Ηλεία Υγεία

Ηλεία: Επαγρύπνηση αλλά όχι πανικός για την ελονοσία

Ακούστε το άρθρο

Γνώση και επαγρύπνηση αλλά όχι πανικός, είναι τα στοιχεία εκείνα που πρέπει να υιοθετήσουν οι επαγγελματίες της υγείας αλλά και οι απλοί πολίτες, αναφορικά με τη νόσο της ελονοσίας, μετά τα δύο κρούσματα που έχουν καταγραφεί στο νομό.

Αυτό επισημάνθηκε κατά την χθεσινή επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ στην Ηλεία, κατά την διάρκεια των ενημερωτικών συναντήσεων που έγιναν στα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των γιατρών και των υπολοίπων επαγγελματιών υγείας σχετικά με την ελονοσία.

Τις δύο Νοσηλευτικές Μονάδες

Το κλιμάκιο αρχικά επισκέφθηκε το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας όπου και έγινε ενημέρωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, παρουσία και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κώστα Τσαούση.

Το μεσημέρι το κλιμάκιο, το οποίο αποτελούσαν η κα Μαρία Τσερώνη από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και η διευθύντρια Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κα Σοφία Συμεωνίδου, έκανε αντίστοιχη ενημέρωση και στο Νοσοκομείο του Πύργου στην οποία παρευρέθηκαν ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας κ. Κώστας Διαμαντόπουλος, οι διευθυντές των κλινικών, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ έχει θέσει σε προτεραιότητα τις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί πρόσφατα κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας ελονοσίας, όπως στην περίπτωση της Ηλείας, γι’ αυτό και οργανώνονται ενημερωτικές συναντήσεις με τους επαγγελματίες υγείας, γίνεται διανομή φυλλαδίων και γενικότερα ενημέρωση στους πολίτες.

Οδηγίες

Σκοπός των χθεσινών συναντήσεων ήταν να γίνει ενημέρωση για το τι είναι ελονοσία, πώς γίνεται η πρόληψη και ποια τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να είναι υποψιασμένοι για πιθανά κρούσματα και έλαβαν οδηγίες πώς να αξιολογούν το κάθε περιστατικό, ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που παραπέμπουν σε πιθανό κρούσμα και φυσικά ποια είναι η αντιμετώπιση κάθε περιστατικού.

Επίσης, δόθηκαν οδηγίες και για το τι πρέπει να συμβουλεύουν οι επαγγελματίες υγείας τους απλούς πολίτες προκειμένου να αποφεύγουν τα τσιμπήματα κουνουπιών.

Όπως επισημάνθηκε, για την αποφυγή των τσιμπημάτων θα πρέπει οι πολίτες να επιλέγουν τα κατάλληλα ενδύματα, κυρίως μακριά μανίκια και παντελόνια και κυρίως ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα, καθώς επίσης να κάνουν χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα.

Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα, ενώ προτιμούν τα λιμνάζοντα νερά.

Αναφορικά με την αποφυγή κουνουπιών στο σπίτι, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα όπως είναι οι σήτες σε πόρτες και παράθυρα, η χρήση κουνουπιέρας, η χρήση εντομοκτόνων στον αέρα, η χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, η χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος, το κούρεμα του γρασιδιού, το πότισμα να γίνεται κυρίως τις πρωινές ώρες και η απομάκρυνση του στάσιμου νερού.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) έχει εκδώσει φυλλάδια με σχετικές οδηγίες, ενώ έχουν προστεθεί και νέα φυλλάδια μεταφρασμένα σε ξένες γλώσσες, για να μπορούν να ενημερώνονται και οι αλλοδαποί.

Η ελονοσία

Υπενθυμίζεται ότι η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου Ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles). Η ελονοσία ενδημεί -με συνεχιζόμενη μετάδοση- σε 91 χώρες/περιοχές του πλανήτη (WHO, World Malaria Report, 2016), κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Η ελονοσία ήταν ενδημική και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έως τα μισά του 20ού αιώνα, εξαλείφθηκε όμως από αυτές, κατόπιν εντατικών προγραμμάτων ελέγχου.

Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946-1960). Έκτοτε καταγράφονται πανελλαδικά ετησίως 20-110 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας στην Ελλάδα, δηλαδή κρούσματα που προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού. Η καταγραφή εισαγόμενων κρουσμάτων ελονοσίας είναι απολύτως αναμενόμενη, με την αύξηση των ταξιδιών και μετακινήσεων πληθυσμών παγκοσμίως, και παρατηρείται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες.

Επιπρόσθετα, τα τελευταία έτη, από το 2009 και μετά, καταγράφηκαν -σχεδόν κάθε έτος- σε διάφορες περιοχές της χώρας κρούσματα P.vivax ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης (σε ασθενείς που δεν ανέφεραν ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες), κυρίως ως σποραδικά κρούσματα, αλλά και σε συρροές (ιδίως τα έτη 2011-2012).

Όπως καταδεικνύουν τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, παρά την εξάλειψη της ελονοσίας από τη χώρα μας το 1974, το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της νόσου είναι υπαρκτό σε ορισμένες περιοχές, όπου συνδυάζεται η παρουσία των κατάλληλων διαβιβαστών (Aνωφελών κουνουπιών) με την παρουσία ασθενών που έρχονται από ενδημικές για την ελονοσία χώρες.

Όλη η επικαιρότητα