Ηλεία

Ηλεία: Επέστρεψαν στα θρανία οι μαθητές Γυμνασίου και Α’ – Β’ Λυκείου

Ακούστε το άρθρο

Υψηλό το ποσοστό απουσιών στην Γ’ Λυκείου

Επιστροφή στα θρανία χθες και για τους μαθητές της Α’ και Β’ τάξης Λυκείου, καθώς και των τριών τάξεων του Γυμνασίου, που μετά από δυο μήνες περίπου αναγκαστικής αποχής, λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, ξεκίνησαν και πάλι τα μαθήματά τους.

Η έλευση των μαθητών στα γυμνάσια και στην Α’ Λυκείου ήταν αρκετά μεγάλη, αφού επέστρεψε περίπου το 70% εξ αυτών, ενώ μικρότερο ήταν το ποσοστό στην Β’ Λυκείου, που πάντως θεωρείται ικανοποιητικό, με βάση τις συνθήκες.

Εκεί που υπάρχει πολύ μικρό σχετικά ποσοστό μαθητών που παρακολουθούν τα μαθήματα, είναι στην Γ’ Λυκείου, αφού από τους 856 μαθητές που έπρεπε να είναι στα σχολεία, το παρών χθες έδωσαν μόνο οι 150! Τα περισσότερα παιδιά έχουν κάνει δήλωση απουσίας επειδή έχουν ευπαθή άτομα στην οικογένεια τους.  

Αναλυτικά όπως μας τόνισε ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας κ. Βασίλης Δημητρέλλος ο αριθμός των παιδιών που παρακολούθησαν χθες τα μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια ήταν ο εξής :

ΓΥΜΝΑΣΙΑ

Παρόντες

Α ΤΑΞΗ 507

Β ΤΑΞΗ 458

Γ ΤΑΞΗ 475

 

Με υπεύθυνη δήλωση δεν ήρθαν :  

Α ΤΑΞΗ 98

Β ΤΑΞΗ 105

Γ ΤΑΞΗ 97

 

Έπρεπε να είναι στις τάξεις :

Α ΤΑΞΗ 732

Β ΤΑΞΗ 671

Γ ΤΑΞΗ 651

 

ΛΥΚΕΙΑ

Παρόντες

Α ΤΑΞΗ 481

Β ΤΑΞΗ 409

Γ ΤΑΞΗ 150

 

Με υπεύθυνη δήλωση δεν ήρθαν :  

Α ΤΑΞΗ 145

Β ΤΑΞΗ 175

Γ ΤΑΞΗ 619

 

Έπρεπε να είναι στις τάξεις :

Α ΤΑΞΗ 659

Β ΤΑΞΗ 671

Γ ΤΑΞΗ 856

 

Χαράλαμπος Ανδρουτσόπουλος διευθυντής 4ου Γενικού Λυκείου Πύργου

«Προσπαθούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα»

 

Ο κ. Χαράλαμπος Ανδρουτσόπουλος διευθυντής του 4ου Γενικού Λυκείου Πύργου τόνισε για την επιστροφή των μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου στις τάξεις, αλλά και για την απουσία πολλών μαθητών της Γ’ Λυκείου από τα μαθήματα.

«Επιστροφή για τους μαθητές, προσπαθούμε να μπούμε στην κανονικότητα, όπως και θα πρέπει, μετά από αυτή την πρωτόγνωρη πανδημία που αντιμετωπίσαμε και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε. Είναι κάτι πρωτοφανές για όλους, πάρθηκαν μέτρα σκληρά, αλλά παρόλα αυτά δείξαμε μια συμπεριφορά πολύ θετική και μπορώ να πω ότι η χώρα μας είναι θετικός πρωταγωνιστής σε σχέση με άλλες χώρες. Μπαίνουμε σε μια κανονικότητα, που δεν σημαίνει όμως επανάπαυση, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να προστατευόμαστε και εμείς και να προστατεύουμε και τους γύρω μας. Είναι ένα μήνυμα που όλο αυτό τον καιρό έχουμε περάσει, με την ηλεκτρονική διαδικασία στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και αυτό θα κάνουμε και σήμερα. Σήμερα επέστρεψαν οι μισοί μαθητές της Α’ και της Β’ Λυκείου, έχει γίνει ένας διαχωρισμός στις τάξεις, και σήμερα υποδεχτήκαμε την πρώτη ομάδα μαθητών και αύριο Τρίτη θα έρθει η δεύτερη ομάδα. Η πλειοψηφία των μαθητών της πρώτης ήρθαν, αλλά δεν συνέβη το ίδιο για την δεύτερη τάξη. Ακόμη περισσότερο για την τρίτη τάξη που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των μαθητών της Γ’ Λυκείου που έρχονται δεν είναι πολλοί, και επιλέγουν κάποιες ώρες κυρίως προσανατολισμού όπου έρχονται και παρακολουθούν τα μαθήματα».

Για τις απουσίες των παιδιών ο κ. Ανδρουτσόπουλος τόνισε.

«Το σχολείο κάθε μέρα καταγράφει τις απουσίες και από κει και πέρα υπάρχει η εγκύκλιος που λέει ότι τα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν στο σπίτι τους συγγενικά άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Οι γονείς κάνουν μια υπεύθυνη δήλωση και ήδη στην τρίτη τάξη ο αριθμός είναι περίπου 40 σε σύνολο 76 μαθητών, ενώ τώρα ξεκίνησαν να κάνουν δηλώσεις και οι γονείς των μαθητών πρώτης και δευτέρας λυκείου».

*** Για την καλύτερη ασφάλεια των παιδιών πέρα από το ότι στα Λύκεια  τα μαθήματα θα γίνονται ανά ομάδες, στις τάξεις υπάρχουν όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας, αφού τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις και υπάρχουν αντισηπτικά κ.α. Επίσης χθες, πριν να μπουν τα παιδιά στις τάξεις για το μάθημα, οι γυμνασιάρχες και οι λυκειάρχες τα ενημέρωσαν και για το πώς θα γίνουν τα μαθήματα, αλλά και τι πρέπει να γίνει αν παρουσιαστεί κάποιο ύποπτο κρούσμα.

2ο Λύκειο Πύργου

Αμαλιάδα: «Κάγκελα – κάγκελα»… παντού!

Χωρίζονταν με αποστάσεις στα διαλείμματα – Παντού αντισηπτικά

Αντισηπτικά σε διάφορα σημεία, κορδέλες που χώριζαν τα προαύλια, μάθημα σε… ολιγομελή υποτμήματα, μαθητές που αποχωρούσαν για να έρθουν στο «αυριανό τμήμα» και μια μελαγχολία, ήταν τα χαρακτηριστικά της χθεσινής μέρας… επιστροφής των μαθητών των Γυμνασίων της Αμαλιάδας και των πρώτων δύο τάξεων του Λυκείου…

Το ποσοστό συμμετοχής των μαθητών των Γυμνασίων  και  των Λυκείων της πόλης δεν ξεπερνούσε το 50%  κατά την χθεσινή πρώτη… ημέρα επί κορονοϊού!

Οι μαθητές προσήλθαν με πολλά χαμόγελα και με μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά μέχρι την λήξη της σχολικής χρονιάς και άκουσαν τις οδηγίες των καθηγητών τους. Οι μαθητές της κάθε τάξης χωρίστηκαν σε υποτμήματα, τα οποία θα προσέρχονται – το καθένα – σε συγκεκριμένες ημέρες- για να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Διαμορφώσεις έγιναν και στα προαύλια των σχολείων της Αμαλιάδας, με την τοποθέτηση κορδελών σε κάποια από αυτά για την διεξαγωγή των διαλειμμάτων, ενώ στις τουαλέτες και στις βρύσες υπήρχαν αντισηπτικά.

Μάλιστα, κατά τα διαλείμματα οι μαθητές βρίσκονταν σε απόσταση και σε… «γκρουπ» επίσης με τήρηση, πάντα, των  αποστάσεων!

«Το να λάβουμε τα μέτρα είναι εύκολο πράγμα. Το κύριο είναι η διαχείριση της «εκρηκτικότητας» των παιδιών, που από τον παρορμητισμό τους μερικές φορές δεν ελέγχονται. Έχουν δηλαδή μια διαχυτικότητα και αυτό δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο.

Η προσέλευση είναι σχετικά μικρή. Μπορούμε να πούμε κάτω του 50% από αυτούς που σήμερα κανονικά θα έπρεπε να έρθουν. Υπάρχουν αρκετές αιτήσεις για να μην προσέρχονται, όχι όμως όσοι λείπουν, γιατί τα παιδιά δεν έχουν κάνει απουσίες και επιλέγουν τη χρήση των απουσιών», δήλωσε ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Αμαλιάδας κ. Θανάσης Ψευδός.

Γεωργία Καρύδη, Υποδιευθύντρια 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας

«Για τα δεδομένα που έχουμε, θεωρώ ότι έχουμε μια σχετικά ικανοποιητική συμμετοχή. Φοιτούν 250 παιδιά και έχουμε ήδη 50 αιτήσεις μαθητών που στις οικογένειες τους υπάρχουν άτομα σε ευπαθείς ομάδες. Μπορεί στην πορεία να προκύψουν κι άλλες.

Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, έχουμε χωρίσει τους χώρους προαυλισμού για τους μαθητές και ευτυχώς έχουμε «ανοιχτούς» χώρους που αυτό βοηθάει.

Έχουμε επίσης την τύχη να έχουμε καθαρίστρια ως μόνιμο προσωπικό, οπότε ο καθαρισμός όλων των χώρων θα γίνεται συνέχεια. Έχουμε παραλάβει και τα αντισηπτικά και θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα πράγματα, στο μέτρο που μας αναλογεί, θα κυλήσουν ομαλά.

Πιστεύουμε και θέλουμε την καλή συνεργασία των παιδιών όσον αφορά την δική τους ευθύνη βέβαια και των γονέων, σύμφωνα με τις οδηγίες που  τους έχουν δοθεί για να προσέρχονται στο σχολείο».

 

Διονύσιος Ράλλης , Διευθυντής 3ου Γυμνασίου Αμαλιάδας

«Το ποσοστό προσέλευσης είναι χαμηλότερο από αυτό που περιμέναμε. Μέχρι και σήμερα (σ.σ. χθες) δεχόμαστε αιτήσεις, οπότε πιθανόν να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των μαθητών. Έχουν προσέλθει γύρω στους 50 μαθητές από τους 180 που φοιτούν κανονικά. Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα και με τις οδηγίες για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών».

Γυμνάσια και Λύκεια του Κάμπου: Ικανοποιητική η προσέλευση μαθητών

Όλη η επικαιρότητα