WEB tv Ηλεία

Ηλεία: Φόλες παραφίνης με υδροκυάνιο και δηλητηριασμένα ζώα στην Ανδρίτσαινα (vid)

Ακούστε το άρθρο

Νεκρά ζώα, ένας οικόσιτος σκύλος και μια αδέσποτη γάτα καθώς και 14 κομμάτια με φόλες από παραφίνη και υδροκυάνιο εντοπίστηκαν στις 16 Φεβρουαρίου εντός του οικισμού της Ανδρίτσαινας από κάτοικο της περιοχής.

Φόλες με υδροκυάνιο είχαν εντοπιστεί και στις 11/2. Η παραφίνη είναι εξωτερικά και η λευκή σκόνη το δηλητήριο.

Μέσα σε μερικές ημέρες – αφού τα πρώτα θύματα εντοπίστηκαν στις 11/2 κοντά στο Κέντρο Υγείας – η δολοφονία ζώων επαναλαμβάνεται και ο αδίστακτος δράστης εκθέτει σε κίνδυνο ακόμα και τα παιδιά καθώς οι λευκοί κύλινδροι που μοιάζουν με κομμάτια λαμπάδας σκοτώνουν ακαριαία.

Είναι τόσο γρήγορη η δράση του δηλητηρίου με αποτέλεσμα να πεθαίνει το ζώο ή ο άνθρωπος μόλις σε μερικά λεπτά. Αν κάποιος δηλαδή φάει ή γλύψει ακόμα κατά λάθος τη σκόνη κινδυνεύει. Για παράδειγμα αν τα πιτσιρίκια παίζουν μπάλα, η μπάλα ακουμπήσει στη σκόνη και τα παιδιά, που την έχουν πιάσει, βάλουν τα χέρια τους στο στόμα τους ή τρίψουν τα μάτια τους κινδυνεύουν με φρικτό θάνατο…

Ο Διονύσης Λιαρομμάτης αντιπρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Κρεστένων «Νοιάζομαι», εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι στην ανακοίνωση τους επισημαίνουν σε τι κίνδυνο ο δράστης εκθέτει και τα ζώα και τα παιδιά, ενώ επισήμανε ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών θα πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα, καθώς είναι πέρα από κάθε νοσηρή φαντασία ότι κάτοικοι της Ανδρίτσαινας έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με έναν τέτοιο θανάσιμο κίνδυνο ειδικά τις τελευταίες 10 ημέρες.

Επαναλαμβανόμενο έγκλημα

Στις 11 Φεβρουαρίου η Βασιλική Σαμουρίδη μέσω facebook επισήμανε τα εξής: «Ψυχοπαθής δολοφόνος κυκλοφορεί στην Ανδρίτσαινα ανάμεσα μας… από την Παρασκευή το βράδυ έως σήμερα Τρίτη πρωί μαζεύουμε φόλες και νεκρά ζώα από τον κεντρικό δρόμο της Ανδρίτσαινας καθημερινά. Σε κεντρικά σημεία… μπροστά στο Δημαρχείο, το Σούπερ Μάρκετ και το φροντιστήριο…όπου κυκλοφορούν μικρά παιδιά.

Είμαστε πολύ λίγοι να μην μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι…έχει ήδη γίνει μήνυση, κάποιοι έχουν δει κινήσεις και αναλαμβάνει ο εισαγγελέας…και θα ανακρίνει τους πάντες…αν δεν καταφέρουμε αυτήν την φορά να τον βρούμε είμαστε άξιοι της μοίρας μας… είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για αυτή την τραγωδία και όλες όσες μπορεί να έρθουν στην συνέχεια…είμαστε όλοι ύποπτοι και κανεις υπέρ άνω πάσης υποψίας… είναι κάποιος που τον χαιρετούμε στο δρομο, του σφίγγουμε το χέρι, πίνουμε καφέ μαζί του, τον βάζουμε ίσως και στο σπίτι μας.

Η αφίσα του φιλοζωικού συλλόγου.

Κινητοποιηθείτε…δώστε βάση στο τι είδατε, τι ακούσατε, τι ξέρετε…θα τον βρούμε…είμαστε κοντά…αρκεί να το θέλουμε όλοι… Ας βάλουμε τους δολοφόνους έξω από την κοινωνία μας…».

Ποιοι βάζουν τις φόλες;

Όπως πολλές φορές έχουμε πει αναφορικά με το προφίλ των δραστών τις φόλες στους οικισμούς, σε πόλεις και χωριά τις βάζουν «νοικοκυραίοι», που δεν ανέχονται την παρουσία αδέσποτων ακόμα και οικόσιτων γατιών και σκυλιών στους δρόμους, στις αυλές τους και οπουδήποτε αλλού.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι κτηνοτρόφοι που βάζουν φόλες για να εξοντώσουν σκυλιά, αλεπούδες, κουνάβια, ώστε να μην έχουν απώλειες από τα κοπάδια τους και η τρίτη κατηγορία είναι οι κυνηγοί οι οποίοι συστηματικά δηλητηριάζουν άγρια ζώα (συνήθως αλεπούδες, λύκους κ.ά.), τα οποία τρέφονται με τα θηράματα τους (π.χ. λαγούς). Τέταρτη κατηγορία είναι οι γεωργοί που συνήθως δηλητηριάζουν με καλαμπόκι – φόλα και άλλα είδη δολωμάτων από αγριογούρουνα έως αρκούδες, ώστε να εμποδίσουν τα άγρια φυτοφάγα ζώα να τραφούν με ό,τι καλλιεργούν στα χωράφια τους.

Όλη η επικαιρότητα