Ηλεία

Ηλεία: Οι νέοι βρίσκουν τον…δρόμο τους – Ημέρα Σταδιοδρομίας από το Φροντιστήριο «Άλμα» και την «Orientum»

Ακούστε το άρθρο

Χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες, αλλά και απαντήσεις στις πολλές απορίες των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, προκειμένου να επιτύχουν τον πρώτο μεγάλο στόχο της ζωής τους, να μπουν στο Πανεπιστήμιο, έδωσε ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Νίκος Παυλάκος στην χθεσινή επιτυχημένη εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Πρόκειται για μια ενημερωτική εκδήλωση – θεσμό, που πραγματοποιείται για 11η χρονιά στον Πύργο με πρωτοβουλία του Φροντιστηρίου «Άλμα» και της «Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας», και η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μαθητών Γυμνασίου και Λυκείων, γονέων αλλά και εκπαιδευτικών, ο ρόλος των οποίων, θεωρείται καθοριστικός προκειμένου να παιδιά να βρουν το «δρόμο» που θα τους οδηγήσει στο όνειρό τους.

Η αξία της ενημέρωσης

Η ημερίδα άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από τον Υπεύθυνο του Φροντιστηρίου «Άλμα» Σπύρο Βρύνα, που καλωσόρισε τους παριστάμενους και ευχαρίστησε την «Orientum» για τη συνεργασία, αλλά και τους μαθητές και τους γονείς τους, για την εμπιστοσύνη. Αναφέρθηκε στο γνωστό πια Τεστ Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων που παρέχονται δωρεάν στα παιδιά ώστε να βρουν  τη σχολή που τους ταιριάζει,  ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη  συνεργασία με το Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου που ήδη μπαίνει στον 4ο χρόνο, βοηθώντας νέους της περιοχής να αποκτήσουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών με φοίτηση εξ’ αποστάσεως, αλλά και στην επιτυχημένη συνεργασία με την Εταιρία Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού Unicert.

«Διαλέγουν Σχολή, όχι Επάγγελμα»

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού και συγγραφέα του βιβλίου «Πάμε Πανεπιστήμιο 2018», Νίκου Παυλάκου, ο οποίος κατάφερε μέσα σε δυο ώρες να δώσει στα παιδιά χρήσιμες οδηγίες για τον τρόπο που θα τους οδηγήσει στην επιτυχία.

Ο τρόπος προσέγγισης των παιδιών, με αναφορές στον τρόπο σκέψεις, τη σχέση τους με την τεχνολογία, τις φιλικές τους σχέσεις, ακόμα και την «επικοινωνία» με τους γονείς, «κέρδισε» το κενό, αφού αναφέρθηκε στα μικρά και καθημερινά που όμως έχουν τεράστια σημασία για την εξέλιξη και πορεία των παιδιών, στο δρόμο για το Πανεπιστήμιο.

Τους μίλησε για την αξία της οργάνωσης του χρόνου, την αξία της υπομονής και της προσήλωσης στο στόχο, τους λόγους που αποσπάται η προσοχή τους, καταλήγοντας με το ρητορικό ερώτημα, αν το κινητό και η ολιγόμηνη «απουσία» τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μεγαλύτερη σημασία από τον στόχο τους να μπουν στο πανεπιστήμιο. Το χειροκρότημα όλων, ήταν η «απάντηση» και η ικανοποίηση γονέων και καθηγητών ότι τα παιδιά που ήταν χθες εκεί, έχουν συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο στόχος τους και έχουν αποφασίσει να «παλέψουν» για να τον πετύχουν.

Ο κ.Παυλάκος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έκανε μια σύντομη ανάλυση των σχολών Πανεπιστημίων – ΤΕΙ ανά επιστημονικό πεδίο, των Στρατιωτικών Σχολών – Αστυνομίας – Πυροσβεστικής – ΑΕΝ, μίλησε για τις εναλλακτικές καριέρες, για τα μεταπτυχιακά προγράμματα, για την σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου και τους εξήγησε πως, στην ηλικία των 17 ετών δε θα επιλέξουν επάγγελμα, αλλά σχολή. Και στην πορεία, θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στις πολλές επιλογές που δίνει κάθε μια από τις 450 Σχολές του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Ο κ.Παυλάκος απάντησε στις πολλές και εύστοχες ερωτήσεις των παιδιών – αλλά και των γονέων και εκπαιδευτικών – δίνοντας απάντηση στον μύθο της κατάργησης των εξετάσεων. «Μπορεί να μη λέγονται Πανελλαδικές, αλλά εξετάσεις πάντα θα υπάρχουν γιατί, από τη στιγμή που οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από τις θέσεις που υπάρχουν στα Πανεπιστήμια πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία επιλογής» εξήγησε, ενώ αναφέρθηκε στο κέρδος των παιδιών που έχουν παρακολουθήσει τέτοιες ενημερώσεις όπως η χθεσινή, αφού τα τελευταία χρόνια η «Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας» βρίσκεται σε επαφή και επικοινωνία με τα παιδιά «παρακολουθώντας» την πορεία τους από την ηλικία των 15 ετών μέχρι να φτάσουν στην αγορά εργασίας, με τον κ. Παυλάκο να σημειώνει πως, «…τα παιδιά βελτιώνουν τον τρόπο διαχείρισης του χρόνου τους, αρχίζουν να καταλάβουν  τι θα τους ζητήσει η αγορά εργασίας, άρα, μέσα στο πανεπιστήμιο προλαβαίνουν να κάνουν επιλογή».

Όλη η επικαιρότητα