Ηλεία: Ικανοποίηση κυνηγών για τα τρυγόνια

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις αναμένεται να ξεκινήσει η νέα κυνηγετική περίοδος που έχει ορισθεί για τις 20 Αυγούστου, αφού με την απόφαση «Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2018-2019» που υπογράφει την Τρίτη 31 Ιουλίου από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, έκλεισε το τρίπτυχο των απαιτούμενων αποφάσεων για την ομαλή έναρξη της θηρευτικής δραστηριότητας ύστερα και από τις αποφάσεις για τα τέλη και τις εισφορές για την έκδοση αδειών θήρας που είχαν ληφθεί νωρίτερα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η θήρα αποτελεί εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης και σημαντικό κομμάτι της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση που εκπονείται αυτό το διάστημα στη χώρα. Μ’ αυτό τον τρόπο επιδιώκει τήρηση των αρχών αειφορίας και δικαίου, ασφάλεια των κυνηγών, ουσιαστική θηροφύλαξη και διαχείριση των πληθυσμών της πανίδας με ταυτόχρονα οφέλη για την τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία, μείωση των ζωοανθρωπονόσων και διατήρηση των θηραματικών πληθυσμών. Έτσι, η φετινή ρυθμιστική απόφαση θήρας προβλέπει την αύξηση της κάρπωσης του αγριόχοιρου σε 10 θηρευθέντα άτομα ανά ομάδα κυνηγών και τη μείωση του ημερήσιου ορίου κάρπωσης για το τρυγόνι από τα 12 στα 10 θηρευθέντα πτηνά ανά κυνηγό, που αποτελούν και τις βασικότερες και πιο σημαντικές αλλαγές στη νέα απόφαση.

Ευχαριστημένοι οι σύλλογοι

Με συγκρατημένη χαρά έγινε αποδεκτή η νέα ρυθμιστική απόφαση για την κυνηγετική περίοδο 2018-2019 από τους προέδρους των Κυνηγετικών Συλλόγων της Ηλείας, αφού οι ελάχιστες τροποποιήσεις της σε σχέση με την περσινή έφεραν ικανοποίηση στις τάξεις των κυνηγών της Ηλείας. Η αύξηση στα 10 άτομα στην κάρπωση των αγριογούρουνων συγκριτικά με την αύξηση του πληθυσμού τους που το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα μεγάλη  και έχει προκαλέσει έντονα προβλήματα με αρκετές καταστροφές σε καλλιέργειες έφερε αρκετά χαμόγελα, ενώ ανακούφιση φαίνεται πως προκάλεσε η μείωση του ημερήσιου ορίου κάρπωσης για το τρυγόνι από τα 12 στα 10 θηρευθέντα πτηνά ανά κυνηγό, καθώς στις αρχές του καλοκαιριού ακουγόταν μέχρι και οριστική απαγόρευση του κυνηγιού του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρακάτω ακολουθούν οι δηλώσεις των προέδρων των Κυνηγετικών Συλλόγων της Ηλείας και το πώς υποδέχθηκαν τη νέα ρυθμιστική:

Ιωάννης Αρέστης-Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας: «Είμαστε ικανοποιημένοι με τη νέα ρυθμιστική, καθώς παρέμεινε στα ίδια επίπεδα συγκριτικά με πέρυσι. Βέβαια η μείωση δύο ατόμων κατά μέρα εξόδου στο τρυγόνι, ήταν κάτι που δεν περιμέναμε αλλά δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Όσον αφορά το θέμα του αγριόχοιρου, αναμένεται να ρυθμιστεί από τα τοπικά δασαρχεία. Οι μεταβολές είναι ελάχιστες και αυτό είναι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Τέλος, οι κυνηγοί θα πρέπει να σεβαστούν τις νέες ρυθμίσεις».

Χρήστος Πλιάγκος-Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Ζαχάρως και μέλος ΔΣ της Γ’ ΚΟΠ: «Η αύξηση σε 10 άτομα στην κάρπωση αγριόχοιρου και η μείωση του ημερήσιου ορίου στα 10 θηρευθέντα τρυγόνια ανά κυνηγό, αποτελούν τις βασικές αλλαγές στη νέα ρυθμιστική. Κάθε κυνηγός οφείλει να γίνει σύμμαχος και συμμέτοχος στην κοινή προσπάθεια για διαφύλαξη του ελεύθερου και παραδοσιακού κυνηγίου. Ευχόμαστε καλή κυνηγετική περίοδο με έντονες συγκινήσεις στον κυνηγότοπο και χωρίς κανένα ατύχημα».

Παναγιώτης Βασιλόπουλος-Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Κρεστένων: «Βάσει όσων αναφέρει η ρυθμιστική, θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα καλά. Παραμένει στα ίδια σχεδόν επίπεδα με πέρυσι. Αναμέναμε κάποια ρύθμιση για τον αγριόχοιρο, αφού έχουμε έντονα παράπονα από κυνηγούς και ως επί το πλείστον αγρότες που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τους αγριόχοιρους. Πλέον, ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να βγάλει τις άδειές του νωρίτερα, προκειμένου να είναι νόμιμος και να μην το αφήσει τελευταία στιγμή. Οι κυνηγοί οφείλουν να σεβαστούν τους νόμους της σωστής θήρας».

Γιώργος Βέρροιος-Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Λεχαινών: «Ουσιαστικά δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Έχουμε ανανέωση παλαιότερων απαγορεύσεων που γίνονται χωρίς παρουσίαση νέων μελετών που να τις τεκμηριώνουν. Η απαγόρευση κυνηγιού στους υδροβιότοπους της περιοχής μας, οδηγούν στην άσκηση έντονης πίεσης προς άλλες μορφές κυνηγιού και θηραμάτων. Αυτό θα αποτελούσε λόγο αλλαγής ορισμένων διατάξεων και εντονότερης πίεσης από την Γ’ ΚΟΠ. Ευχόμαστε καλή κυνηγετική χρονιά σε όλους, με ασφάλεια και με αρκετές καρπώσεις και συγκινήσεις».

Κώστας Μουσάς-Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας: «Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές συγκριτικά με πέρυσι παρουσιάστηκε η νέα ρυθμιστική, αν εξαιρέσουμε την ολική αύξηση του ορίου κάρπωσης για τον αγριόχοιρο σε 10 άτομα ανά ομάδα πανελλαδικά. Επίσης, υπήρξε μείωση σε 10 τρυγόνια ανά ημέρα και κυνηγό, θήραμα που θα μπορούσε να έχει χειρότερη εξέλιξη αφού συζητιόταν ακόμα και ολική απαγόρευση σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο λόγω μείωσης του πληθυσμού του. Τέλος, ευχόμαστε καλή κυνηγετική περίοδο σε όλους με προσοχή και εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους όσον αφορά τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου που δίνεται μέσω των Συλλόγων και την αποστολή του στην ΚΣΕ στο τελείωμα κάθε σεζόν».

Αχιλλέας Διαμαντόπουλος-Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Βουπρασίας: «Η νέα ρυθμιστική πιστεύω ότι είναι αυτή που χρειαζόταν, καθώς η αύξηση του ορίου ατόμων στην κάρπωση αγριογούρουνων στα 10 τη στιγμή που ο πληθυσμός είναι τεράστιος και προκαλεί καταστροφές σε καλλιέργειες, είναι το ιδανικότερο σενάριο. Η μείωση στα τρυγόνια σίγουρα δε μας χαροποιεί, αλλά το χειρότερο σενάριο απαγόρευσής τους αποφεύχθηκε. Τέλος, ευχόμαστε καλή κυνηγετική περίοδο με επιτυχίες, προσοχή και σεβασμό στις περιουσίες των άλλων».

Σπύρος Αναστασόπουλος-Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Ανδρίτσαινας: «Η νέα ρυθμιστική είναι ιδιαίτερα καλή, με περιθώρια για ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση. Οι μελέτες και προτάσεις για βελτίωση του κυνηγιού από τα γραφεία θήρας των Δασαρχείων, της Αποκεντρωμένης Διεύθυνσης Δασών και της Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου είναι επιτακτική ανάγκη, αφού πλέον παλεύουμε μόνοι μας για κάτι καλύτερο. Με τη σειρά μας ευχόμαστε μια εξαιρετική κυνηγετική περίοδο με μεγάλη προσοχή στο όπλο και στην αποφυγή ατυχημάτων και στην τήρηση όλων των νόμων περί θύρας».