Ηλεία: «Κραυγή» αγωνίας από τις οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ λόγω του κλεισίματος των σχολείων – «Μας ξέχασε η πολιτεία…»

  • Τι δηλώνει η πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου Ηλείας «Ήλις» κα Αγαθή Ρηγοπούλου

Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ λόγω του κλεισίματος των σχολείων τους, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι αντιδράσεις για την απουσία ενημέρωσης για το τι μέλει γενέσθαι με την ειδική αγωγή σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες είναι πολύ έντονη, αφού τα παιδιά έχουν βιώσει δύσκολα αυτές τις ημέρες της καραντίνας, όπου βρίσκονται μαζί με τις οικογένειές τους σε αναμονή για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και των δομών που λειτουργούν υποστηρικτικά, στο έργο της ειδικής εκπαίδευσης, όπου τα παιδιά κάνουν διάφορες δραστηριότητες και τους παρέχονται υπηρεσίες θεραπείας.

Για αυτό το τεράστιο θέμα μίλησε στην ORT TV η κα Αγαθή Ρηγοπούλου πρόεδρος γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία στην Ηλεία, που τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση όλων των παιδιών αυτό το διάστημα, αφού βρέθηκαν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που είχαν συνηθίσει και αυτό είναι ότι χειρότερο για τα παιδιά, όλα τα ΑμεΑ. Δυστυχώς είμαστε σε ένα πρόγραμμα της αόρατης κανονικότητας από την κυβέρνηση απ’ ότι έχετε καταλάβει».

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου Ηλείας «Ήλις», τα παιδιά αυτά χρειάζονται ειδική υποστήριξη, που δεν την έχουν όμως τώρα, αφού έπαψαν να λειτουργούν όλες οι δομές και δεν υπάρχει καμιά μέριμνα γι’ αυτά. Ούτε για την εκπαίδευσή τους, ούτε για τη θεραπεία τους.

«Η ειδική αγωγή δεν είναι μόνο εκπαίδευση είναι και θεραπεία γι’ αυτά τα παιδιά. Ο εγκλεισμός συνεχίζεται, τα παιδιά έχουν παλινδρομήσει, μετά από τον μεγάλο αγώνα γονιών και εκπαιδευτικών. Η λύση πρέπει να βρεθεί φυσικά από την κυβέρνηση. Δεν νομίζω να μην υπάρχει λύση, θέλω να μάθω αν μας ξέχασαν, ήταν ηθελημένο όλο αυτό ή άθελα τους ξέχασαν τα ΑμεΑ; Τι θέλουν τελικά να γίνει; Να έχουμε ένα καινούργιο σύγχρονο Κωσταλέξι ή έναν σύγχρονο Καιάδα;».

Σε ερώτηση αν η ομοσπονδία έχει απευθυνθεί προς την πολιτεία για να βρεθεί κάποια λύση η κα Ρηγοπουλου τόνισε:

«Δεν γνωρίζω αν η ομοσπονδία έχει μεριμνήσει για αυτό, αλλά όπως θα ξέρετε στον νομό μας και ειδικά στην πόλη του Πύργου δεν έχουμε εναλλακτικές λύσεις. Περιμένουμε να υλοποιηθούν κάποιες υποσχέσεις του δήμου για άτομα με αναπηρία. Όπως ξέρετε στον νομό υπάρχουν δύο σύλλογοι ατόμων με αναπηρία και έχω την τιμή και τη χαρά να είμαι πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου Ηλείας «Ήλις» και θέλω να παρακαλέσω όλους τους φορείς του τόπου μας, να σέβονται και τους δύο συλλόγους και να λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις τους. Γιατί τα άτομα με αναπηρία δεν είναι μόνο τα άτομα με κινητικά προβλήματα, που είναι ορατά. Δεν υπάρχει η σωστή αντιμετώπιση, όσον αφορά τις δομές. Νιώθουμε σαν να μην υπάρχουμε. Δυστυχώς ότι δουλειά έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα έχει χαθεί, δεν υπάρχουνε ούτε εκπαιδευτικές δομές, ούτε χώροι δημιουργικής απασχόλησης, ούτε παιδικές χαρές, δεν υπάρχει εκ μέρους της πολιτείας αυτή η ευαισθησία που θα έπρεπε να υπάρχει. Υπάρχουν μόνο λόγια, υπάρχουν μόνο υποσχέσεις και φωτογραφίες για επικοινωνιακούς σκοπούς».

Τέλος η κα Ρηγοπούλου ζητάει από την πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και από τον δήμαρχο Πύργου να προχωρήσει τα έργα που πρέπει.

«Θέλουμε από την πολιτεία να σταθεί δίπλα μας, απλά για μία μέρα να έρθει κάποιος να δει σε ένα σπίτι τι προβλήματα βιώνουμε. Θέλω να δηλώσω ότι δεν θα δεχτώ από δω και πέρα να είμαστε το περιθώριο, γιατί δεν παύει να είμαστε Έλληνες πολίτες, που έχουμε τα ίδια δικαιώματα και απαιτώ ως Πρόεδρος του συλλόγου να γίνουν σύντομα όλα τα απαραίτητα έργα που χρειάζεται ο νόμος για τα άτομα με αναπηρία. Επειδή γνωρίζω προσωπικά την ευαισθησία του δημάρχου θα τον παρακαλούσα να γίνουν άμεσα τα έργα που πρέπει. Θέλω να δηλώσω επίσης ότι θα είμαι δίπλα και στην πολιτεία και στο δήμο για να μπορέσει να αλλάξει σελίδα αυτός ο ευαίσθητος τομέας της πόλης μας».