Categories: Ηλεία

Ηλεία: Με το… «δεξί» η παραλαβή βιομηχανικής τομάτας

Share

Με τους καλύτερους «οιωνούς», ως προς την ποιότητα του προϊόντος ξεκίνησε χθες η παραλαβή βιομηχανικής τομάτας από τα δύο εργοστάσια του νομού «Κύκνος» και «Unilever».

Από νωρίς το πρωί άρχισαν να φτάνουν στους χώρους των εργοστασίων τα τρακτέρ με το προϊόν, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει μεγαλύτερη κίνηση, αφού οι παραγωγή έχουν ξεκινήσει να «βγάζουν» την πρώιμη παραγωγή τους.

Ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι θα είναι μια καλή σεζόν, δήλωσε ο διευθυντής της «Unilever» κ. Ανδρέας Τσαπικούνης: «Φαίνεται ότι θα είναι μια καλή χρονιά, από άποψη ποσότητας και ποιότητας. Το σύστημα ευφορίας που της «Unillever» που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι αποδίδει και ευχόμαστε όλοι να έχουμε μια πολύ καλή χρονιά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην ποιότητα του προϊόντος στάθηκε ο υπεύθυνος για την προμήθεια του προϊόντος στην «Unilever» κ. Δημήτρης Ευθυμιόπουλος. Ο κ. Ευθυμιόπουλος επεσήμανε ότι φέτος ξεπεράστηκαν προβλήματα που είχαν να κάνουν με τον καιρό και με ασθένειες και τα οποία είχαν προκαλέσει παρενέργειες στην περσινή σεζόν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η φετινή σοδειά θα είναι πολύ καλής ποιότητας, προς όφελος τόσο του παραγωγού, όσο και του εργοστασίου.

«Στόχος είναι και η τήρηση όλων των αυστηρών προδιαγραφών για την ποιότητα του προϊόντος και η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από μια εντατική καλλιέργεια, όπως αυτή», ανέφερε.

Στην έναρξη παραλαβής του προϊόντος από τα δυο εργοστάσια το «παρόν»
έδωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών κ. Χρήστος Βαλιανάτος, ο οποίος ευχήθηκε καλή σεζόν και για τους παραγωγούς και για τα εργοστάσια:
«Για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα, και τα δύο εργοστάσια συμπαραστάθηκαν στους τοματοπαραγωγούς, οι οποίοι τα 3 τελευταία χρόνια έχουν πάθει μεγάλες ζημιές.

Πιστεύω μέχρι να κλείσουν 15 – 20 Σεπτεμβρίου, να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα, προς όφελος των τοματοπαραγωγών, αλλά και για την οικονομία του νομού.

Τα δύο εργοστάσια στηρίζουν την οικονομία της Ηλείας, πρέπει να παραμείνουν, να λειτουργούν ώστε και ο αγρότης να πηγαίνει καλά και η οικονομία του νομού μας».

Συνεργασία για επίλυση προβλημάτων

Ο κ. Βαλιανάτος διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει διαρκής επαφή και συνεργασία της Ομάδας Παραγωγών με τα δύο εργοστάσια και μέσω της γεωπονικής υπηρεσίας και των ατόμων που ανέλαβαν το γραφειοκρατικό κομμάτι, ώστε να επιλύονται άμεσα τυχόν προβλήματα που θα προκύπτουν.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών αναφέρθηκε και στην επικείμενη  συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη και συγκεκριμένα στα δύο βασικά θέματα που θα του θέσουν: να συνεχίσει η βιομηχανική τομάτα να είναι στα συνδεδεμένα από το 2021 και ύστερα, και να καταβάλλεται η στρεμματική ενίσχυση εντός του Δεκεμβρίου.

«Ο νομός Ηλείας είναι ο πιο πρώιμος αγροτικά νομός. Η καλλιέργεια ξεκινά αρχές Γενάρη και πρέπει μέσα στον Δεκέμβρη να δίνεται η στρεμματική ενίσχυση. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ», είπε ο κ. Βαλιανάτος.