WEB tv Ηλεία

Ξανά στο στόχαστρο η Αλφειούσα – Κάηκαν 50 στρέμματα δάσους, κινδύνευσαν καλλιέργειες (PHOTOS–VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Στόχος ξανά το πράσινο της Αλφειούσας, καθώς χθες εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην «καρδιά» του δάσους της περιοχής, λίγο πριν από τις 13:30, κινητοποιώντας ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την ώρα που οι πυροσβέστες επιχειρούσαν στο πύρινο μέτωπο, ξέσπασε πυρκαγιά ακριβώς απέναντι, σε απόσταση λιγότερη του ενός χιλιομέτρου, χτυπώντας «συναγερμό». Οι πυροσβέστες κινήθηκαν αστραπιαία αποτρέποντας τον κίνδυνο, ωστόσο οι… ψύλλοι μπήκαν στα αυτιά τους.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρέθηκαν πολύ γρήγορα στελέχη του Ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, αφού οι ενδείξεις εκούσιου εμπρησμού ήταν κάτι παραπάνω από ισχυρές, και η έρευνά τους είναι σε πλήρη εξέλιξη για τον εντοπισμό και την προσαγωγή ύποπτων ατόμων.

Από την πλευρά των κατοίκων και των αγροτών εκφράζεται έντονη ανησυχία από το ότι η περιοχή καίγεται για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο καλοκαίρι, γεγονός που μαρτυρά ύποπτες διαθέσεις από κάποιους, βάζοντας σε κίνδυνο την αγροτική παραγωγή της περιοχής.

«Με το που το αντιληφθήκαμε τρέξαμε εδώ να προστατεύσουμε τις καλλιέργειές μου. Η φωτιά έφτασε εκατό μέτρα από τις σταφίδες, αλλά ευτυχώς τα αεροπλάνα και τα πυροσβεστικά, με τη βοήθεια των κατοίκων, πρόλαβαν τη ζημιά. Ανησυχούμε πολύ, γιατί φέτος η Αλφειούσα έχει μπει στο μάτι κάποιων, διότι και τον Ιούλιο είχαμε πάλι μεγάλη φωτιά», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο παραγωγός Γιώργος Αντωνόπουλος.

Οριοθέτηση και έρευνα για εμπρηστές

Η πυρκαγιά οριοθετήθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, ενώ ως αργά το βράδυ στο σημείο επιχειρούσαν 15 οχήματα με 30 άτομα συν δώδεκα άτομα πεζοπόρο τμήμα, περιορίζοντας την πυρκαγιά, με επικεφαλής τον διοικητή της ΠΥ Πύργου, Γιάννη Πετρούτσο. Στο σημείο βρέθηκε και ο περιφερειακός διοικητής Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Κυριακόπουλος, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Καθοριστική ήταν η συνδρομή των εναέριων μέσων, καθώς έγιναν ρίψεις από δύο καναντέρ και τέσσερα πετζετέλ. Την πυροσβεστική επιχείρηση συνέδραμε και η Πολιτική Προστασία του δήμου Πύργου με πέντε αυτοκίνητα και δέκα άτομα, καθώς και δύο μηχανήματα έργου. Άμεση ήταν η κινητοποίηση του αναπλ. δημάρχου Ανδρ. Σκαρτσιάρη, ο οποίος ενημέρωσε τον δήμαρχο Γανβρλ. Λιατσή, καθότι απουσιάζει σε συνέδριο στην Κόνιτσα, ενώ παρών ήταν ο αντιδήμαρχος Βώλακος, Κ.Γεράνιος, ο αντιδήμαρχος Ώλενας, Σωτ. Γεωργόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος της ΤΚ Μακρισίων, Παν. Γριβάκης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καεί τουλάχιστον 50 στρέμματα δάσους και μερικά λιοστάσια. Αξιοσημείωτη ήταν και η εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων και των αγροτών της Αλφειούσας, αλλά και των ΤΚ Μακρισίων και Καλλικώμου, αφού αν οι άνεμοι ήταν πιο ευνοϊκοί, οι φλόγες θα έφτασαν ως τα Μακρίσια και τον εγκαταλελειμμένο οικισμό του Λαδικού.

Όλη η επικαιρότητα