Ηλεία

Ηλεία: «Μέτωπο» όλων των Δήμων για το «Πάτρα-Πύργος»

«Το δρόμο που μας ανήκει και μας αξίζει…» – Ομοψυχία Λυμπέρη – Αντωνακόπουλου

Ότι το δημοτικό συμβούλιο, οι θεσμικοί φορείς και ο λαός απαιτούν να γίνει «τώρα» το έργο της Ολυμπίας Οδού «Πάτρα – Πύργος», με την λειτουργική του διασύνδεση με το κομμάτι «Ολυμπία – Κ. Νερό – Τσακώνα», αποφάσισε κατά την χθεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας. Η καθυστέρηση υλοποίησης του έργου θα διακυβεύσει για περισσότερο χρόνο, τονίστηκε την ασφάλεια των πολιτών, και θα βρει το «μέτωπο» των δήμων της Ηλείας και τον λαό αντίθετους και απέναντι. Δεν θα υπάρξει δε, ανοχή σε οποιαδήποτε αναβολή ή παραπομπή του έργου σε άλλη χρηματοδότηση, με την επιφύλαξη ότι εάν αν συμβεί κάτι τέτοιο για άλλες δράσεις και κινητοποιήσεις.

Η σχετική απόφαση – ψήφισμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, με τον επικεφαλής Άγγελο Κολόσακα να καταθέτει άλλο ψήφισμα, εξηγώντας ότι συμφωνεί να γίνει άμεσα το έργο για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά να γίνει με τέτοιους όρους, που οι πολίτες δεν θα καλούνται να «χρυσοπληρώνουν» ένα έργο που έτσι κι αλλιώς, όπως και τόσα άλλα, υλοποιούνται με δικά του χρήματα.

Στην συνεδρίαση, μεταξύ άλλων παρέστη ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός και ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος συνοδεύονταν από τον δήμαρχο Τρικκαίων (Τρικάλων) Δημήτρη  Παπαστεργίου και τους αντιδημάρχους Πύργου Γιάννη Αργυρόπουλο και Γιάννη Παπαδημητρίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Αγιομυργιαννάκης και εκπρόσωποι συλλόγων.

«Τέρμα στην ανοχή»

Αρχικά, ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης ζήτησε από το σώμα να πάψει πια η ανοχή και η ολιγωρία, χαρακτηρίζοντας σφάλμα το «σπάσιμο» σε 8 κομμάτια του έργου από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Ο δρόμος πρέπει να γίνει και να γίνει σωστά. Θέλουμε τον δρόμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με οποιοδήποτε τρόπο. Σε διαφορετική περίπτωση θα αντιδράσουμε όσο πιο δυναμικά γίνεται. Όλοι οι δήμαρχοι κινούμαστε στους ίδιους άξονες. Έτσι θα πετύχουμε τον τελικό στόχο. Εμείς θέλουμε τον δρόμο που μας ανήκει και μας αξίζει», είπε ο κ. Λυμπέρης.

Την διαφωνία του για τον τρόπο που χειρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση το έργο, εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε ο δρόμος να γίνει χθες».

Πρόσθεσε ότι στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, το έργο θα πρέπει να «προχωρήσει» άμεσα, όπως έχει δημοπρατηθεί και οι εργολαβίες να ξεκινήσουν άμεσα.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Άγγελος Κολόσακας χαρακτήρισε αυτονόητο ότι θα πρέπει να ξεκινήσει το έργο, λέγοντας αυτά τα έργα κατασκευάζονται με χρήματα του ελληνικού λαού, ωστόσο οι εργολάβοι σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις επιβάλλουν διόδιαμ αντί οι δρόμοι να είναι ελεύθερης διέλευσης. «Το κράτος είναι των εργολάβων και των εφοπλιστών», είπε χαρακτηριστικά.

Ότι σήμερα έχουμε κυβερνητική πρωτοβουλία ακύρωσης του έργου, επεσήμανε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Κράλλης, προσθέτοντας ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση είχε ομαλοποιηθεί η πορεία του έργου, μετά από χρόνια παλινωδιών που το καθυστερούσαν.

«Διαχρονική βούληση να μην γίνει το έργο…»

Παράδειγμα ασυνέπειας των ελληνικών κυβερνήσεων, ανεξαρτήτου κόμματος, χαρακτήρισε το έργο ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος.

«Όσο η Ηλεία δεν «φωνάζει», αυτό θα γίνεται. Τελείωσε αυτό. «Όχι» πια στη λογική του φτωχού επαίτη. Πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι. Δεν συζητάμε τίποτε άλλο, από τη συνέχιση του έργου. Υπάρχει διαχρονική, διακομματική, παρασκηνιακή βούληση να μην γίνει το έργο», τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο δήμαρχος Τρικκαίων, ο οποίος παρέθεσε παραδείγματα για έργα στην Θεσσαλία, επισημαίνοντας ότι με ένα κοινό «μέτωπο», μια κοινή πρόταση, για τις μεγάλες διεκδικήσεις, μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ηλείας κ. Καλαματιανός είπε ότι ενώνει τη «φωνή» του με το δημοτικό συμβούλιο και τους πολίτες για την υλοποίηση του έργου με τον υφιστάμενο χρονικό σχεδιασμό, το οποίο πρόσθεσε βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης.  «Πιστεύω ότι οι πρωτοβουλίες των δήμων εκφράζουν την αγανάκτηση του λαού και προετοιμάζει κινηματικές συνθήκες με στόχο την υλοποίησή του», ανέφερε.

«Αν θα ξεκινήσουμε μια άλλη διαδικασία, τελειώσαμε. Θα είναι το μέγιστο λάθος να «προχωρήσουμε» σε νέα δημοπράτηση…», είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, καλώντας για στήριξη του υπάρχοντος σχεδιασμού και την κυβέρνηση να υλοποιήσει το έργο.

Όλη η επικαιρότητα