Αγροτικά Ηλεία

Ηλεία: Μύκητας «σκοτώνει» την σταφίδα

Σε… αναμμμένα κάρβουνα κάθονται οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας, καθώς μέχρι στιγμής η μάρανση της σταφίδας δεν δείχνει αναστρέψιμη, γεγονός που διογκώνει την απόγνωση για το χαμένο αγροτικό εισόδημα.

Τα αποτελέσματα των πρώτων εργαστηριακών δειγμάτων από το Μπενάκειο δείχνουν ότι σε αρκετές καλλιέργειες διαπιστώνεται μυκητολογικό πρόβλημα, ενώ σε άλλες καλλιέργειες εντοπίζονται θέματα θρέψης που δεν αποκλείεται να βελτιωθούν σταδιακά και να αποκατασταθούν.

«Το φθινόπωρο δημιουργήθηκαν κάποιες καταστάσεις οι οποίες είχαν συνέπειες στην θρέψη των φυτών και είχαν δυσμενές αποτέλεσμα για τη φετινή χρονιά. Οι καιρικές συνθήκες, η προσβολή από ένα έντομο πέρσι τον Αύγουστο και ένα θέμα που δημιουργήθηκε από τοξικότητα φυτοφαρμάκων και δημιούργησαν τοξικότητα και έπεσαν τα φύλλα νωρίς. Αυτό δημιούργησε πρόβλημα στη θρέψη των φυτών για την επόμενη χρονιά αλλά αντιμετωπίζεται και κάποιες φυτείες σταφίδας θα βελτιωθούν. Εκεί που έχουμε μυκητολογικές ασθένειες τα πράγματα είναι δυσκολότερα και θα δούμε τι οδηγίες θα δώσουμε στους παραγωγούς για το πώς θα αντιμετωπίσουν το θέμα. Υπάρχει πιθανότητα εξάπλωσης του μυκητολογικού προβλήματα και σε άλλες καλλιέργειες που δεν έχουν προσβληθεί αλλά υπάρχει και τρόπος πρόληψης, δεν είναι υποχρεωτικό ότι θα μολυνθούν όλα τα κτήματα», εξήγησε στην εφ.«Πατρίς» ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Σταύρος Βέρρας.

Χθες έκανε αυτοψία σε σταφιδοκαλλιέργιες στο Σόπι και στο Χειμαδιό, ο ερευνητής του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Γιάννης Μανουσόπουλος, ο οποίος εκδήλωσε τον έντονο προβληματισμό του για την έκταση του προβλήματος, προσθέτοντας ότι η πρώτη εικόνα δείχνει μυκητολογικό πρόβλημα και δύσκολα θα αποτραπεί η εκρίζωση.

«Εκ πρώτης άποψης αυτό το οποίο είδαμε ήταν ένα συγκεκριμένο μυκητολογικό πρόβλημα. Εάν είναι αυτό το οποίο φαντάζομαι, τότε πάμε σε εκρίζωση και νέα καλλιέργεια. Μου κάνει εντύπωση η μεγάλη έκταση που έχει πάρει, και αυτό είναι ένα θέμα προς διερεύνηση. Μιλάμε για προσβολή από παθογόνο, η οποία σχετίζεται με καλλιεργητικές εργασίες.  με τις κλιματολογικές συνθήκες που ευνοούν μια ασθένεια, κ.ά. Οι μύκητες αγαπούν την υγρασία, τη θερμοκρασία, θέλουν έναν τρόπο εισόδου και αυτό γίνεται συνήθως από τις ενώσεις του κλαδέματος», ανέλυσε ο κ.Μανουσόπουλος, σημειώνοντας ότι σημασία έχει να δοθεί μια αισιόδοξη απάντηση στους πληγέντες αγρότες, ώστε να μην καταστραφούν οικονομικά.

Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι σταφιδοπαραγωγοί ζουν καθημερινά μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας, διότι κανένας δεν μπορεί να τους εγγυηθεί προς το παρόν ότι, ακόμα κι αν προχωρήσει η χρονοβόρα και κοστοβόρα λύση της αναμπέλωσης, το πρόβλημα θα εξαλειφθεί. Ο αγρότης και αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, υπογράμμισε την απόγνωση που κυριαρχεί στις τάξεις των αγροτών από το πρόβλημα στη σταφίδα.

«Οι αγρότες ζητούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να τους πει τι πρέπει να κάνουν, να διασφαλίσει δηλαδή τι θα γίνει με τα αμπέλια και την σταφίδα, σε περίπτωση που τα κόψουν και φυτέψουν ξανά να ξέρουν, να δοθούν εγγυήσεις ότι θα πιάσει τόπο ο κόπος τους και τα έξοδά τους. Δεν γίνεται να φυτέψουμε και του χρόνου να ξεραθούν. Φέτος έχουμε απώλεια παραγωγής. Το εισόδημα έχει συρρικνωθεί από πολλούς παράγοντες και ένας παράγοντας είναι αυτός. Η παραγωγή θα μειωθεί κατά 50%, εδώ θα πρέπει να γίνει κάτι για την απώλεια εισοδήματος», δήλωσε ο κ.Βομπίρης, συμπληρώντονας ότι δεν είναι εφικτό για τους παραγωγούς να ξεριζώσουν την σταφίδα τους και να έχουν νέο εισόδημα έπειτα από 3-5 χρόνια.

«Ο παραγωγός είναι σε δεινή θέση σήμερα λόγω του φορολογικού, του ασφαλιστικού των χαρατσιών και δεν μπορεί ο παραγωγός από μόνος του να προχωρήσει σε αναμπελώσεις.  Χρειάζεται ενίσχυση από το επίσημο κράτος για να μπορέσει να προχωρήσει καθώς κανείς δεν θα μπορέσει να κάνει αναμπέλωση από μόνος του», σχολίασε ο κ. Βομπίρης.

Ο παραγωγό Λευτέρης Σταυρόπουλος ανέφερε ότι η μικρή καλυτέρευση δεν σημαίνει τίποτα και υπάρχει ανησυχία από τη φημολογία περί ξεριζώματος και αναμπέλωσης, διότι απαιτεί χρόνο και κόπο, ενώ σημαίνει και απώλεια εισοδήματος για αρκετό καιρό.

Ψάχνουμε διάφορους τρόπους για να μπορέσουμε να δούμε εάν μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε καθώς ακόμα δεν έχουμε μία σίγουρη απάντηση κι ευελπιστούμε σε κάτι καλύτερο. Υπάρχει ανησυχία καθώς υπάρχει πιθανότητα να μείνουμε χωρίς καλλιέργειες 1-2 χρόνια.  Εάν γίνει κάτι τέτοιο είναι μεγάλο πλήγμα για τον τόπο και όλο το Νομο», είπε ο κ.Σταυρόπουλος.

Σε εγρήγορση η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Παρών στην αυτοψία ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Μητρόπουλος, για να έχει ολοκληρωμένη απεικόνιση της κατάστασης.

Όπως ανέφερε, όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα και του δεύτερου δείγματος από το Μπενάκιο, ώστε να διαμορφωθεί πλήρης εικόνα του προβλήματος.

Παράλληλα, ο κ.Μητρόπουλος δήλωσε ότι η Περιφέρεια δεν χρονοτριβεί και για αυτό ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας ήδη έστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγ.Αποστόλου, με την οποία ζητά πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας με οικονομική ενίσχυση, για να μην εγκαταλειφθεί μια παραδοσιακή καλλιέργεια που συμβάλει καθοριστικά στην τοπική και Εθνική οικονομία, αφού το 95% της παραγωγής έχει εξαγώγιμη κατεύθυνση.

«Θέλουμε να διατηρηθεί η καλλιέργεια η οποία βοηθά την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Η Περιφέρεια θα συνεχίσει να διεκδικεί πόρους για την προστασία της καλλιέργειας αυτής από τις ασθένειες θωρακίζοντας περισσότερο το εισόδημα των παραγωγών. Παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη του φαινομένου  και Θα περιμένουμε και τα δεύτερα εργαστηριακά αποτελέσματα από την δειγματοληψία που έγινε στις 29 Μαΐου», είπε κ.Μητρόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα