Ηλεία

Ηλεία: Ο πόλεμος της τομάτας για τα πορίσματα

Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση περνά η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας μετά τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ στην ΟΡΤ για τα πορίσματα των παραγωγών και μαζί με την Ομάδα Παραγωγών της Γαστούνης συγκαλούν σύσκεψη αύριο το πρωί στην οποία καλούν τους βουλευτές του Νομού, τους Δημάρχους και τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί του Σαββάτου στα γραφεία της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα με τα πορίσματα της βιομηχανικής τομάτας και την καταβολή των αποζημιώσεων.

Σε καλό κλίμα

Χθες το πρωί ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Γαστούνης Σάββας Μαράτος και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών ‘Κήπος’ Γιάννης Αρβανιτάκης συναντήθηκαν στην Πάτρα με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Γιώργο Κεχαγιά και τους επόπτες και τους έθεσαν το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τα χαμηλά ποσοστά ζημιάς που αναγράφονται στα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τις πλημμύρες το καλοκαίρι του 2018.

Η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα και όπως ανέφερε αμέσως μετά ο κ. Βαλιανάτος, υπάρχει η διάθεση να βοηθηθούν οι τοματοπαραγωγοί με τις ενστάσεις που θα κάνουν. Ωστόσο, επειδή δεν διαφαίνεται καταβολή αποζημιώσεων πριν τον Φεβρουάριο, συγκαλείται η σύσκεψη με τους βουλευτές και τους Δημάρχους το Σάββατο, προκειμένου να ενημερωθούν και να πράξουν τα δέοντα.

Ο πρόεδρος της Ο.Π. Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος ‘τα βάζει’ με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ

‘Απαράδεκτες οι δηλώσεις’

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Κουρεμπέ στην ΟΡΤ, ο κ. Βαλιανάτος τις χαρακτήρισε ‘απαράδεκτες’ και δήλωσε:

«Ακούσαμε τις δηλώσεις του κ. Κουρεμπέ και για εμάς είναι απαράδεκτες. Και διερωτώμαι: Πρώτον, ήταν τόσο αγανακτισμένος ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ; Γιατί μας είχε υποσχεθεί ότι θα καταβληθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2018 το 30% για τις ζημιές του 2017 και τελικά δόθηκε μόνο το 20% και εκκρεμεί το υπόλοιπο 10%. Δεύτερον, στις 6 Σεπτεμβρίου 2016 έγιναν οι πλημμύρες και είπε ότι θα αποζημιωθούν οι σταφιδοπαραγωγοί και ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί τίποτα. Τρίτον, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του μας είπε ότι θα γίνει άμεσα τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αλλά δεν έκανε τίποτα. Και ερχόμαστε τώρα στα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις πλημμύρες του 2018. Ο κ. Κουρεμπές κάπου τα έχει μπερδέψει, γιατί και στο 20% να είναι η ζημιά, μέχρι στιγμής έχουν έρθει τα μισά πορίσματα στο νομό. Και σε αυτά τα μισά έχουμε 30 παραγωγούς με μειωμένο ποσοστό, που αντιπροσωπεύουν 15.000 με 20.000 τόνους τομάτας. Ο κ. Κουρεμπές μας λέει ότι θα πληρωθούν τον Απρίλιοι και η καλλιέργεια σταφίδας αρχίζει τον Ιανουάριο. Γιατί με 20% ζημιά δεν λαμβάνουν καμία αποζημίωση. Ο κ. Κουρεμπές έχει μείνει στο 2014, γατί λέει ότι θα γίνει έλεγχος βάσει των τιμολογίων επιστροφής ΦΠΑ. Το 99% των τοματοπαραγωγών όμως είναι στα βιβλία εσόδων- εξόδων. Για ποια τιμολόγια μας λέει λοιπόν; Ο Υπουργός κ. Αραχωβίτης είχε πει μπροστά στους βουλευτές ότι οι παραγωγοί θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο και ο κ. Κουρεμπές είπε για Φεβρουάριο. Ας μας πουν τι ισχύει τελικά».

Όλη η επικαιρότητα