Ηλεία Οικονομία

Ηλεία: Ο τρόμος… της Εφορίας για τους μισθωτούς

Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις στους δέκα Ηλείους μισθωτούς δεν προτίθενται να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί, ακόμα κι αν το ποσό είναι στα 500 ή 600 ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος όρος φόρου προσδιορίζεται στα 750 με 800 ευρώ για τους μισθωτούς και για τους συνταξιούχους, ενώ τα ποσά από επιστροφές φόρου είναι πολύ μικρά και αφορούν αμελητέο αριθμό φορολογούμενων.

Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών & Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΕΛΦΕΕ) Ηλείας, Διονύσης Χαμεζόπουλος, ήδη οι περισσότεροι φορολογούμενοι εχουν εκδηλώσει αδυναμία καταβολής του φόρου και ρωτούν για τις ρυθμίσεις που προβλέπονται.

«Από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε διαθέσιμα, διαπιστώνουμε ότι το μέσο εκκαθαριστικό είναι περίπου 750 με 800 ευρώ. Στους μισθωτούς οι επιστροφές φόρου είναι ασήμαντα ποσά. Δεν βλέπουμε διάθεση για πληρωμή του φόρου, ακόμα και για ποσά χαμηλότερα. Οι περισσότεροι ρωτάνε αμέσως πώς μπορούν να κάνουν ρύθμιση ή επιτόπου τη 12μηνη ρύθμιση», αναφέρει ο κ. Χαμεζόπουλος και επισημαίνει ότι φέτος έχουν αυξηθεί οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να πληρώσουν.

«Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι φέτος η αναλογία είναι χειρότερη από την περσινή, που ήταν ένας στους τρεις. Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι 35-40% των φορολογούμενων δεν μπορούν να πληρώσουν. Είναι έντονη η οικονομική δυσπραγία, διότι είναι άνθρωποι που τα έχουν υπολογίσει όλα μέχρι και το τελευταίο ευρώ, επομένως ένα τέτοιο ποσό-φόρος ανατρέπει τον προγραμματισμό τους. Συνήθως πληρώνουν όλοι την α’ δόση και μετά εγκαταλείπουν την προσπάθεια, καταφεύγοντας στη ρύθμιση», σημειώνει και αναλύει τις δυσκολίες που βιώνει το ελληνικό νοικοκυριό.

«Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν οικογένειες που έχουν μεγάλα παιδιά, τα οποία ζουν στο ίδιο σπίτι, και συντηρούνται όλοι από το εισόδημα των γονιών. Τα παιδιά έχουν μικρά έσοδα, δεν θεωρούνται καν εισόδημα, οπότε οι γονείς επιβαρύνονται με όλα τα έξοδα», επισήμανε ο κ. Χαμεζόπουλος.

Τα «κόλπα» με τους 12 μισθούς

Η αυξημένη φορολόγηση στους μισθωτούς έρχεται να προστεθεί στις σοβαρές δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζουν, ένεκα των συμπιεσμένων αμοιβών και των καθυστερήσεων στην καταβολή τους.

Ο  πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Νίκος Καραμάνης, περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση και στηλίτευσε τα τεχνάσματα ορισμένων επιχειρήσεων, με τα οποία στερούν από τους εργαζόμενους δύο μισθούς.

«Η πλειονότητα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα αμείβονται με πολύ χαμηλούς μισθούς. Ο  κατώτερος μισθός των 492 ευρώ φέρνει σε απελπιστική κατάσταση τους εργαζόμενους. Όποιος αμείβεται με λίγα περισσότερα χρήματα ή έχει και άλλο εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, κάτι σύνηθες στην Ηλεία, παίρνει συνέχεια ραβασάκια από την εφορία και καταλήγει στην ίδια κατάσταση με τους χαμηλόμισθους. Ταυτόχρονα, ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις στην Ηλεία υποτίθεται ότι τηρούν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά καθυστερούν τα δεδουλευμένα τριμήνου», τονίζει ο κ. Καραμάνης και αναφέρθηκε σε κρούσματα στέρησης δύο μισθών.

«Χαρακτηριστικό είναι το πρόβλημα με τα σούπερ μάρκετ στην περιοχή. Κάθε χρόνο δεν καταβάλλουν δύο μηνιάτικα, επειδή είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να πληρώνουν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Έτσι, αντί για 14 μισθούς, δίνουν τους 12. Είναι ελπιδοφόρο πάντως το ότι όσοι προσπάθησαν μέσα από το σωματείο και πήγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, πήραν τα δεδουλευμένα και κέρδισαν υποθέσεις», είπε ο κ. Καραμάνης προσθέτοντα ότι με τα επερχόμενα φορολογικά μέτρα, θα πληρώνουν φόρο ακόμα και όσοι παίρνουν επίδομα ανεργίας.

Τα βάουτσερ διαλύουν το ασφαλιστικό

Η πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Πύργου και αναπλ. Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πύργου, Χρύσα Ζούπη, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι η δυσβάσταχτη φορολογία αποτελεί «θηλιά» για την ελληνική οικογένεια, καυτηρίασε τις νέες μορφές εργασίας εξαιτίας της ελαστικότητάς του και των ανύπαρκτων επαγγελματικών δικαιωμάτων.

«Οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να αμείβεται με 300 ευρώ έχοντας να πληρώσει ΕΝΦΙΑ και λογαριασμούς, και αν έχει γυναίκα και παιδιά, να τον θεωρούν με τα περίφημα τεκμήρια ότι ζει μέσα στην ευμάρεια που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και να τον υπερφορολογούν», τόνισε η κα Ζούπη και εξέφρασε τον προβληματισμό της για το μέλλον του ασφαλιστικού.

«Με αυτήν την κατάσταση κανένας δεν θα θεμελιώσει ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Το βάουτσερ δεν είναι μορφή εργασίας ούτε συντάξιμος χρόνος εργασίας, δεν καταπολεμά την ανεργία, παρ’ όλα αυτά φορολογείται. Αυτά είναι ημίμετρα που βυθίζουν τους νέους και αποθαρρύνουν όσους θέλουν να κάνουν οικογένεια», υπογράμμισε η κα Ζούπη.

Όλη η επικαιρότητα