Ηλεία

Ηλεία: Οδοιπορικό στην Αγία Άννα – Δεν την αφήνουν…. να «αγιάσει»! (ΦΩΤΟ)

Ακούστε το άρθρο

Η Αγία Άννα είναι κτισμένη στις παρυφές του λόφου Αξοφωλιάς του όρους της Φολόης, με θέα προς τη Δύση. Δείχνει να αγκαλιάζει το λόφο, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το ξωκλήσι του Αγ. Ηλία. Χαρακτηρίζεται θα λέγαμε ορεινό, αφού η πλατεία βρίσκεται υψομετρικά στα 450 μέτρα, ενώ στη δεξαμενή φτάνει στα 490 και στην κορυφή του λόφου τα 600–650.

Ιστορία του χωριού

Ξεκινά επί Τουρκοκρατίας, όπου μεταφέρθηκε στο σημείο με πρωτοβουλία των ντόπιων, προκειμένου να κρυφτούν από τους Τούρκους.Tα χρόνια της σκλαβιάς, αναπτύχθηκαν δυο ισχυρά κέντρα των κατακτητών. Η Γαστούνη και το Λάλα. Aπό τους κυριότερους δρόμους που ένωνε τα δύο κέντρα ήταν αυτός παρόχθια του Πηνειακού Λάδωνα και διαμέσου των χωριών Πεύκης (Μπεντένι), Ακροποταμιάς (Μπεχρού), Εφύρας (Ντελίμπαλι). Στη θέση Λάκκες – μεταξύ Πεύκης και Ακροποταμιάς – ήταν κτισμένο το πρώτο χωριό έχοντας ως εκκλησία το ναό της Αγίας Άννας. Η ακριβής θέση δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα, αφού δυτικότερα στη θέση «Παλαιοχώρι» έχουν εντοπισθεί διάσπαρτα στους αγρούς κεραμίδια,όπου σε συνδυασμό με το όνομα της θέσηςκαι με την ύπαρξη εκκλησίας Αγίου Ιωάννη, θέτει «σοβαρή υποψηφιότητα» ως θέση του πρώτου χωριού.Αργότερα μεταφέρθηκε αποφεύγοντας λεηλασίες Τούρκωνκαι δριμύ κρύο, αφού ήταν ανοιχτό μέρος. Η ονομασία δόθηκε χάρη στην πρώτη εκκλησίας, Αγία Άννα. Το 1840 η Ηλεία διαιρέθηκε σε οχτώ δήμους, με την Αγία Άννα να εντάσσεται στο δήμο Λαμπείας με έδρα τη Δίβρη. Το 1912, με βάση το νόμο Ελ. Βενιζέλου, αποτέλεσε κοινότητα μαζί με το Μπεντένι, το οποίο το 1913 «αποσκιρτίζει» διοικητικά και τα δύο χωριά αποτελούν ξεχωριστές κοινότητες μέχρι το 1999 που εφαρμόζεται το σχέδιο «Ι. Καποδίστριας».

Δημιουργία πολιτιστικού συλλόγου

Σεπτέμβρη του 1976, μια παρέαΑγιανανναίωνεξέφρασε την επιθυμία να συμπεριλάβει συγχωριανούς που βρίσκονται στην πρωτεύουσα για να έχουν περισσότερες συναντήσειςκαι αναμνήσειςαπότην Αγ. Άννα. Έτσι, ιδρύθηκε ο Σύλλογος «ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ» στις 4 Μαΐου 1977.Κύριοςσκοπός του παραμένει η εξύψωση του πνευματικού και κοινωνικούεπιπέδου των μελών του και η διατήρηση του συνδέσμου και της αλληλεγγύηςμεταξύ τους. Ακόμα, έχει θέσει ως στόχο την εκτέλεση κοινωφελώνέργων, όπως η κατασκευήπλατείας στο χώρο που δώρισε η οικογένειαΝικολετόπουλου, η δημιουργίαιατρείου με την προσφοράκαρδιογράφου, ηπαιδικήχαρά στον προαύλιοχώρο του νέουσχολείου,γήπεδομπάσκετ και βιβλιοθήκη με βοηθητικόυλικό για τους μαθητέςκ.α. Διανύοντας πλέον την τέταρτη δεκαετία,υπάρχει μεγάλη ελπίδα πως κάθε γενιά Αγιανανναίων θα αφιερώνει λίγο χρόνο και αγάπη για το χωριό, ώστε να παραμένει ο Σύλλογος ζωντανός και δημιουργικός και να παραδίδει τη σκυτάλη στην επόμενη! Δέκτες δυο πραγμάτων οφείλουν να γίνονται τα παιδιά. Των ΡΙΖΩΝ τους (για να γνωρίζουν από πού ξεκινούν με σταθερό βήμα) και των ΦΤΕΡΩΝ(για να μπορέσουν να πετάξουν με σιγουριά στο μέλλον).

Βασικές ασχολίες

Ανέκαθεν η κύρια απασχόληση των κατοίκων του χωριού υπήρξαν η Γεωργία και Κτηνοτροφία.Οι κλιματολογικές συνθήκες και η μορφολογία του εδάφους δεν αφήνουν περιθώρια για ανάπτυξη εντατικών καλλιεργειών, ενώ η καλλιέργεια ελιάς καλύπτει τεράστιο μέρος καλλιεργήσιμης γης. Παλαιότερα, πριν την καταστροφική φωτιά του 2007 μερικοί κάτοικοι  ασχολούνταν και με τη συγκομιδή ρητίνης (ρετσίνι).Με τον καιρό «εχθρό» τα τελευταία χρόνια, τα έσοδα μειώνονται αισθητά και η ζωή γίνεται δύσκολη.

Αγροτική οδοποιία

Τραγική είναι η κατάσταση της αγροτικής οδοποιίας του χωριού σύμφωνα με τους κατοίκους, αφού αρκετοί δρόμοι είναι γεμάτοι τρύπες ή σε ορισμένα σημεία τους έχουν πέσει χώματα, γεγονός που εμποδίζει τη σωστή κυκλοφορία των κατοίκων. Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει όμως και το χειμώνα, με τις έντονες βροχοπτώσεις να έχουν «φορτώσει» τη γη με νερά που πλέον δεν μπορεί να κρατήσει και τα οποία κυλούν σε κεντρικούς δρόμους του χωριού, με αποτέλεσμα τους χειμερινούς μήνες να παγώνουν και να προκαλούνται ατυχήματα των κατοίκων, χωρίς ευτυχώς να έχει υπάρξει κάτι σοβαρό μέχρι στιγμής. Ιδιαίτερη επικινδυνότητα παρατηρείται και σε ορισμένα σημεία των δρόμων του χωριού, όπου υπάρχει έλλειψη ειδικών κιγκλιδωμάτων.

Ηλεκτροδότηση

Όπως συμβαίνει σε αρκετά χωριά της Ηλείας, έτσι και στην Αγία Άννα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης είναι έντονα. Ιδιαίτερα στην είσοδο και έξοδο του χωριού δεν υπάρχει καθόλου φως, με αποτέλεσμα το χωριό να χάνει την ελκυστικότητά του από το «κατώφλι».

Δημόσια μέρη

Η κατάσταση του χωριού συνήθως φαίνεται από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια μέρη του. Η κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, με τα παγκάκια της να μην έχουν ξύλα και κανείς να μη μπορεί να καθίσει να απολαύσει την ομορφιά του χωριού. Η εκκλησία του χωριού αποτελεί το πραγματικό στολίδι του, αφού διατηρείται σε άριστη κατάσταση ενώ και ο δρόμος που οδηγεί σ’ αυτήν είναι στρωμένος με πέτρα. Από ‘κει και πέρα, το σχολείο του χωριού είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και χρόνια αλλά αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για όσους το επισκέπτονται. Με το δήμο να έχει παράνομα βγάλει την παιδική χαρά που ανήκει στον πολιτιστικό σύλλογο και το γήπεδο ποδοσφαίρου να είναι γεμάτο χορτάρια, αυτό που απομένει για να παίζουν τα παιδιά είναι το γήπεδο μπάσκετ.

Τακτικές επισκέψεις γιατρού

Στα θετικά βρίσκονται οι συχνές επισκέψεις ιατρού στο χωριό, που περίπου κάθε 15 μέρες επισκέπτεται για να κάνει τις απαραίτητες συνταγογραφήσεις και εξετάσεις στους κατοίκους.

Όλη η επικαιρότητα