Ηλεία

Ηλεία: Οδοιπορικό στους Αγίους Αποστόλους – Χωριό «στολίδι»… ελέω προέδρου

Ακούστε το άρθρο

Η Τοπική Κοινότητα Αγίων Αποστόλων ανήκει στο δήμο ΠΥΡΓΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΗΛΕΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε μετά την ισχύ του προγράμματος «Καλλικράτης». Έδρα της είναι ο δήμος Πύργου. Μέχρι το 2010 και πριν τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας από το σχέδιο «Καποδίστριας», οι Άγιοι Απόστολοι ανήκαν στο Τοπικό Διαμέρισμα Αγίων Αποστόλων, του πρώην Δήμου ΙΑΡΔΑΝΟΥ του Νομού ΗΛΕΙΑΣ. Έχουν υψόμετρο 128 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αγροτική οδοποιία

Σε αντίθεση με άλλες τοπικές κοινότητες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην αγροτική οδοποιία, οι Άγιοι Απόστολοι διαθέτουν αρκετά καλό οδικό δίκτυο. Μικροπροβλήματα είναι λογικό να υπάρχουν, με τα σοβαρότερα εξ αυτών να παρουσιάζονται στο συνδετήριο δρόμο Αγίων Αποστόλων-Βροχίτσας και σ’ αυτόν που οδηγεί στο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντενας, που διαθέτει μοναδική θέα αλλά βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση οδικά. Παρότι οι κάτοικοι πληρώνουν ετησίως φόρους, δεν δείχνει η πολιτεία να βρίσκει οριστικές λύσεις.

Έλλειψη νεολαίας

Πιθανότατα το σοβαρότερο πρόβλημα που θα μπορούσε κανείς να αναδείξει στην τοπική κοινότητα Αγίων Αποστόλων, αποτελεί η έλλειψη νέων ανθρώπων και παιδιών. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, έχουν αναγκάσει πολλούς κατοίκους του χωριού να το εγκαταλείψουν προκειμένου να βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Το μελανό σημείο είναι η έλλειψη ζωντάνιας, αφού τα παιδιά είναι ελάχιστα και το παιχνίδι τους πλέον γίνεται υπό περιορισμούς, προκειμένου να μην υπάρχουν απρόοπτα.

Πολιτιστικός σύλλογος

Το δικό του πολιτιστικό σύλλογο δημιούργησε μια ομάδα νέων του χωριού, οι οποίοι τρέφουν μεγάλη αγάπη για τον τόπο τους και το αποδεικνύουν έμπρακτα με την παραμονή τους σ’ αυτό και τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων. Η συνεργασία των μελών του με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Θεόδωρο Τζίφα κρίνεται επιτυχής, αφού πορεύονται μαζί και λύνουν κάθε πρόβλημα του χωριού. Η δράση τους γενικότερα είναι έντονη, με τα αποτελέσματα να είναι πάντα θετικα.

Βασικές ασχολίες

Ανέκαθεν η κύρια απασχόληση των κατοίκων του χωριού υπήρξαν η Γεωργία και Κτηνοτροφία. Η καλλιέργεια ελιάς καλύπτει τεράστιο μέρος της κοινότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι κάτοικοι ασχολούνται αποκλειστικά με την κάλυψη ελιάς. Τα τελευταία χρόνια βέβαια οι καιρικές συνθήκες αποτελούν «εχθρό» των αγροτών, αφού οι ξαφνικές αλλαγές του καιρού επηρεάζουν αρνητικά τις καλλιέργειες με αποτέλεσμα τα έσοδα να μειώνονται αισθητά και η ζωή όλων να γίνεται δυσκολότερη.

Ηλεκτροδότηση

Ακόμα ένας τομέας στον οποίο κατά μεγάλο ποσοστό δουλεύουν όλα εξαιρετικά, είναι και αυτός της ηλεκτροδότησης. Με προσωπικές ενέργειες του και χωρίς να περιμένει την ανταπόκριση του δήμου Πύργου, ο πρόεδρος της κοινότητας καταφέρνει να διατηρεί το χωριό όσο το δυνατόν πιο ζωντανό και φωτεινό.

Δημόσια μέρη

Η αδιάκοπη εργασία που γίνεται στην τοπική κοινότητα προκειμένου να παραμένει ελκυστική προς τους επισκέπτες της, φαίνεται έντονα από τα δημόσια μέρη της. Η κεντρική πλατεία του χωριού δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, παρ’ όλα αυτά οι κάτοικοι φροντίζουν να κρατάνε την εικόνα της ελκυστική φροντίζοντας τα δέντρα και λουλούδια της. Η εκκλησία του χωριού αποτελεί το πραγματικό στολίδι του, αφού διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Από ‘κει και πέρα, οι κάτοικοι του χωριού φρόντισαν όλοι μαζί να ανακαινίσουν το σχολείο του χωριού που είχε εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια, στο οποίο πλέον φιλοξενείται ο πολιτιστικός σύλλογος και οι εκδηλώσεις του.

Τακτικές επισκέψεις γιατρού

Στα θετικά βρίσκονται και οι συχνές επισκέψεις ιατρού στο χωριό, όπου διαθέτει δικό του χώρο στην πλατεία του χωριού όπου κάνει τις απαραίτητες συνταγογραφήσεις και εξετάσεις στους κατοίκους.

Όλη η επικαιρότητα