Ηλεία

Ηλεία: Ολοκληρώθηκε η διήμερη εκπαίδευση διασωστών του ΕΚΑΒ – Ο Τομέας του Πύργου είναι σε προτεραιότητα

«Η Ηλεία είναι από τις περιοχές που το ΕΚΑΒ έχει σε προτεραιότητα, για ενίσχυση και κάλυψη αναγκών», εξήγησε στην εφημ.  «Πατρίς» ο νέος Περιφερειακός Διευθυντής ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, Ιορδάνης Αμπατζίδης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκπαίδευσης των διασωστών – πληρωμάτων ασθενοφόρων της Ηλείας.

Η διήμερη εκπαίδευση ξεκίνησε την Παρασκευή 30 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι και εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης διασωστών-πληρωμάτων ασθενοφόρων, που πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε όλη την Ελλάδα. «Στόχος μας, είναι το προσωπικό μας να εμπλουτίζει τις γνώσεις του ώστε να επαναπροσδιορίζει τις δεξιότητές του ώστε να είναι πάντα σε εγρήγορση όσον αφορά την προσφορά προς τους πολίτες», εξηγεί ο κ. Αμπατζίδης.

Νέα δεδομένα

Η εκπαίδευση και τις δυο ημέρες, περιελάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος, με τους διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ της Ηλείας να συμμετέχουν ενεργά, με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή, ακολουθώντας τις οδηγίες τόσο του κ. Αμπατζίδη (σ.σ γιατρός του ΕΚΑΒ και εκπαιδευτής επί 17 χρόνια) όσο και των διασωστών – εκπαιδευτών του ΕΚΑΒ Πάτρας Μιχαήλ Σταμάτη και Αλέξη Κουτσούκου. Πέραν της ανάγκης για διαρκή εμπλουτισμό των γνώσεων, υπάρχουν και νέα ιατρικά δεδομένα που επιβάλλουν την εκπαίδευση, όπως, για παράδειγμα, οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης που αφορούν στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και στην αντιμετώπιση του αεραγωγού και ανανεώνονται – με προσθήκες, διαφοροποιήσεις, διευκρινήσεις – κάθε πέντε χρόνια. «Υπάρχουν επίσης περιστατικά – όπως για παράδειγμα ένας τοκετός – που μπορεί σε κάποιους διασώστες να μην έχει συμβεί ως περιστατικό. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να υπάρχει μια διαρκής εκπαίδευση και σε αυτό, ώστε τη μια φορά που μπορεί να τους τύχει, να ξέρουν πως θα το αντιμετωπίσουν», εξηγεί ο κ.Αμπατζίδης.

Κατά τη διάρκεια τέτοιων εκπαιδεύσεων, δίνεται η δυνατότητα στα πληρώματα να ενημερώνονται για ότι νέο κυκλοφορεί στον εξοπλισμό, που μπορεί να διευκολύνει τη δουλειά τους και να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες και την ποιότητα της παρεχόμενης προνοσοκομειακής φροντίδας στον πάσχοντα, μέχρι να παραδοθεί στα χέρια των γιατρών.

Η Ηλεία χρειάζεται ενίσχυση

Ερωτηθείς από την εφημ. «Πατρίς» για τις μεγάλες ανάγκες της περιοχής – που εξακολουθούν, παρά τον εξοπλισμό του στόλου με τα τρία νέα ασθενοφόρα – σε προσωπικό, ο κ.Αμπατζίδης ανέφερε χαρακτηριστικά «…είμαι 17 χρόνια στο ΕΚΑΒ και ομολογώ ότι αυτό το έχω καταλάβει από τα πρώτα χρόνια που έχω έρθει και εργάζομαι στην περιοχή». Οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις και τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του Νομού, σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση του πληθυσμού και τον τεράστιο όγκο των επισκεπτών με την κρουαζιέρα, επιβάλουν την ενίσχυση του τομέα του Πύργου. Κι αυτό, σύμφωνα με τον κ.Αμπατζίδη, είναι στις προτεραιότητες της Διοίκησης του ΕΚΑΒ, όπως δεσμεύτηκε στο προσωπικό και ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου, Μιλτιάδης Μυλωνάς, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους στην Ηλεία. «Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε όσο γίνεται, ώστε να βελτιώσουμε την παρεχόμενη πρωτονοσκομειακή φροντίδα στον πληθυσμό της περιοχής. Κι αυτό γίνεται τόσο με τις εκπαιδεύσεις, όπως αυτή που κάνουμε σήμερα (σ.σ χθες) εδώ, ενώ πιθανές προσλήψεις προσωπικού ή μεταθέσεις – μετατάξεις θα προωθούνται κατά προτεραιότητα στην Ηλεία, λόγω των αυξημένων αναγκών της περιοχής», κατέληξε ο κ.Αμπατζίδης.

Όλη η επικαιρότητα