Ηλεία

Ηλεία: Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας Αντιπυρικής Προστασίας – Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό είναι το έργο που επιτελούν οι ωφελούμενοι του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας αντιπυρικής προστασίας τόσο στην Ηλεία όσο και σε διάφορες άλλες περιοχές της χώρας. Οι ωφελούμενοι-εργάτες του προγράμματος κατόπιν εντολών των αρμόδιων Υπηρεσιών προβαίνουν σε διάφορες εργασίες προληπτικού χαρακτήρα η σημασία των οποίων θα φανεί περισσότερο κατά την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού όπου εκδηλώνεται συνήθως η συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών σε δάση και δασικές εκτάσεις…

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018 κι από τότε μέχρι σήμερα –έστω κι αν η υλικοτεχνική υποδομή είναι ελλειμματική- οι ωφελούμενοι του προγράμματος έχουν πραγματοποιήσει σειρά επεμβάσεων αφήνοντας το στίγμα τους και αλλάζοντας την εικόνα σε πολλά σημεία όπου υπήρχε ανάγκη παρέμβασης…

Σημαντικό είναι το έργο της Ομάδας εργατών Κατάκολου που έχει πραγματοποιήσει καθαρισμό και διάνοιξη του δάσους στο βουνό επιτρέποντας την ηλιοφάνεια αλλά και την ανεμπόδιστη κυκλοφορία πυροσβεστικών οχημάτων που μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για εξάπλωση πιθανής πυρκαγιάς.

Ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ ότι «Στα πλαίσια της Κοινωφελούς εργασίας προσλήφθηκαν σε όλη την Ελλάδα, 5,066 άτομα διαφορών ειδικοτήτων, με σκοπό την πυροπροστασία των δασικών φυσικών οικοσυστημάτων. Στο πλαίσιο αυτό στην Υπηρεσία μας κατανεμήθηκαν 65 άτομα, επί συνόλου 195 σε όλη την Ηλεία. Από τα 65 αυτά άτομα τα 50 είναι εργάτες που ασχολούνται με την απομάκρυνση παραεδαφιαίας βλάστησης και κλαδεύσεις δένδρων και θάμνων προκειμένου να εμποδίσουν την ανάπτυξη και επέκταση δασικής πυρκαγιάς κυρίως. Ταυτόχρονα  συγκεντρώνουν και απομακρύνουν απορρίμματα εντός δασικών εκτάσεων και δασών ενώ πραγματοποιούν και στοχευμένες αναδασώσεις».

Ο κ. Λάττας συμπλήρωσε πως «Στο “πέταλο” Αγίου Ηλία –  Κατάκολο – Σπιάτζα – παραποτάμιο δάσος Αλφειού έχουν συγκροτηθεί 4 συνεργεία που προβαίνουν καθημερινά στις προαναφερόμενες εργασίες».

«Το έργο εκτελείται ικανοποιητικά παρά τα σημαντικά προβλήματα σε υλικά και μέσα. Πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι δράσεις συνεισφέρουν στην αναβάθμιση, ανάπτυξη και προστασία των δασικών φυσικών οικοσυστημάτων, παράγοντες που μπορούν να αποτελέσουν ένα σοβαρό μέτρο θωράκισης και αντιπυρικής προστασίας»… διευκρίνισε ο κ. Λάττας.

«Το έργο της αντιπυρικής προστασίας εκτελείται ικανοποιητικά παρά τα σημαντικά προβλήματα σε υλικά και μέσα» δηλώνει ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας.

Παράταση του προγράμματος

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και μετά από σχετικές δηλώσεις Κυβερνητικών στελεχών (σ.σ. αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελος και ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νάσος Ηλιόπουλος), το πρόγραμμα –που λήγει στις 15 Μαρτίου- αναμένεται να παραταθεί για ακόμα 8 μήνες ώστε να καλυφθεί η νέα αντιπυρική περίοδο για το 2019.

Με αυτή την προοπτική οι ωφελούμενοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους έως –περίπου- το τέλος της χρονιάς και συνάμα θα δουν τις αμοιβές τους να βελτιώνονται σύμφωνα με το νέο νομοθετημένο κατώτατο μισθό (650 ευρώ μικτά που θα καταβληθεί αναδρομικά από 1.2.2019).

Επίσης, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται ως ΥΕ Εργάτες – Εργάτριες, θα ασφαλίζονται εφεξής στον κωδικό ασφάλισης ΕΦΚΑ 651120 (δασεργάτες ειδικευμένοι αναδάσωσης, φυτωρίων δασικών δένδρων κλπ., εκτιμητές, παραλήπτες ξυλείας σε δάση, επόπτες δασών, καλλιεργητές ιτέας, λυγαριάς κλπ., καλλιεργητές φυτωρίων δασικών και χριστουγεννιάτικων δένδρων, ρητινοσυλλέκτες) με παράλληλη αναδρομική διόρθωση του κωδικού ασφάλισής τους.

Όλη η επικαιρότητα