Αρθρογραφία Ηλεία

Ηλεία: Πρώτη στις πυρκαγιές… αλλά στους τελευταίους στα εναέρια μέσα και στη στήριξη από την πολιτεία

Ακούστε το άρθρο

Εξακολουθούμε να κάνουμε πολύ λίγα στην πράξη από όσα ισχυριζόμαστε ότι θα πρέπει να γίνουν στην θεωρία…

Οι πυρκαγιές της τελευταίας εβδομάδας στην Ηλεία έδειξαν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, ότι τα παθήματα περασμένων καταστρεπτικών ετών δεν μας έγιναν μαθήματα…

Και με την συμπλήρωση δέκα χρόνων από εκείνο το εφιαλτικό – τραγικό καλοκαίρι του 2007 πολλές εικόνες με λάθη ή αστοχίες παραμένουν οι ίδιες, όσες συσκέψεις και να κάνουμε, όσες συνεδριάσεις αρμοδίων οργάνων και αν επιχειρούμε για την πρόληψη απέναντι στις φωτιές.

Πριν από καιρό, και πάντως λίγο πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, έγιναν σε κάθε Δήμο οι συγκροτήσεις των ΣΤΟ ενώ παραλλήλως συνήλθε και το ΣΝΟ που αφορά τον συντονισμό και την δράση για ολόκληρο το Νομό.

Εκεί λοιπόν υπήρξαν σημαντικές επισημάνσεις και απαριθμήθηκαν ή διατυπώθηκαν τα πιο σοβαρά προβλήματα, κυρίως από την πλευρά των εκπροσώπων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οι οποίοι, επιπροσθέτως, δεν έπαψαν ποτέ και στην συνέχεια, να υπενθυμίζουν την ανάγκη λήψης απαραίτητων προληπτικών μέτρων όπως και την υποχρέωση των πολιτών να μην παραβαίνουν το νόμο ειδικά τις «επικίνδυνες μέρες» των υψηλών θερμοκρασιών και δυνατών ανέμων.

Δυστυχώς οι προτροπές και οι διαδοχικές επισημάνσεις «δεν εισακούσθηκαν» παρά ελάχιστα από τους κατοίκους. Και πολύ περισσότερο από εκείνους των αγροτικών, άρα και πιο «επικίνδυνων» περιοχών. Δεν μπορώ δε, να κατανοήσω αν για την έλλειψη ενημέρωσης ευθύνονται οι τελευταίοι ή το ίδιο το σύστημα της διοίκησης που δεν έχει περάσει επαρκώς και με σύγχρονο μηνυματικό τρόπο την ανάγκη προστασίας από δικές μας προκλήσεις, στο φαινόμενο των καλοκαιρινών πυρκαγιών.

Γεγονός ωστόσο παραμένει ότι εξακολουθούμε να κάνουμε πολύ λίγα στην πράξη από όσα ισχυριζόμαστε ότι θα πρέπει επιτέλους να γίνουν στην θεωρία! Και είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε ή παρατηρούμε διαχρονικά και όχι μόνο στην παρούσα χρονική στιγμή. Όπως επίσης δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το περιβάλλον δεν είναι υπόθεση ετοιμότητας ή εμπλοκής κάποιων υπηρεσιών, αλλά είναι μείζον ζήτημα που αφορά και έχει σχέση με τον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς όλων μας…

Τα παραπάνω αποκτούν μεγαλύτερη σημασία αν διαβάσουμε προσεκτικά τα στοιχεία του σημερινού μας ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην σελ. 11. Συγκριτικοί πίνακες ειδικότερα, καταδεικνύουν ότι η Ηλεία μαζί με την περιοχή της Λάρισας έχουν το θλιβερό προνόμιο να βρίσκονται στην κορυφή των πυρκαγιών  που ξεσπούν στην Ελλάδα.

Δεν πρόκειται για μια στιγμιαία διαπίστωση αλλά για το αποτέλεσμα των στατιστικών αριθμών των τριών τελευταίων ετών, διάρκεια στην οποία ο τόπος διαγράφει υψηλή ανοδική πορεία στις φωτιές όταν άλλοι Νομοί και μάλιστα γειτονικοί βρίσκονται σε πολύ πιο χαμηλά πλαίσια.

Οι ίδιοι αριθμοί πάντως, θα περιμέναμε να έχουν ευαισθητοποιήσει περισσότερο και τους κυβερνητικούς παράγοντες για την ενίσχυση σε Μέσα και χρηματοδοτήσεις, θωρακίζοντας πιο αποτελεσματικά την υπόθεση δασοπυρόσβεσης στην Ηλεία. Και τέτοια πρόθεση δεν την βλέπουμε…

Όλη η επικαιρότητα