Ηλεία Καιρός

Ηλεία: Σε έναν μήνα έπεσε το μισό ετήσιο ύψος βροχής – «Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» δηλώνει ο Θ. Κονδύλης

O πιο υετοφόρος Ιανουάριος, που έχει καταγραφεί από το 2007 (σ.σ. χρονιά που αναπτύχθηκε το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), ήταν ο φετινός.

Αναλυτικότερα, ο Ηλείος προγνώστης καιρού Θοδωρής Κονδύλης, δήλωσε πως «Κανονικά το μήνα Ιανουάριο σημειώνονται περίπου 130 χιλιοστά στα πεδινά τμήματα της Ηλείας ενώ φέτος άγγιξαν το τριπλάσιο με 380 χιλιοστά, τιμές που δεν είχαν καταγραφεί την τελευταία 10ετία. Στα ορεινά ήταν ακόμα περισσότερες οι βροχοπτώσεις φτάνοντας σχεδόν τα 600 χιλιοστά στην Ανδρίτσαινα, στο μισό της ετήσιας κανονικής βροχόπτωσης! Μάλιστα από τις 31 μέρες του Ιανουαρίου συνήθως βρέχει τις 12, με τον φετινό Ιανουάριο να δίνει διπλάσιο αριθμό ημερών βροχόπτωσης».

Συμπερασματικά, ο κ. Κονδύλης συμπλήρωσε πως «Επικράτησαν πολύ επικίνδυνες καιρικές συνθήκες με αλλεπάλληλα βαρομετρικά χαμηλά να πλήττουν την χώρα μας και την περιοχή μας δίνοντας ακραίες βροχοπτώσεις για το μήνα Ιανουάριο. Προκλήθηκαν υπερχειλίσεις χειμάρρων και ποταμών, σοβαρά επεισόδια κατολισθήσεων και καθιζήσεων, συνθήκες και αποτελέσματα τα οποία ήταν απολύτως προγνώσημα. Το ευτυχές είναι πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή θύματα σε πραγματικά επικίνδυνες συνθήκες, πράγμα το οποίο δείχνει πως οι πολίτες έδειξαν την απαιτούμενη προσοχή».

: Γράφημα (iliakairos.blogspot.gr) που αποτυπώνει το ύψος της βροχής (σε χιλιοστά) τον φετινό Ιανουάριο στην Ηλεία… σε όλες τις περιοχές το ύψος της βροχής άγγιξε ή πλησίασε κατά πολύ το μέσο ετήσιο (!).
Το ύψος της βροχής στον Πύργο έφτασε τα 380 χιλιοστά ξεπερνώντας κατά πολύ τα 206 χιλιοστά του 2009 που ήταν το μεγαλύτερο που είχε καταγραφεί τα 10 τελευταία χρόνια.

Όλη η επικαιρότητα