Χωρίς κατηγορία

Ηλεία: Σε καλό δρόμο τα τρία συναφή έργα για τον Βιολογικό Καθαρισμό Βάρδας – Βουπρασίας

0fb35a130379cee0c71d7b0d79eeade3_xl.jpg
Ακούστε το άρθρο

Την επιτάχυνση των διαδικασιών και των εργασιών ώστε να ολοκληρωθούν νωρίτερα και από το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, τους αναδόχους και τους εμπλεκόμενους Δήμους, για τρία από τα σημαντικότερα έργα στην Ηλεία, τα οποία θα δώσουν λύση στο πρόβλημα ανεπάρκειας του αποχετευτικού δικτύου Ανδραβίδας, Λεχαινών, Πηνειού και της ευρύτερης περιοχής.

Πρόκειται για τα έργα «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων και Δίκτυα Ακαθάρτων Οικισμού Βάρδας και ευρύτερης περιοχής Βουπρασίας» προϋπολογισμού περίπου 9,3 εκατ. ευρώ,  «Αποχέτευση Ακαθάρτων (Εσωτερικά Δίκτυα Οικισμού Μυρσίνης» και «Υποθαλάσσιος Αγωγός του κοινού Βιολογικού Καθαρισμού Ανδραβίδας – Λεχαινών – Τραγανού – Κάστρου Κυλλήνης», συνολικού προϋπολογισμού για αυτά τα δύο, πάνω από 3,4 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συζητήθηκε η δυνατότητα ολοκλήρωσης της εργολαβίας για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων, με την πρόταση παράλληλα, της ένταξης ενός νέου συμπληρωματικού έργου μέσω του ΕΣΠΑ ή του Σ.Ε.Σ. 2014-2020, με το οποίο θα κατασκευαστούν επιπλέον 24 χιλιόμετρα δικτύου. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο νέο έργο είναι περίπου 7 εκατ. ευρώ, ενώ θα μπει συνδικαιούχος της Πράξης και ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

Επιπλέον, κατά τη συζήτηση για τα Δίκτυα της Μυρσίνης και τον Υποθαλάσσιο Αγωγό, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, ζήτησε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας την επίσπευση των εργασιών ώστε να ολοκληρωθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα, ει δυνατόν και πριν τον συμβατικό χρόνο παράδοσης, ώστε να τα καταστήσουμε λειτουργικά και να αποδοθούν προς χρήση στην τοπική κοινωνία.

«Τα έργα αυτά είχαν βαλτώσει, όμως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τις Υπηρεσίες της και σε συνεργασία με τους Δήμους, με επιμονή και πολύ δουλειά κατάφερε να τα προχωρήσει. Με την ολοκλήρωση τους θα επιλυθεί ένα μεγάλο πρόβλημα της περιοχής και θα λειτουργήσουν έργα και υποδομές περιβάλλοντος που βρίσκονταν στις καλένδες επί χρόνια, δυσχεραίνοντας την ποιότητα ζωής και τη καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής» υπογράμμισε ο Απόστολος Κατσιφάρας.

«Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για ένα σοβαρό πρόβλημα που χρονίζει, αφού κυρίως, θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών εξασφαλίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης και κατέληξε: «Θα πρέπει να προστατεύσουμε και να διασφαλίσουμε τόσο τη Δημόσια Υγεία όσο και το Περιβάλλον μας και αυτό είναι στις προτεραιότητές μας».

«Το ζήτημα του βιολογικού της  Βάρδας, το οποίο εκκρεμούσε για πολλά χρόνια,  βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και προκειμένου να επανεργοποιηθεί, συμμετείχαμε πρόσφατα σε σύσκεψη στην Ε.Υ.Δ. ΕΠΠΕΡΑΑ του ΥΠΕΚΑ παρουσία στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας και στελεχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την οριστική λύση για τον βιολογικό της Βάρδας με την διευθέτηση του ζητήματος της σύνταξης μελέτης του υποέργου, που αφορά στην κατασκευή του αγωγού μήκους 9 χιλιομέτρων και στο πλαίσιο αυτά έγινε η συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα. Οφείλω για μιαν ακόμη φορά να αναφερθώ στο ενδιαφέρον που επέδειξε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος και παρενέβη  στον Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τον βιολογικό καθαρισμό της Βάρδας και να τονίσω ότι με  τον κ. Κατσιφάρα βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία για την επίλυση και αυτού του θέματος» δήλωσε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Δημήτριος Αρβανίτης.

Στη σημερινή συνάντηση εκτός του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών Νικόλαος Υφαντής, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Δημήτριος Αρβανίτης, ο αναπληρωτής Δημάρχου Πηνειού Βασίλης Κασσιανός, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Ιωάννης Μέγκας, ο αναπληρωτής προϊστάμενος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Λυκούργος Σταματελάτος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποχέτευσης «Ο Ηρακλής» Παναγιώτης Κουτρουλής και η πρώην πρόεδρος Τασούλα Λειβαδά, καθώς επίσης στελέχη των Δήμων και επιβλέποντες των έργων.

Όλη η επικαιρότητα