Αγροτικά Ηλεία

Ηλεία: «Σκότωσε» τη φράουλα ο κοροναϊός

Γ. Αρβανιτάκης: «Σε ελεγχόμενα σημεία πετάμε την παραγωγή»

«Να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία»

Αδιάθετη στα θερμοκήπια παραμένει η φράουλα, ο «κόκκινος χρυσός» της οικονομίας, ενώ οι φραουλοπαραγωγοί για να αποσυμφορήσουν τα θερμοκήπια πετούν σε ελεγχόμενες «χωματερές» το αδιάθετο προϊόν!

Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί είναι τραγική και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης, το πλέον ισχυρό κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής «θα κατεβάσει ρολά»

Σε δηλώσεις του στην «Πατρίς» ο παραγωγός –εξαγωγέας φράουλας και τέως Περιφερειακός σύμβουλος ΔΕ κ. Αρβανιτάκης Ιωάννης αποκαλύπτει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η καλλιέργεια φράουλας:

«Δεν υπάρχουν φορτηγά ψυγεία»

«Μέχρι τις 15 Μαρτίου υπήρχε μια συγκρατημένη  αισιοδοξία  αλλά και ανησυχία από το σύνολο των φραουλοπαραγωγών της περιοχής μας όσον αναφορά στη διάθεση του προϊόντος για τη φετινή χρονιά σε όλες τις ευρωπαϊκες αγορές ,αγορές του κόλπου(Εμιράτα) και σε αγορές άλλων χωρών.

Το αίτιο, φυσικά, δεν είναι άλλο από την πανδημία που λέγεται ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ. Κάθε χώρα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα στο πρωτόγνωρο αυτό φαινόμενο παγκοσμίως, με συνέπειες την ακύρωση παραδόσεων στους προορισμούς πωλήσεων.

Η εβδομάδα που έρχεται είναι καθοριστική για τη φετινή σεζόν όπου  έως σήμερα έχει διατεθεί το 20% τις προσδοκώμενης παραγωγής. Καθημερινά ακυρώνονται φορτώσεις από αγορές υγιούς εμπορίου π.χ σούπερ μάρκετ και ανοιχτών αγορών.

Υπάρχει  έλλειψη φορτηγών ψυγείων, που προέρχεται  από αδυναμία και άρνηση των οδηγών να εκτεθούν σε χώρες εκτός Ελλάδος για τους ευνόητους  λόγους. Κάθε άλλη φόρτωση σε άλλες χώρες δεν εξασφαλίζει καμιά τιμή και χρήματα παρά μόνο υπόσχεση στο αυτονόητο»

Οι φράουλες σε «χωματερή»

Και ο κ. Γιάννης Αρβανιτάκης συνεχίζει αποκαλύπτοντας ότι έχει ξεκινήσει η καταστροφή του αδιάθετου προϊόντος:

«Από χθες έχει αρχίσει η αποσυμφόρηση του προϊόντος από τα θερμοκήπια για καταστροφή πέριξ των καλλιεργειών σε ελεγχόμενα σημεία».

«10η εξαγωγική χώρα»

 

Και ο κ. Αρβανιτάκης συνεχίζει: «Η καλλιέργεια αυτή στην περιοχή μας με την εξέλιξη τα τρία τελευταία χρόνια νέων ποικιλιών άριστης ποιότητας και αντοχής, με τη σοβαρή παρουσία σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ευρώπης και όχι μόνο, άρχισε να δείχνει διπλασιασμό τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια της καλλιέργειας.

Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ (δηλ. η ευρύτερη περιοχή της Ν.ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ) είναι σήμερα στη  δέκατη εξαγωγική  χώρα  φράουλας παγκοσμίως

Φαίνεται ότι είναι η αρχή στο πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της χρονιάς που θα πληγεί εν μέρει ή ίσως και ολοκληρωτικά από την πανδημία με απρόβλεπτες οικονομικές συνέπειες για τη φετινή χρονιά και για την τύχη του προϊόντος και της καλλιέργειας  και για τα επόμενα χρόνια».

«Άμεσα μέτρα από την Πολιτεία»

Τέλος ο κ. Αρβανιτάκης αναφέρεται στα μέτρα στήριξης που θα πρέπει να λάβει για την φράουλα η Πολιτεία:

«Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δεκάδες οικονομικές οντότητες που συνεργάζονται και στηρίζουν αυτή την καλλιέργεια. Φυσικά στις οντότητες αυτές θα πρέπει να υπολογιστεί και το ίδιο το κράτος το οποίο συμμετέχει εισπρακτικά σε Φ.Π.Α και ΦΟΡΟΥΣ 44%.

Θα πρέπει άμεσα η πολιτεία υπεύθυνα  να δώσει την ανάλογη σημασία σε μια νέα πραγματικότητα, που εξελίσσεται σε ένα προϊόν (φράουλα)το οποίο φέρνει στη χώρα μας πάντα ΝΕΟ ΧΡΗΜΑ  και δεν ζητά τίποτα από κανένα ταμείο».

Αισιοδοξία πλέον  δεν υπάρχει μετά από τις δυσμενείς καθημερινές εξελίξεις.

Θεωρούμε πλέον δεδομένη τη συνεργασία μας με τη σημερινή κυβέρνηση επί του πραγματικού αυτού φαινομένου που εξελίσσεται με απρόβλεπτες συνέπειες» .

Όλη η επικαιρότητα