Αρθρογραφία

Ηλεία: Σκουπίδια και χωματερές…

mallios_2_0_0_0_3_0_0_0_1.jpg

Μας προσπερνάει ολοταχώς και ο πρώτος μήνας του 2014 και η κατάσταση στο σκουπιδικό πρόβλημα της Ηλείας παραμένει στην γνωστή πρότερη κατάσταση, άλυτο και χρόνιο πλέον, αλλά και με εκκρεμότητες  που περιμένουν άμεση τακτοποίηση, ώστε να αποφευχθούν αντιπαραθέσεις και να επιτευχθεί κοινωνική γαλήνη.

Σε πολλούς η σημερινή κατάσταση παραπέμπει στο παρελθόν, στην δεκαετία του 1990 και στις ευκαιρίες που χάθηκαν τότε, κυρίως λόγω ατολμίας της κεντρικής και περιφερειακής εξουσίας, που απέφυγαν  με συγκρουσθούν με τοπικιστικές εξάρσεις  κομματαρχών κυρίως, οι οποίοι παρέσυραν σε διαμαρτυρίες και τους υποτακτικούς τους.

Έτσι το πρόβλημα  υποτιμήθηκε και εγκαταλείφθηκε στο έλεος των νόμιμων ή μάλλον νομότυπων και παράνομων χωματερών, που στήνονταν οπουδήποτε σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, με παρατάσεις, αναβολές και πάντα με την απειλή των προστίμων της ΕΕ.

Και αισίως είμαστε στο 2014, χωρίς να φαίνονται προοπτικές επίλυσης ,παρότι υπάρχει κάποιος σχεδιασμός σε επίπεδο Νομού, αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ολοκλήρωσης και κυρίως χωρίς να υπεισέρχεται στην ολοκληρωτική διαχείριση των σκουπιδιών και την διαλογή στην πηγή.

Το σύστημα διαχείρισης σκουπιδιών που εφαρμόζεται στις χώρες της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής, έκριναν οι αρμόδιοι της πολιτικής και διοικητικής εξουσίας ότι δεν ταιριάζει για την χώρα μας και έτσι πελαγοδρομούν σε πολιτικές  αλληλοσυγκρουόμενες και με διάχυτη την αίσθηση ότι το ζήτημα είμαι μάλλον των εργολάβων ,παρά της κοινωνίας.

Και σήμερα, η Ηλεία βρίσκεται στα δικαστήρια, για την νομιμοποίηση ή όχι χωματερών κυρίως, με δεματοποιητές κατασκευής  τοξικών βομβών και  βρώμικους σκουπιδοτενεκέδες και σκουπιδιάρες στους δρόμους και στις πλατείες.

Η όλη εμφάνιση των πόλεων, παραπέμπει στις αρχές της δεκαετίας του 1990,σαν να μην πέρασαν τα χρόνια, ούτε να αποκτήθηκε υποτίθεται η απαραίτητη τεχνογνωσία ,με συσκέψεις, επισκέψεις, σεμινάρια και  σενάρια πραγματικά και εικονικά ,για διαχείριση των σκουπιδιών με υγειονομικό και επωφελή για την κοινωνία τρόπο.

Περιρρέει στην κοινωνία η άποψη ότι  το πρόβλημα βρίσκεται στην έντονη διαμάχη και αντιπαλότητα εργολάβων,  που αναμένουν το πράσινο φώς από την πολιτεία, ώστε να αναλάβουν την διαχείριση των σκουπιδιών στο εργοστάσιο επεξεργασίας, χωρίς να αναμειγνύονται στην περισυλλογή και ασφαλώς χωρίς να ενδιαφέρονται για διαλογή  στην πηγή.

Θα ήταν πολύ χρήσιμο, να ανακοινωθούν οι προθέσεις και οι προοπτικές  επίλυσης του προβλήματος, έτσι ώστε να ξέρουν και οι πολίτες τι πρόκειται να γίνει και να μην πελαγοδρομούν μεταξύ φημών και διαδόσεων για δράκους και φαντάσματα,  στις χωματερές,  στις σκουπιδιάρες  και στους σκουπιδοτενεκέδες.

Δημήτρης Μάλλιος

Όλη η επικαιρότητα