Ηλεία

Στη «γωνία» για τον τουρισμό ο νομός Ηλείας – Χάνεται πολύτιμος χρόνος!

Ακούστε το άρθρο

Χαμηλά φαίνεται ότι μπαίνει ο πήχυς των προσδοκιών για την τουριστική προβολή της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας για φέτος, καθώς στη συνεργασία της Περιφέρειας με τον  Συνδέσμο Ελλήνων Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) διαπιστώνονται καθυστερήσεις και ασάφειες, με συνέπεια στις αρχές Μαΐου να μην υπάρχει στον ορίζοντα σαφές πλάνο με στόχους, δράσεις και αποτελέσματα.

Με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί και εγκριθεί μεταξύ του ΣΕΤΕ και της Περιφέρειας από τον περασμένο Ιούλιο, προβλέπεται αναλυτικός σχεδιασμός και τεκμηρίωση του τουριστικού brand της Δυτικής Ελλάδας, μέσα από την ανάπτυξη περιεχομένου δημιουργικών εργαλείων και ψηφιακών συστημάτων, για την προβολή του τουριστικού προϊόντος και την αξιοποίηση ενεργειών προώθησης του τουριστικού προϊόντος.

Η χρηματοδοτική συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αγγίζει τις 300.000 ευρώ για δύο χρόνια, ενώ αν συνυπολογιστεί και η συνεισφορά 15.000 ευρώ από Περιφερειακό ταμείο, τότε γίνεται αντιληπτό ότι το ποσό που καταβάλλεται δεν είναι διόλου αμελητέο και θα έπρεπε να έχει ήδη αποφέρει απτά αποτελέσματα.

Σε ειδική εκδήλωση που έγινε πριν από μερικούς μήνες έγινε μια πρώτη παρουσίαση της καμπάνιας ανάπτυξης μέσα από την ιστοσελίδα που έχει ο ΣΕΤΕ, το Discovergreece.com, το οποίο υποστηρίζεται δημιουργικά από την Marketing Greece, εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία ιδρύθηκε το 2013 και έχει ως πρωταρχικό στόχο την αποτελεσματική προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και συνεργάζεται με τον ΣΕΤΕ.

Ωστόσο, μια απλή περιήγηση τόσο  στο marketinggreece.com όσο και στο Discovergreece.com, δεν προϊδεάζει και πολύ θετικά, καθώς δεν υπάρχει σε κανένα εμφανές σημείο η οποιαδήποτε αναφορά ή προβολή στην Ηλεία. Ο νομός με την Αρχαία Ολυμπία, τον ναό του Επικούριου Απολλωνα, το Κατάκολο, τον Καϊάφα και το Χλεμούτσι, παρουσιάζεται ως ένας ακόμα προορισμός μεταξύ άλλων, τον οποίο αναζητά κάποιος μέσα από περιήγηση στην ιστοσελίδα, παρότι στην εκδήλωση που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο αναφερόταν ότι «το ειδικό Ψηφιακό Αφιέρωμα καταλαμβάνει την κεντρική θέση στο Home Page (Πρώτη σελίδα)  του Discovergreece.com και προωθείται μέσω στοχευμένων ενεργειών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Discovergreece.com. Περιλαμβάνονται ειδικού περιεχομένου αναρτήσεις, καθώς και ψηφιακή διαφήμιση στο διαδίκτυο (digital advertising plan) με στόχο την προώθηση και προβολή στο ταξιδιωτικό κοινό».

Εντύπωση προξενεί και το ότι η σύμβαση προβλέπει υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης έως τις 30 Ιουνίου του 2017 από την πλευρά του ΣΕΤΕ, ενώ δηλαδή θα έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν.

Γίνεται αντιληπτό ότι από την πλευρά της Περιφέρειας θα πρέπει να ζητηθεί επίσπευση της παράδοσης του υλικού, καθώς και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα και αισθητική του. Οι δαπάνες που έχουν προβλεφθεί είναι αρκετά υψηλές και θα πρέπει η τουριστική προβολή να είναι αναλόγου επιπέδου, ώστε να συμβάλει στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και την τόνωση της τοπικής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας στην Ηλεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ.«Πατρίς», πλήθος επαγγελματιών της Ηλείας που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και γενικότερα στο εμπόριο, έχουν διατυπώσει τον έντονο προβληματισμό τους για τη σχεδόν ανύπαρκτη τουριστική προβολή της Ηλείας, επισημαίνοντας τον ισχυρό ανταγωνισμό από άλλες περιφέρειες που έχουν ήδη προχωρήσει τον σχεδιασμό τους.

Περιθώρια για απώλεια τουριστικού μεριδίου στην πολύπαθη Ηλεία δεν υπάρχουν, για αυτό είτε θα πρέπει οι αρμόδιοι να τρέξουν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος είτε θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές διέξοδοι για την τουριστική προβολή της μοναδικότητας της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας.

Όλη η επικαιρότητα