Categories: Ηλεία

Φ. Αραμπατζή από τη Βουπρασία: Δέσμευση για στήριξη πληγέντων από κορονοϊό…

Share

Ότι «δόγμα» του υπουργείου και της Κυβέρνησης είναι  κανένας αγρότης που αποδεδειγμένα  επλήγη από την πανδημία του κορονοϊού δεν πρόκειται να μείνει χωρίς κρατική στήριξη, διεμήνυσε  κατά την σημερινή επίσκεψή της στην Ηλεία  η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Φωτεινή Αραμπατζή..

Η κα Αραμπατζή βρέθηκε στην Μανωλάδα και είχε συνεργασία με την διοίκηση και τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων «Υρμίνη», για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φραουλοπαραγωγοί, μια παραγωγή που αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα λόγω του κορονοϊού.

Οι παραγωγοί έθεσαν επί τάπητος  τα προβλήματα και τις επιπτώσεις που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν, με την κα Αραμπατζή να χαρακτηρίζει την Ηλειακή φράουλα τον «πρεσβευτή» των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές.

Οι παραγωγοί έθεσαν επί τάπητος  τα προβλήματα και τις επιπτώσεις που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν, με την κα Αραμπατζή να χαρακτηρίζει την Ηλειακή φράουλα τον «πρεσβευτή» των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές.

«Υγιές σχήμα συνεταιρισμού»

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επεσήμανε ότι με την χθεσινή της επίσκεψη στην Βουπρασία και την συνεργασία με τους παραγωγούς ήθελε να καταδείξει ότι αυτό που θέλει είναι να δει από κοντά την παραγωγική, όπως χαρακτηριστικά είπε, Ελλάδα μετά την άρση της καραντίνας, εκθειάζοντας το «μοντέλο» συνεταιριστικής δράσης της «Υρμίνης»: «Δεν θα μπορούσα να μην επισκεφθώ μια παραγωγική μονάδα, η οποία ουσιαστικά συγκεντρώνει χαρακτηριστικά ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα: η «Υρμίνη» αποτελεί ένα υγιές συλλογικό «σχήμα» συνεταιρισμού. Και ως ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και δια στόματος του Πρωθυπουργού πιστεύουμε στις συλλογικότητες όπου μειώνεται το κόστος παραγωγής και αυξάνεται το αγροτικό εισόδημα, οπότε ο συγκεκριμένος υγιής συνεταιρισμός είναι ένα τέτοιο καλό παράδειγμα.

Ένα δεύτερο συστατικό είναι ότι διακινεί φημισμένα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση και το τρίτο και σημαντικότατο είναι ότι πρόκειται για σχεδόν αποκλειστικά εξαγώγιμη δραστηριότητα, που ουσιαστικά είναι και ο «πρεσβευτής» των προίόντων μας στις ξένες αγορές. Άρα, είναι πολύ σημαντικό και το εξαγωγικό «απότυπωμα της συγκεκριμένης επιχείρησης και των συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή».

Αποζημιώσεις για απώλεια εισοδήματος

Η κα Αραμπατζή ανέφερε ότι η επίσκεψή είχε να κάνει αποκλειστικά με τα προβλήματα και τις παρενέργειες που προκάλεσε η πανδημία, ως προς τα προβλήματα που αντιμετώπισε το προϊόν της φράουλας, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της ότι υπάρχει ένας διαρκής διάλογος των εκπροσώπων του συνεταιρισμών με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με τον ίδιο τον υπουργό κ. Μάκη Βορίδη, όπως προ ημερών με την σύσκεψη που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι οι αποδεδειγμένα πληγέντες, αγρότες, αλιείς κλπ, θα αποζημιωθούν: «Υπάρχει ένα δόγμα και στο υπουργείο και βεβαίως και στην Κυβέρνηση: Ουδείς αγρότης, μελισσοκόμος, αλιέας, ο οποίος αποδεδειγμένα έχει πληγεί από την κρίση του κορονοϊού, δεν πρόκειται να μείνει χωρίς κρατική στήριξη. «Εργαλείο» αποτελούν τα 150 εκατ. ευρώ που έχουν αρχίσει να δεσμεύονται για μια σειρά πληγέντων κλάδων. Και υπάρχει και η δυνατότητα που έχουμε της σταδιακής ενίσχυσης της ταμειακής ρευστότητας παραγωγών και αγροτικών επιχειρήσεων από τα υπόλοιπα των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης και αλιείας και θάλασσας αντίστοιχα.

Υπάρχει ένας διάλογος με το υπουργείο, σε σχέση με την  καταγραφή της κάθε ζημιάς, γιατί αυτή η χρονιά ξεκίνησε με πολύ πτωτικές τάσεις, διόρθωσε όμως στο διάβα της, οπότε περιμένουμε και την τελική καταγραφή, προκειμένου – εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη ζημιά και μπορεί να τεκμηριωθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – να αποζημιωθούν για την απώλεια εισοδήματος…», δήλωσε μετά την σύσκεψη.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ – ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΑΤΑΤΑ – ΚΑΡΠΟΥΖΙ… – ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦ. «ΠΑΤΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

Σχετικά με τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρπουζοπαραγωγοί και οι πατατοπαραγωγοί της Ηλείας, σε ερώτηση της εφ. «Πατρίς της Κυριακής» η κα Αραμπατζή ότι πιθανότατα και αυτή την εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την απόφαση αντιστάθμισης της απώλειας εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών, πάντα από την κρίση του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Σας παραπέμπω στις δηλώσεις του υπουργού πριν από λίγες μέρες, ο οποίος είπε ότι ενδεχομένως εντός και της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξει ανακοίνωση της απόφασης σε σχέση με την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος πατατοπαραγωγών και επαναλαμβάνω από την κρίση του κορονοϊού.

Γιατί όλα αυτά, τα οποία σας περιέγραψα ως δυνατότητα ενίσχυσης των πληττομένων αφορούν μόνο για τον κορονοϊό. Θα μου πείτε ότι ο πρωτογενής τομέας  μπήκε σε μια κρίση αυτής της πανδημίας, προερχόμενος από κρίση τεσσερεσιμιση ετών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι την κρίση αυτών των ετών, την αντιμετωπίζουμε με δικά μας οικονομικά «εργαλεία»: μειώσαμε φόρους, μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ και κάναμε το πρώτο «βήμα» στην πάταξη της
μάστιγας των ελληνοποιήσεων.

Το πρώτο που κάναμε ήταν το νομοσχέδιο, το οποίο ακόμη και οι φορείς το χαρακτήρισαν όχι μόνο πρωτοπορειακό, αλλά επαναστατικό, γιατί αυστηροποίησε σε τέτοιο βαθμό το ποινικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο λειτουργεί τόσο αποτρεπτικά για τους παραβάτες με αυστηρές ποινές, προστατεύει τον εθνικό πλούτο των προϊόντων ΠΟΠ.

Θα ακολουθήσει το σύστημα της αναδιάταξης των ελέγχων, της ενίσχυσης των ελέγχων, μέσω και της ψηφιοποίησης όλων των βάσεων δεδομένων των υπουργείων, προκειμένου να ξέρουμε ως χώρα ανά πάσα στιγμή ποιος και πόσες ποσότητες παράγει, προκειμένου το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα…».