Ηλεία: Στις 16 Ιανουαρίου τα πρώτα τρακτέρ στου δρόμους

Στους δρόμους βγαίνουν την επόμενη εβδομάδα οι αγρότες της Ηλείας, όπως αποφασίστηκε στην προχθεσινή ευρεία σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) στο κοινοτικό γραφείο στο Σόπι.

Η πρώτη κινητοποίηση σε επίπεδο νομού είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στις 10:30πμ στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, ενώ λίγες μέρες αργότερα θα γίνει περιφερειακή σύσκεψη –πιθανότατα στην Αιτωλοακαρνανία- για τον περαιτέρω συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Δεδομένα θα πρέπει να θεωρούνται τα αγροτικά μπλόκα και στους δρόμους της Ηλείας στα τέλη του μήνα, σε μια χρονιά μάλιστα όπου το αγροτικό εισόδημα συρρικνώθηκα δραματικά.

Κατά την προχθεσινή σύσκεψη, οι συμμετέχοντες ανέλυσαν τα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο και τόνισαν ότι είναι αναγκαίο ένα ευρύ και αρραγές μέτωπο διεκδίκησης για να δοθούν αποτελεσματικές λύσεις στα ζητήματα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.

Έντονη κριτική από Γιαννόπουλο

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Χρήστος Γιαννόπουλος, στηλίτευσε με δηλώσεις του στην εφ. «Πατρίς» την απραξία και την αδιαφορία για το χαμένο εισόδημα στην ελαιοπαραγωή και επισήμανε την ανάγκη ουσιαστικής άμεσης κρατικής υποστήριξης.

«Παρουσιάστηκε μεγάλο πρόβλημα με την ελαιοκαλλιέργεια και ζητάμε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό γιατί είναι τεράστιες οι ζημιές. Δεν ευθυνόμαστε εμείς αλλά αυτοί που υποσχέθηκαν ότι θα προστατεύσουν τις καλλιέργειες στις περιοχές όπου γίνονται οι δολωματικοί ψεκασμοί. Δεν βγήκε κανένας από τα επίσημα χείλη να μας πει πώς θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κοροϊδία με την υποτιθέμενη κάλυψη της ελιάς», σχολίασε ο κ. Γιαννόπουλος και καυτηρίασε την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική.

«Ετοιμάζομαστε για κινητοποιήσεις διότι ούτε αυτή η κυβέρνηση προσπάθησε να λύσει τα οξυμένα προβλήματα και μάλιστα βρέθηκε ανέντιμη στις υποσχέσεις για το ακατάσχετο των αγροτών αλλά και σε άλλα ζητήματα. Εκκρεμούν πολλά ζητήματα σχετικά με αποζημιώσεις στην Ηλεία από τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές είναι μεγάλες και η φορολογία του αγροτικού εισοδήματος υπέρμετρη», είπε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ προσθέτοντας ότι το χιόνι θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα κηπευτικά, ειδικά στον Κάμπο, και θα πρέπει οι παραγωγοί να στηριχθούν άμεσα.

«Στο τέλος του μήνα θα βγούμε στο γνώριμο  για μας μέρος διεκδικήσης, στους δρόμους, και καλούμε τα λαϊκά στρώματα να μας συμπαρασταθούν γιατί κανένας δεν μπορεί μόνος του να αλλάξει τα πράγματα», τόνισε ο κ Γιαννόπουλος.