Ηλεία

Ηλεία: Στον «πάγο» κατασκευές και οικοδομή

Ακούστε το άρθρο

Αιρετοί & Πολιτικοί Μηχανικοί μιλούν στην εφημ«Πατρίς»…  Από τον  Μάιο ξανά οι διαγωνισμοί

Μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και τη στασιμότητα που παρουσίασαν όλα αυτά τα χρόνια τα κατασκευαστικά έργα, η νέα απειλή του «σκυροδέματος» εδώ και σχεδόν έναν μήνα ακούει στο όνομα Covid-19.

Όπως ήταν αναμενόμενο το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβαν αυστηρά και αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του Covid-19 στα εργοτάξια αλλά και κατά τις διαδικασίες δημοπράτησης και κατασκευής των μεγάλων έργων.

Τα μέτρα είναι σύμφωνα με το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ και η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική. Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναβάλλεται έως και τις 30 Απριλίου η διενέργεια διαγωνισμών, ενώ χορηγείται και παράταση προθεσμιών για τα δημόσια έργα, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Έτσι οι διαγωνισμοί που ήταν προγραμματισμένοι να διενεργηθούν από τις 24 Μαρτίου έως και τις 30 Απριλίου, θα μετατεθούν πλέον για αργότερα.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Υγείας εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να προβεί στη λήψη και άλλων, πρόσθετων μέτρων ασφαλείας στα εργοτάξια που εξελίσσονται δημόσια έργα, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα εξάπλωσης το ιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεργεία έργων και οικοδομών ειδικότητες μηχανικών και άλλων επαγγελματιών, δυσκολεύονται στις μετακινήσεις τους από πόλη σε πόλη, καθώς τα ξενοδοχεία και γενικά οι χώροι εστίασης παραμένουν κλειστοί, στο γενικότερο μέτρο που εφαρμόζει ο ΕΟΔΥ για την εξάπλωση της νόσου.

Με αφορμή το μεγάλο αυτό ζήτημα που αφορά τις δημοπρατήσεις και υλοποίησεις των μεγάλων έργων το οποίο έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας καθώς απασχολεί ταυτόχρονα πολλά επαγγέλματα, αιρετοί και πολιτικοί μηχανικοί μιλούν στην εφημ. «Πατρίς» για το κομμάτι που τους αναλογεί..

Ομαλά εξελίσσονται οι διαδικασίες που αφορούν έργα από
την Π.Ε Ηλείας

«Η Αυτοδιοίκηση, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊου, όχι μόνο δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της, απεναντίας, σ’ αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία, με τα γνωστά περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί, κλήθηκε να επιδείξει τα

αντανακλαστικά της, δήλωσε στην εφημ. Πατρίς ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ηλείας κ. Βασ. Γιαννόπουλος.  και πρόσθεσε ότι σε τέτοιες περιόδους και μπροστά σ’ ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, θα πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια της διοίκησης με επίτευξη της απόλυτα εύρυθμης λειτουργίας κάθε δημόσιας υπηρεσίας, εν προκειμένω της Π.Ε Ηλείας, ώστε να συνδράμει και αυτή, ως βασικό γρανάζι της μηχανής που λέγεται “οργανωμένο Κράτος”, στην επίλυση των όποιων ζητημάτων μπορεί να προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση, τα δημόσια έργα (δημοπράτηση και εκτέλεση) που υλοποιούνται με πρωτοβουλία και ευθύνη της Π.Ε Ηλείας, εκτελούνται κανονικά, χωρίς προβλήματα και κολλήματα. Άλλωστε, υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, για την υλοποίηση τους. Μοναδική εξαίρεση, αποτελεί ένα έργο συντήρησης επαρχιακού οδικού δικτύου σε δήμο της Π.Ε Ηλείας, που, ενώ εκτελούνταν, προς το παρόν δεν μπορεί να συνεχιστεί για πρακτικούς λόγους , οι οποίοι αφορούν στην διαμονή και σίτιση του προσωπικού της αναδόχου εταιρείας (η οποία εδρεύει στην Αθήνα), λόγω της αναστολής λειτουργίας των ξενοδοχείων και καταστημάτων εστίασης. Ωστόσο, δεν υπάρχει κίνδυνος μη ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου έργου, αφού θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με την άρση των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα, όσον αφορά τις διαγωνιστικές διαδικασίες, αυτές συνεχίζονται κανονικά και μάλιστα μπορώ να πω με σιγουριά ότι, όχι μόνο τηρούνται οι προβλεπόμενοι χρόνοι και προθεσμίες, αλλά ο τρόπος διεκπεραίωσης πολλών θεμάτων από υπαλλήλους της Π.Ε Ηλείας είναι υποδειγματικός, κι αυτό μας χαροποιεί ιδιαιτέρως. Θα μπορούσα λοιπόν να πω ότι στη δύσκολη αυτή συγκυρία, η δημόσια διοίκηση και η Αυτοδιοίκηση – στο μέτρο που μας αφορά ως Π.Ε Ηλείας – ανταποκρίνεται στην αποστολή της, γρήγορα και αποτελεσματικά, κατέληξε».

Παρά τις δυσκολίες συνεχίζεται
το τεχνικό πρόγραμμα
του δήμου Πύργου

Η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των συμπολιτών μας είναι το πρώτιστο καθήκον μας, τις δύσκολες αυτές ημέρες λόγω κορωνοιού, δήλωσε στην εφημ. Πατρίς ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Πύργου κ. Γιάννης Αργυρόπουλος.  Και κατά γενική ομολογία με τις ενέργειες του δημάρχου Τάκη Αντωνακόπουλου και συνολικά της Δημοτικής Αρχής το έχουμε πετύχει, πρόσθεσε. Ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να τρέξουμε το τεχνικό πρόγραμμα παρά τις δυσκολίες, καθώς υλοποιούνται σημαντικά έργα, όπως η αποκατάσταση του κολυμβητηρίου, η προστασία από τα επικίνδυνα κτήρια πάρκου Ξυστρή, η ανάπλαση της πλατεία Ανδριάρα, ενώ είμαστε στην τελική ευθεία για την επανεκκίνηση των εργασιών στο δρόμο Καράτουλα – ΄Ωλενα, που είχαν διακοπεί λόγω λάθους στη μελέτη. Παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο υλοποίησης μελέτες για την αξιοποίηση πόρων από τη ΣΑΤΑ  και από άλλες χρηματοδοτήσεις. Ο ηλεκτροφωτισμός του λιμανιού στο Κατάκολο, η προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού, η προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών, η εστερική οδοποιία στον  Πύργο και τις κοινοτήτες, τεχνικά έργα στο αγροτικό οδικό δίκτυο, συντήρηση γηπέδων και αθλητικών χώρων κ.ά. Επιπλέον προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε ή να επικαιροποιήσουμε μελέτες προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για να εντάξουμε έργα σημαντικά στο ΈΣΠΑ με την αναθεώρηση της ΟΧΕ ή με τις νέες προσκλήσεις που θα ανοίξουν από την Περιφέρεια το επόμενο διάστημα. Η ανάπλαση της πλατείας Νικάκη, η οδός Καταραχίου, η προμήθεια mini – bus, η αξιοποίηση των υπνωτηρίων σε κέντρο Ολυμπισμού κ.ά. Όλα αυτά, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, τόνισε ο κ. Αργυρόπουλος..

Άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου και την εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων ζητά πρόεδρος
της Ν.Ε ΤΕΕ Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος

Μετά από 10 χρόνια κρίσης και αλλαγών στο νομοθετικό-πολεοδομικό πλαίσιο, οι μηχανικοί της χώρας φάνηκε στις αρχές του 2020 να βρίσκουν μια ισορροπία που δεν κράτησε λόγω της επιδημίας του Covid-19 γεγονός που δημιούργησε πρωτόγνωρα δεδομένα, δήλωσε στην εφημ. Πατρίς ο πρόεδρος της Ν.Ε ΤΕΕ Ηλέιας κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος.  Σήμερα,στον τομέα των δημοσίων έργων, οι υπηρεσίες εργάζονται «κεκλεισμένων των θυρών», με ελάχιστο προσωπικό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην εξέλιξη των διαγωνισμών και μελετών. Το αρμόδιο υπουργείο ανέστειλε (ΦΕΚ 1022/τ.Β/24.3.2020) κάθε διαγωνιστική διαδικασία αρμοδιότητάς του έως 30 Απριλίου κάτι που ζητούμε ως Επιμελητήριο να εφαρμοστεί και για τις υπόλοιπες αναθέτουσες αρχές με παράλληλη παράταση των προθεσμιών για όλους τους εν εξελίξει διαγωνισμούς. Τα λίγα έργα γίνονται μετ’εμποδίων λόγω των μέτρων μετακίνησης αλλά και λόγω της αδυναμίας εύρεσης υλικών και με κίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων. Απαιτούνται μέτρα στήριξης του κλάδου και να εφαρμοστούν τα ψηφιακά εργαλεία όπως η ηλεκτρονική έκδοση όλων των δικαιολογητικών από δημόσιους φορείς,η πιστοποίηση επιμετρήσεων με χρήση της ψηφιακής υπογραφής και η χρήση της σε όλα τα διακινούμενα έγγραφα του δημοσίου. Απαιτείται η άμεση εξόφληση των εκκρεμών λογαριασμών για εκτελεσθέντα έργα και η άμεση πιστοποίηση εργασιών ανεξαρτήτως της φυσικής παρουσίας στην υπηρεσία των αρμοδίων υπαλλήλων επίσης πρέπει να διασαφηνιστεί το καθεστώς μετακίνησης μηχανικών και εργαζομένων σε κατασκευαστικούς κλάδους παρέχοντας την απαιτούμενη ελευθερία που προκύπτει από τις ανάγκες της εργασίας, τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Τη λήψη μέτρων
για την επανεκκίνηση
της κατασκευών τονίζει
ο Β. Παναγόπουλος πρ. Αντιπροσωπείας
ΤΕΕ Τμ. Δυτ. Ελλάδας 

Η πανδημία του Covid-19 και τα μέτρα ανάσχεσης της έχουν αναπόφευκτα επηρεάσει την παραγωγική διαδικασία δήλωσε στην εφημ. Πατρίς ο κ. Βασίλης Παναγόπουλος πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Τμ. Δυτ. Ελλάδας. Είναι αναμφισβήτητο ότι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η διασφάλιση της υγείας των πολιτών και τα μέτρα,παρότι αυστηρά ,είναι απολύτως αναγκαία. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία. Στον τομέα των έργων  ιδιωτικών και δημόσιων, παρατηρείται ανάσχεση κάθε δραστηριότητας. Το αποτέλεσμα αυτό συνδέεται με την, αναγκαστικά, στοιχειώδη λειτουργία των υπηρεσιών,την αδυναμία εξασφάλισης υλικών, την δυσλειτουργία που προκαλεί η ανάγκη τήρησης των μέτρων προφύλαξης στο πεδίο της εργασίας και φυ- σικά στον ψυχολογικό παράγοντα. Τα δημόσια έργα που αφορούν την περιοχή μας, ΟΧΕ,  παράκαμψη Αγ.Ιωάννη κ.ά . Επίσης μεγάλα ιδιωτικά έργα που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν όπως η κατασκευή, συντήρηση και επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων,  βρίσκονται σε φάση αναστολής. Η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέριμνα για την παράταση των προθεσμιών προκηρύξεων, την παράταση των οικοδομικών αδειών κλπ. Θεωρώ αυτονόητη την ανάγκη λήψης μέτρων για την επανεκκίνηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας που αποτελεί κομβικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και το Τεχνικό Επιμελητήριο θα συμβάλει με την κατάθεση προτάσεων και την κατάρτιση σχεδίων ώστε να στηριχθεί ο επαγγελματικός κλάδος και η οικονομία, τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.

Ο covid-19 θα δημιουργήσει μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα δήλωσε στην “Π” ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Βασ. Παναγούλης

Η κρίση του κορωνοιού θα επηρεάσει άμεσα την κατασκευή των δημοσίων και ιδιωτικών έργων σε πολλά επίπεδα, δήλωσε στην εφημερίδα Πατρίς ο κ Βασίλης Παναγούλης Πολιτικός Μηχανικός, λεγοντας  « Έχει δοθεί με Π.Ν.Π. το δικαίωμα στους φορείς δημοπράτησης των έργων να αναστείλουν την δημοπράτηση των ήδη δημοσιευμένων διακηρύξεων έργων και να παρατείνουν όλες τις προθεσμίες που τρέχουν σύμφωνα με τον Νόμο για τα ήδη δημοπρατημένα και μη συμβασιοποιημένα έργα.  Οι υπηρεσίες που επιβλέπουν τα έργα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, γεγονός που δυσκολεύει την πρόοδο των ήδη εκτελουμένων, επίσης έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην μετακίνηση (2 άτομα σε κάθε αυτοκίνητο και στην συγκέντρωση ατόμων, με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα γεγονός που δυσκολεύει την συγκρότηση συνεργείων για την κατασκευή των έργων. Η διακοπή λειτουργίας των δικαστηρίων έχει σταματήσει την πρόοδο σε πολλά έργα που αναμένουν δικαστικές αποφάσεις όπως απαλλοτριώσεις, προσφυγές, ασφαλιστικά μέτρα κλπ. Με βάση τα παραπώνω, η νέα οικονομική κρίση που θα προκληθεί στην χώρα δημιουργεί ανασφάλεια σε όσους είχαν σχέδια για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, είτε με μικρά ξενοδοχεία, είτε με ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ, πρόσθεσε ο κ. Παναγούλης.. ».

Νέκρωσε και  η οικοδομή

Σοβαρά προβλήματα από την εξάπλωση του νέου κορονοϊού αντιμετωπίζει και ο κλάδος της οικοδομής, ενισχύοντας την ήδη αρνητική υπάρχουσα κατάσταση. Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας με το πάγωμα της οικοδομής και όλων των συναφών επαγγελμάτων που απασχολούνται σε αυτή, διόγκωσε τα προβλήματα και η όποια μορφή ανάπτυξης των τελευταίων μηνών έπεσε στο κενό. Άλλωστε σε επίπεδο νομού δεν υλοποιούνται οικοδομές και ούτε προγραμματίζεται η άμεση εκτέλεση κάποιου έργου έτσι ώστε να δώσει μια μορφή ανάσας σε αυτόν τον τομέα. Οι οικοδόμοι που δουλεύουν πλέον στο νομό είναι ελάχιστοι με μειωμένο ένσημο και ημερομίσθιο γύρω στα 35 ευρώ, όπως δήλωσε στην εφημ. Πατρίς ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλείας κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι αρκετοί συνάδελφοί του τα τελευταία χρόνια έχουν αναζητήσει εργασία σε νησιά και την Κύπρο. Επίσης πρόσθεσε ότι αρκετοί για να τα βγάλουν πέρα και να μπορέσουν να ζήσουν, αναγκάστηκαν και άλλαξαν επάγγελμα. Κάποιοι έγιναν αγρότες, κάποιοι μικροπωλητές σε λαϊκές αγορές, ακόμη και ευκαιριακοί τεχνίτες προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο. Η ομοσπονδία έχει κάνει στο παρελθόν προτάσεις σχετικά με έργα και βελτιώσεις που αφορούν αναστηλώσεις παλαιών κτηρίων που υπάρχουν στον Πύργο και είναι επικίνδυνα να καταρρεύσουν και αντισεσμικούς ελέγχους σε σχολικά και δημόσια κτήρια με σκοπό να απασχοληθούν συνάδελφοι οικοδόμοι, τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος. Όσο για τον οδικό άξονα Πατρών – Πύργου – Τσακώνα και για άλλα έργα σε επίπεδο νομού, δεν υπάρχει κανένα φως. Παράλληλα πρόσθεσε ότι το βοήθημα που εξήγγειλε η κυβέρνηση αφορά μόνο τους οικοδόμους που εργάζονταν σε εταιρείες. Τέλος ο κ. Ηλιόπουλος απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους οικοδόμους να παραμείνουν ενωμένοι και να είναι σε επαφή με τη διοίκηση προκειμένου να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους, διότι η κατάσταση της οικοδομής έχει φτάσει στο απροχώρητο…

Όλη η επικαιρότητα