Ηλεία

Ηλεία: Stop στους πνιγμούς…

Ακούστε το άρθρο

…με την τήρηση βασικών κανόνων και συμβουλών από τους ηλικιωμένους

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πεθαίνουν από πνιγμό 400 άνθρωποι, ενώ το 67% αυτών των θανάτων συμβαίνουν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Στην Ηλεία, φέτος, από την αρχή της φετινής κολυμβητικής σεζόν έχουν καταγραφεί αρκετοί πνιγμοί (κυρίως) ηλικιωμένων ανθρώπων σε διάφορες παραλίες. Από τις αρχές Ιουνίου σε πολυσύχναστες παραλίες τεσσάρων δήμων του νομού έχουν τοποθετηθεί ναυαγοσώστες που έως τώρα έχουν επιληφθεί αρκετών περιστατικών, πλην όμως αυτό δεν μπορεί να είναι αρκετό, αν δεν υπάρχει η προσοχή που απαιτείται από τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες ανθρώπων…

Οι θάνατοι λουομένων δεν είναι απαραίτητα πνιγμοί. Ο όρος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για το σύνολο των περιπτώσεων καθώς ο πνιγμός προϋποθέτει την κατάποση νερού, όμως ο θάνατος μπορεί να οφείλεται σε άλλα παθολογικά αίτια και ίσως αυτό να είναι το «κλειδί» που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των δυσάρεστων περιστατικών…

Όπως τονίζουν ειδικοί, τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την τήρηση βασικών κανόνων και συμβουλών…

«Οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών είναι περισσότερο ευπαθής ομάδα. Είναι παράτολμο όσοι έχουν καρδιακά προβλήματα, δύσπνοιες, ή άλλα προβλήματα υγείας που δεν τα λαμβάνουν υπ` όψιν τους να βουτούν στη θάλασσα» δηλώνει ο Χρήστος Κούλης, διασώστης του ΕΚΑΒ και πρώην ναυαγοσώστης.

Ο Χρήστος Κούλης, διασώστης του ΕΚΑΒ και πρώην ναυαγοσώστης,  μιλώντας στην ΠΑΤΡΙΣ τονίζει ότι «Από την αρχή της κολυμβητικής σεζόν έως τώρα στην παραθαλάσσια περιοχή από τη Σπιάτζα έως το Καβούρι έχουν καταγραφεί τέσσερεις πνιγμοί. Στην Ελλάδα είναι διακόσιοι, που δυστυχώς είναι ένας μεγάλος αριθμός όπως μεγάλος αριθμός είναι και οι τετρακόσιοι άνθρωποι που –κατά μέσο όρο- πνίγονται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Από την στιγμή που τοποθετήθηκαν ναυαγοσώστες στις παραλίες έχουν ελαττωθεί τα κρούσματα πνιγμών αλλά και των ατυχημάτων. Οι ευπαθείς ομάδες είναι δυο. Η πρώτη είναι τα παιδιά έως 5 ετών που κινδυνεύουν από πνιγμούς, συνήθως από αμέλεια των γονέων. Η δεύτερη κατηγορία είναι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών που είναι περισσότερο ευπαθής ομάδα. Από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι είναι η πιο επικίνδυνη ζώνη της ημέρας για να κάνει κανείς μπάνιο, τότε που ο ήλιος καίει και οι θερμοκρασίες είναι πολύ ψηλές. Παρ` όλα αυτά πολλοί πηγαίνουν στις παραλίες έχοντας φάει. Είναι παράτολμο όσοι έχουν καρδιακά προβλήματα, δύσπνοιες, ή άλλα προβλήματα υγείας που δεν τα λαμβάνουν υπ` όψιν τους να βουτούν στη θάλασσα αυτές τις ώρες. Χρειάζεται προσοχή, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις ώρες από την ώρα του γεύματος, και τα παιδιά αν στο σπίτι έχουμε τέσσερεις φορές τα μάτια μας πάνω τους στην παραλία χρειάζεται εκατόν τέσσερεις! Μια ζάλη, μια δύσπνοια ή μια τάση εμετού μπορεί ν` αποφέρει το μοιραίο… καλό θα είναι να ενημερώνουμε τον ναυαγοσώστη για να επέμβει. Επίσης οι άνθρωποι μεγάλων ηλικιών είναι καλό να ενημερώνουν τον ναυαγοσώστη αν έχουν προβλήματα υγείας για να τους προσέχει».

Το τελευταίο διάστημα σε πολυσύχναστες παραλίες των δήμων Πύργου, Πηνειού, Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Ήλιδας έχουν τοποθετηθεί ναυαγοσώστες (ιδιωτικής εταιρείας), που προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας στους λουόμενους.

«Δυστυχώς οι ηλικιωμένοι άνθρωποι δεν ακούν τις συμβουλές μας και μπαίνουν για μπάνιο χωρίς να λαμβάνουν υπ` όψιν τους τα προβλήματα υγείας που έχουν» τονίζει ο ναυαγοσώστης στην κεντρική παραλία της Σπιάτζας Ζήσιμος Θεοδωρόπουλος.

Στην κεντρική παραλία της Σπιάτζας (πρ. Νταραβέρι), συναντήσαμε τον ναυαγοσώστη Ζήσιμο Θεοδωρόπουλο, που δήλωσε πως «Είμαστε εδώ από την 1η Ιουνίου και θα είμαστε μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη. Η κάθε βάρδια, που είναι από τις 10.30 το πρωί έως τις 5.30 το απόγευμα, έχει έναν ναυαγοσώστη. Τα πιο συχνά γεγονός που, δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε είναι ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι δεν ακούν τις συμβουλές μας και μπαίνουν για μπάνιο χωρίς να λαμβάνουν υπ` όψιν τους τα προβλήματα υγεία που έχουν. Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που μας βλέπουν κι έρχονται και μας ρωτάνε αν η θάλασσα είναι κατάλληλη για μπάνιο, όμως αυτοί δεν είναι πλειοψηφία».

Όλη η επικαιρότητα