Ηλεία

Ηλεία: Συναγερμός στην Πυροσβεστική για τις φωτιές στον Ξηράκαμπο και στο Ανεμοχώρι

Εβδομήντα στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη από την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Ξηράκαμπο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Μια φωτιά που, σύμφωνα με τις ενδείξεις και τις εκτιμήσεις των αξιωματικών της Πυροσβεστικής, είναι πιθανόν – έργο εμπρηστών, σ’ ένα παρθένο δάσος με πυκνή βλάστηση.

Στο μεταξύ, μάχη με τις φλόγες έδιναν χθες οι πυροσβέστες στις δυο πυρκαγιές που ξέσπασαν στο Ανεμοχώρι και στην Σπιάντζα.

Το δάσος μεταξύ Ξηροκάμπου – Βασιλακίου – Νεμούτας, είναι το μοναδικό που είχε μείνει ανέπαφο από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και αποτελεί τον «πνεύμονα» της περιοχής. Η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και τέθηκε πολύ γρήγορα υπό έλεγχο, αλλά δύο ώρες αργότερα, μια νέα πυρκαγιά, σήμανε συναγερμό στο Πυροσβεστικό Σώμα, λόγω και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Ισχυρή πυροσβεστική δύναμη από την Π.Υ Πύργου, τα Π.Κ Αρχαίας Ολυμπίας και Κρεστένων, αλλά και από τις Π.Υ Αμαλιάδας, Χαλανδρίτσας, Πάτρας, Ναυπάκτου, Αγρινίου και Μεσολογγίου, καθώς επίσης και πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ Πατρών, ρίχτηκαν στις μάχες με τις φλόγες για να καταφέρουν να περιορίσουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς και να μην κινδυνεύσει το χωριό. Καθοριστικής σημασίας ήταν οι «βολές» από αέρος από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και το ελικόπτερο, όπως επίσης των μελών και εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και των κατοίκων του Ξηροκάμπου, του Βασιλακίου και της Νεμούτας, της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας που εξασφάλισε τις υδροφόρες για τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων αλλά και ιδιωτών εργολάβων με μηχανήματα έργων, που συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Επικεφαλής τέθηκε ο Συντονιστής Πυροσβεστικών επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Υποστράτηγος Αχιλλέας Τζουβάρας, με τη συνδρομή του Περιφερειακού Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Ευθύμιου Γεωργακόπουλου και του Διοικητή Π.Υ Ηλείας Δημήτρη Αντωνάκη.

Παρών από την πρώτη στιγμή ήταν και οι Αντιπεριφερειάρχης και νέος Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο σημερινός δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο αργά το απόγευμα, ενώ στο σημείο, τόσο χθες όσο και για τις επόμενες ημέρες, θα παραμείνει σε επιφυλακή ισχυρή δύναμη, για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Ωστόσο, η πυρκαγιά αυτή, έφερε στο «φως» ένα περιβαλλοντικό «έγκλημα» που έχει συντελεστεί στην περιοχή, καθώς μέσα στο δάσος εντοπίστηκαν από τους πυροσβέστες και από τους χειριστές των μηχανημάτων έργων μικρές «χωματερές».

Έτρεχαν
και δεν έφτασαν

Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων και χθες το μεσημέρι, λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην πρώην λίμνη Αγουλινίτσας, στα γεωγραφικά όρια του Ανεμοχωρίου και έκαψε τελικά περίπου 20 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Αν και η φωτιά έκαιγε ξερά χόρτα, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή «βοήθησαν» στο να πάρει γρήγορα διαστάσεις και δυσκόλεψαν πολύ το έργο των πυροσβεστών που συγκεντρώθηκαν στο σημείο από όλες – σχεδόν – της Πυροσβεστικές Υπηρεσίας και Κλιμάκια της Ηλείας και των μελών της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου, που είχαν σημαντική συνδρομή. Ωστόσο, και σ’ αυτή την περίπτωση, η συνδρομή των εναέριων μέσων ήταν πολύτιμη στο έργο κατάσβεσης.

Μικρότερης έκτασης ήταν οι πυρκαγιές που εκδηλώσεων στην περιοχή της πρώην λίμνης Μουριάς, κοντά στο Ενωσιακό γήπεδο της Σπιάντζας, η οποία εκδηλώθηκε σε σκουπίδια, αλλά δεν πήρε διαστάσεις λόγω της έγκαιρης επέμβασης της Πυροσβεστικής.

Παρών και χθες στην Ηλεία, ήταν ο Περιφερειακός Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Ευθύμιος Γεωργακόπουλος που βρέθηκε και στα δυο μέτωπα της πυρκαγιάς, τόσο στον Ξηρόκαμπο, όσο και στο Ανεμοχώρι, μαζί με τον το Διοικητή Π.Υ Ηλείας Δημήτρη Αντωνάκη.

Κίτρινος κίνδυνος

   Στο  μεταξύ, στην κατηγορία κινδύνου 3 (υψηλή), θα βρίσκεται και σήμερα Δευτέρα 5 Αυγούστου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα οι Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Αχαΐας, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με συνέπεια ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς να εξακολουθεί  να είναι υψηλός.

Για το λόγο αυτό οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.

Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο για διαφόρους λογούς καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Όλη η επικαιρότητα