WEB tv Ηλεία

Ηλεία: Σύσκεψη για τις πρώην λίμνες – Κόντρες και εντάσεις για τις εκτάσεις… [video]

Ακούστε το άρθρο

Ενημερωτικό χαρακτήρα ως προς τα φλέγοντα ζητήματα που ταλαιπωρούν τον πρωτογενή τομέα στο νομό μας, είχε η εκτός προγράμματος συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα με αγρότες της Ηλείας στο μικρό Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, εκμεταλλευόμενοι την επίσκεψή του στο νομό για άλλα ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας. Το παρόν έδωσε πλήθος αγροτών και πρόεδροι φορέων της Ηλείας που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα.

Ανάστατοι δείχνουν το τελευταίο διάστημα οι παραγωγοί της Ηλείας, βλέποντας το χρόνο να περνάει και ακόμα να μην έχουν μπει στα χωράφια τους για να ξεκινήσουν την παραγωγή, με κίνδυνο ακόμα μια χρονιά να πάει χαμένη. Ενδεικτικό είναι ότι στις λίμνες καλλιεργείτε ένα 35-40% της βιομηχανικής ντομάτας, ποσότητες τεράστιες που προσφέρουν σημαντικά στην οικονομία της Ηλείας, με τα εργοστάσια να πιέζουν να μάθουν για το τι είδος ντομάτας θα καλλιεργηθεί φέτος στο νομό μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη και τον κίνδυνο να ανακληθούν οι συμβάσεις των αγροτών πλέον να είναι ορατός. Παρεμβάσεις σχετικά με τη δύσκολη κατάσταση στον πρωτογενή τομέα του νομού, έκαναν ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Δημοσθένης Φωτεινόπουλος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σαμικού Πολυζώης Μπαρακίτης, ο παραγωγός Νίκος Κόλβερης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Επιταλίου Βασίλης Τσαγκρής και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Επιταλίου Ανδρέας Γκιόκας.

Βασικό αίτημα που εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι αγρότες προς τον κ. Κατσιφάρα, ήταν η επίσπευση των διαδικασιών όσο το δυνατόν συντομότερα για να μπορέσουν οι παραγωγοί να ξεκινήσουν την καλλιέργεια ώστε να μη χαθεί ακόμα μια χρονιά. Υπήρξε άριστη αξιοποίηση του χρόνου της συνάντησης, στην οποία τέθηκαν επιπλέον ζητήματα ζωτικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα της Ηλείας. Επιπλέουν, ζήτησαν παράταση με το παλαιό καθεστώς και από του χρόνου να ξεκινήσει η διαδικασία με τις νέες αιτήσεις. Σε περίπτωση που χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος, αυτό θα προκαλέσει σημαντικό οικονομικό πλήγμα για το νομό.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, εστίασε στη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος 4061 και εξήγησε αναλυτικά τι οφείλουν να κάνουν οι αγρότες και η Περιφέρεια με την κατάτμηση στρεμμάτων, καθώς και γενικότερα τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Ακόμα, τόνισε πως είναι ανάγκη το Υπουργείο να μοιραστεί με τις Περιφέρειες τους όρους για να δοθεί παράταση, εκφράζοντας παράλληλα και την ενόχλησή του από τη συνάντηση του προέδρου των Νέων Αγροτών Ηλείας, Θεόδωρου Βασιλόπουλου, με τον υπουργό χωρίς την παρουσία της Περιφέρειας.

Από πλευράς του, ο κ. Κατσιφάρας έχοντας αποκτήσει πλήρη εικόνα της κατάστασης δήλωσε υπέρμαχος των αιτημάτων των αγροτών και υποστήριξε πως θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσο μπορεί την κατάσταση ώστε να ολοκληρωθεί θετικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ δεν ενοχλήθηκε με τη συνάντηση Υπουργού και Θοδωρή Βασιλόπουλου, αναφέροντας όμως πως θα πρέπει να γίνονται συγκροτημένες κινήσεις για να μη δημιουργούνται αλαλούμ και καθυστερήσεις. Τέλος, είπε πως χρειάζεται εξυγίανση της κατάστασης για χάρη των νέων αγροτών που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα, ώστε να παραμείνουν στο επάγγελμα και να βοηθήσουν τον τόπο να αναπτυχθεί.

Στο κλείσιμο της συνάντησης, το λόγο έλαβε μερίδα αγροτών που τόνισαν πως σε περίπτωση που τα αιτήματά τους δεν καλυφθούν, θα υπάρξει γενικός ξεσηκωμός.

Όλη η επικαιρότητα