Ηλεία Πολιτισμός

Ηλεία: Τα πάνω-κάτω και στον πολιτισμό έφερε ο κορωνοϊός

Φτωχικές οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις..

Αυτή την εβδομάδα «κλειδώνουν» τα προγράμματα και οι εκδηλώσεις των festivals  για φέτος το καλοκαίρι που αφορούν την Ηλεία. Πολλά φεστιβάλ ακυρώθηκαν και κάποια άλλα τροποποίησαν τα προγράμματά τους, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμοδίων, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία αφού απαγορεύτηκε η μεγάλη συγκέντρωση ατόμων ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι βασικοί χορηγοί αυτών των εκδηλώσεων να αποσύρουν τη συμμετοχή-χρηματοδότή τους και  αρκετές εκδηλώσεις  να μην προλάβουν να ολοκληρώσουν τις πρόβες τους οι οποίες διεκόπησαν αιφνιδίως την άνοιξη λόγω κορωνιού και γενικά να επικρατεί μία σύγχυση στο χώρο της τέχνης. Επιπλέον αρκετές από αυτές τις παραστάσεις είτε θεατρικές, είτε μουσικές είναι εξαιρετικά δαπανηρές, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταφερθούν για το καλοκαίρι του 2021. Πάντως αυτήν την εβδομάδα αναμένεται η τελική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να ενημερωθούν οι φορείς για τις τελικές αποφάσεις και με τη σειρά τους να εγκρίνουν και να δημοσιεύσουν την  τελική απόφαση για το κάθε φεστιβάλ..

Το σίγουρο πάντως είναι ότι κανένας αρχαιολογικός χώρος και κανένα αρχαίο θέατρο δε θα θυμίζει σε τίποτε τα μεγαλεία  των προηγούμενων ετών με τις λαμπρές παραστάσεις, τότε που τις παρακολουθούσαν χιλιάδες λάτρεις της τέχνης.

Λυσιστράτη και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Φλόκα

Την έκδοση υγειονομικών πρωτοκόλλων από  το Υπουργείο Πολιτισμού αναμένουν και οι υπεύθυνοι του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας προκειμένου να εγκριθεί η πρότασή τους από το συμβούλιο και στη συνέχεια να ανακοινωθεί το ακριβές πρόγραμμα του. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα μουσικά ονόματα που θα εμφανιστούν φέτος στη σκηνή του θεάτρου Φλόκα είναι σχεδόν βέβαιη η παρουσία της Γιώτας Νέγκα και από θεατρικής, θα ανέβει η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου Λυσιστράτη του αρχαίου κωμικού Αριστοφάνη. Επίσης έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί και η συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που θα παρουσιάσει δύο σημαντικά συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη την Σουίτα-Μπαλέτο «Εραστές του Τερουέλ» και την «Τετάρτη Συμφωνία» («Των Χορικών»).

Το  Φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 25 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 26 Αυγούστου, με το τελικό πρόγραμμα να ανακοινώνεντα αύριο ή μεθαύριο.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Ήταν την άνοιξη του 1997 όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ανοιχτού θεάτρου στον Φλόκα, ενός χώρου που έχει φιλοξενήσει τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις του Διεθνούς φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας με πρώτη τον Ιούλιο του 1997 το φτερωτό θεό, όπως τον αποκαλούν Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ΄ή ”Μίσα” που εγκαινίασε τη σκηνή του θεάτρου.

Μεγάλη ανατροπή λόγω της πανδημίας στις εκδηλώσεις Αρχ. Ήλιδας
Το 30ο  Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας

Οι καθιερωμένες μεγάλες εκδηλώσεις του καλοκαιριού που είχαν προγραμματιστεί για να πλαισιώσουν το 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχ. Ήλιδας από ότι φαίνεται ακυρώνονται λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και σύμφωνα με πληροφορίες αυτές τις ημέρες θα ληφθεί η τελική απόφαση σχετικά με το ποιες από τις μεγάλες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις θα καταφέρουν να υλοποιηθούν. Σχεδόν σίγουρη θεωρείται ότι είναι η παράσταση Γκόλφω, από το  θεατρικό σχήμα το ”Άρμα Θέσπιδος” που δημιουργήθηκε πριν από πέντε χρόνια και παρουσιάζει έργα σε όλη την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχοντας ήδη  φιλοξενηθεί και στο παρελθόν σε ιερούς χώρους της Ηλείας. Μια πολύ δυναμική παράσταση που παίχτηκε το χειμώνα με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή.  Μάλιστα για τις τελευταίες λεπτομέρειες της παράστασης βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στο δήμο Ήλιδας ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πατρών Πέτρος Βάης .  Όλο το πρόγραμμα  του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχ. Ήλιδας θα ανακοινωθεί θα ανακοινωθεί αυτήν την εβδομάδα..

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Όλα ξεκίνησαν το 1990 και από τότε πέρασαν ακριβώς 30 χρόνια όπου πολίτες από την Αμαλιάδα και τον Ηλειακό Κάμπο ίδρυσαν την «Εταιρία Φίλων Αρχαίας Ήλιδας», επί προεδρίας Δημήτρη Κράλλη. Την περίοδο εκείνη η συγκεκριμένη Εταιρία κατόρθωσε να φέρει σε πέρας και να ξεκινήσει σημαντικές πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων  και την Ίδρυση Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, γεγονός που αποτέλεσε τομή στα πολιτιστικά δρώμενα της Ηλείας.

Νίκος Κοροβέσης: πρέπει να μπει στη φιλοσοφία μας η διοργάνωση εκδηλώσεων 

Παρά την πανδημία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για να καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που δημιούργησε ο covid19. Για το λόγο αυτό προγραμματίζει μια σειρά από μουσικοθεατρικές παραστάσεις και συναυλίες για την καλοκαιρινή αλλά και φθινοπωρινή περίοδο, οι οποίες λόγω της κατάστασης που επικρατεί φέτος έχουν ακόμη πιο μεγαλύτερη αξία για τους πολίτες. Πρόκειται για μια κίνηση της Περιφέρειας η οποία θα λάβει χώρα στην Αιτωλοακαρνανία, την Αχαία και την Ηλεία. Βασικός στόχος είναι η διασφάλιση της αρμονικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των πολιτών της Περιφέρειας και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και κυρίως θα είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους . Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης μας είπε σχετικά..« Έχουμε έρθει σε επαφή με τοπικά συγκροτήματα και με συγκροτήματα με συγκροτήματα Πανελλαδικής εμβέλειας και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ενημερωθείτε για το ακριβές πρόγραμμα, τις ημερομηνίες και τους τόπους διεξαγωγής. Πρόκειται για εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν από τον  Ιούλιο, μέχρι το Σεπτέμβριο. Μιλάμε για ένα ποσό ύψους 155.000€ και αφορά ολόκληρη την Περιφέρεια, είναι ένα μεγάλο στοίχημα έτσι ώστε αρχίσουμε να μπούμε στη φιλοσοφία και να διοργανώνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις κατέληξε..»

Όλη η επικαιρότητα