Ηλεία: Τα τουριστικά λεωφορεία στο πάρκινγκ – Ιδιοκτήτες και οδηγοί σε «επικίνδυνη οικονομική διαδρομή»

Share

Σε απόγνωση είναι οι ιδιοκτήτες των τουριστικών γραφείων σε όλη την Ηλεία, αφού η πτώση του τζίρου τους αγγίζει σχεδόν το 100%..

Τα λεωφορεία είναι όλα παρκαρισμένα, αφού δεν υπάρχει καθόλου κίνηση, ούτε στο λιμάνι του Κατακόλου, ούτε φυσικά στα αεροδρόμια του Άραξου και της Καλαμάτας, όσον αφορά τα τσάρτερ.

Επιπλέον ο φόβος των ανθρώπων για το κορωνοϊό, έχει μειώσει σημαντικά και τις εκδρομές, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό στην Ηλεία, να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης.

Γι’ αυτό το λόγο έχει προγραμματιστεί σήμερα Πέμπτη στις 10 π.μ. κινητοποίηση στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, με στόχο η πολιτεία να συνειδητοποιήσει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει και να συνδράμει και αυτή στο να επιζήσουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν πολλούς υπαλλήλους και βρίσκονται μια ανάσα από το λουκέτο.

Γιώργος Τσαγδής ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου Promotion Travel : «Είμαστε ανοιχτοί, αλλά στην ουσία είμαστε κλειστοί»

Ο κ. Γιώργος Τσαγδής ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου Promotion Travel μας τόνισε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε καθόλου δουλειά. Έχει σταματήσει ειδικά για μας εδώ στην Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο από τις 3 Μαρτίου. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε ούτε με εκδρομές, αφού δεν γίνονται ούτε μεταφορές από λιμάνια, αφού το Κατάκολο έχει κλείσει, ούτε transfer γίνεται από τα αεροδρόμια, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καθόλου δουλειά. Δεν έχουμε ούτε οργανωμένες εκδρομές, ούτε σχολικές εκδρομές, οπότε υπάρχει τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης για μας. Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να πληρώσουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές, την εφορία, το ΕΦΚΑ μας, κάποιοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και οι προθεσμίες λήγουν. Θα πρέπει η πολιτεία να σταθεί δίπλα μας και να πάρει μέτρα τα οποία θα μας βοηθήσουν και φυσικά να μας δώσει μία επιδότηση, ή να μεριμνήσει για τα προβλήματα του κλάδου. Είμαστε ανοιχτοί, αλλά στην ουσία είμαστε κλειστοί.

Λουκάς Δημακόπουλος ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου LOOK ITS JOYRNEY TIME – «Ο τζίρος έχει πέσει 100%»

Από την πλευρά του ο κ. Λουκάς Δημακόπουλος ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου LOOK ITS JOYRNEY TIME τόνισε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η πολιτεία μας έχει αφήσει εκτός, ενώ ο τουρισμός έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η πολιτεία βοηθάει τα αεροπλάνα και τις μεγάλες εταιρείες, ενώ τα πούλμαν ουσιαστικά δεν υπάρχουν πουθενά. Αν δεν υπάρχουν όμως τα πούλμαν, δεν γίνονται μετακινήσεις για τους υπόλοιπους φορείς. Όσον αφορά τώρα τον κλάδο μας, ο τζίρος έχει πέσει 100%, είμαστε στο μηδέν. Εμείς δουλεύαμε και με κρουαζιέρες και με εκδρομές από γκρουπ, τα πάντα. Εφόσον ούτε αεροπλάνα έρχονται, ούτε στον Άραξο, ούτε στην Καλαμάτα, ούτε καράβια στο Κατάκολο, το ποσοστό αυτή τη στιγμή είναι μηδέν.

Ο εσωτερικός τουρισμός δεν υπάρχει, ο κόσμος έχει φοβηθεί, δεν έχει και την οικονομική άνεση και ούτε αυτός λοιπόν προχωράει.
Εμείς θέλουμε τώρα από την πολιτεία κάποια οικονομική ενίσχυση, ώστε να μπορέσουμε και εμείς να στηριχθούμε σαν επιχειρήσεις, να επιβιώσουμε σε αυτή την κατάσταση η οποία υπάρχει».

Γεωργακόπουλος Αναστάσιος ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου Γεωργακόπουλος travel : «Μιλάμε για μία χαμένη χρονιά»


Ο κ. Γεωργακόπουλος Αναστάσιος ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου Γεωργακόπουλος travel τόνισε για την τωρινή κατάσταση.
Αυτή τη στιγμή η μείωση του τζίρου στο γραφείο μου, αλλά και σε όλα τα γραφεία τουρισμού είναι στο 100%. Έχουν να κινηθούν τα αυτοκίνητα από την πρώτη Μάρτη. Τότε ήταν το τελευταίο καράβι που ήρθε στο Κατάκολο. Από κει και πέρα τα αεροδρόμια είναι κλειστά, δεν έχουν έρθει τα τσάρτερ ακόμα, η κρουαζιέρα δεν ξέρουμε πότε θα ξανανοίξει και αν θα ξανανοίξει βέβαια φέτος. Κανείς δεν ξέρει αν θα έρθουν καράβια. Η μόνη βοήθεια που μπορούμε να περιμένουμε, μπορεί να έρθει μόνο από το κράτος. Αφού ο τζίρος έχει πέσει κατακόρυφα θα πρέπει η πολιτεία να μας βοηθήσει για να μπορέσουμε να κινηθούμε, τουλάχιστον για τα πάγια έξοδα, για να περάσουμε τη χρονιά. Το οικονομικό πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, αφού το 70% από τον τζίρο του λεωφορείου ήταν από τον τουρισμό. Κυρίως από το Κατάκολο και από το αεροδρόμιο τον Άραξο. Τώρα δεν υπάρχει περίπτωση να δουλέψουν φέτος και ουσιαστικά μιλάμε για μία χαμένη χρονιά.»

Δημήτρης Κολόκας υπεύθυνος λειτουργίας τουριστικού γραφείου Πύργος Travel-  «Έχουμε να κόψουμε τιμολόγιο από τις 15 Μαρτίου»

Ο κ. Δημήτρης Κολόκας υπεύθυνος λειτουργίας τουριστικού γραφείου Πύργος Travel ζητά από το κράτος να σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις.

«Έχουμε να κόψουμε τιμολόγιο για μεταφορά που έχει σχέση με κόσμο, για οποιαδήποτε εκδρομή από τις 15 Μαρτίου. Απλώς τα βάζουμε μία φορά τη βδομάδα μπροστά τα αυτοκίνητα για τις μπαταρίες και θα πάμε καμιά βόλτα δυο-τρεις φορές στο Κατάκολο για τα λάστιχα. Μηδαμινή η δουλειά. Η καραντίνα από τον κορωνοϊό έχει επηρεάσει τα πάντα. Ούτε θρησκευτικό τουρισμό έχουμε, όσον αφορά τα σχολεία δυστυχώς για τα παιδιά δεν έγινε καμία από τις εκδρομές τους, και σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι εμείς είχαμε πάρει 16 περιβαντολλογικές εκδρομές, από όλο το νομό. Στείλαμε κάποια χρήματα στα ξενοδοχεία, αλλά το κράτος έδωσε το δικαίωμα να μπορέσουν τα ξενοδοχεία να κρατήσουν τα χρήματα για 18 μήνες δίνοντας σε μας ένα voucher, το οποίο δίνουμε στους καθηγητές και μετά οι καθηγητές στα παιδιά και στους γονείς, λέγοντάς τους ότι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα σε 18 μήνες. Αυτό στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν μπορεί να γίνει, αφού υπάρχουν παιδιά της τρίτης γυμνασίου τα οποία αποφοιτούν και πάνε τώρα στα λύκεια ή σε τεχνικά σχολεία, ενώ υπάρχουν και εκδρομές της τρίτης λυκείου, όπου τα παιδιά θα πάνε στα πανεπιστήμια. Από την πολιτεία ως τουριστικό λεωφορείο ζητάμε να μας δώσει κάποια επιδότηση, όπως έγινε στη Γερμανία και στην Τσεχία. Μιλάμε για επιδότηση και όχι για δάνεια. Ανάλογα με τον τζίρο της κάθε επιχείρησης να δώσει και την ανάλογη επιδότηση. Επίσης θέλω να αναφέρω ότι όταν μιλάνε για τον τουρισμό, μιλάνε συνέχεια για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί, είναι και οι υπάλληλοι των τουριστικών γραφείων, είναι και οι οδηγοί. Τα τουριστικά γραφεία είναι η ραχοκοκαλιά, αφού χωρίς αυτά δεν μπορεί να σταθεί ο τουρισμός. Εμείς θα φέρουμε τα γκρουπ στην Ελλάδα, τον εισερχόμενο τουρισμό, εμείς θα τον μετακινήσουμε από και προς τα αεροδρόμια και τα λιμάνια»..

Γιάννης Γεωργόπουλος ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου GEO TRAVEL : «Υπάρχει ημερομηνία λήξης αν δεν μας βοηθήσει η πολιτεία»

Τέλος ο κ. Γιάννης Γεωργόπουλος ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου GEO TRAVEL ανέφερε σχετικά με τα προβλήματα των επιχειρήσεων.
«Σχετικά με την κινητοποίηση που θα γίνει, πρέπει να πω ότι σαν τουριστικό γραφείο και εμείς έχουμε μεγάλο πρόβλημα, διότι δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για τις δικές μας επιχειρήσεις από την Πολιτεία. Το πιο σημαντικό είναι ότι για τα γραφεία που έχουν λεωφορείο, δεν έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τα κόστη και τα έξοδα το λεωφορείων, όπως είναι η ασφάλειά τους, ακόμη και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να αναλάβουμε, όπως το ειδικό κουβούκλιο, να βάλουμε πλεξιγκλάς για να απομονώσουμε τη θέση του οδηγού.

Όλα αυτά εμπεριέχουν κόστος το οποίο πέφτει πάνω στην επιχείρηση. Εκτός αν τα τουριστικά γραφεία, υπάρχουν επιχειρήσεις ΤΕΟΜ που είναι σε ακόμα δυσκολότερη θέση, αφού αυτές οι επιχειρήσεις δεν έχουνε μπει ούτε καν στην επιστρεπτέα προκαταβολή, αφού έτυχε να μην έχουν ούτε ταμειακή μηχανή μέσα στα λεωφορεία,  αλλά ούτε και ένα υπάλληλο ως εργαζόμενο όπως προέβλεπε η ΚΥΑ.

Πέρα από αυτό, επειδή ακόμα συνεχίζεται η διαδικασία για τη χρηματοδότηση, γιατί την δανειοδότηση μάλλον καλύτερα, ξέρουμε τι εξελίξεις θα υπάρξουν και ποιες εταιρίες θα καταφέρουν να χρηματοδοτηθούν. Και αυτό δυστυχώς σημαίνει ότι θα υπάρχει μία ημερομηνία λήξης για τα τουριστικά γραφεία. Δεν θα μπορέσουμε με κάποιον τρόπο να συντηρηθούμε.

Το πιο σωστό είναι να δοθεί μία επιχορήγηση και όχι απλά ένα δάνειο. Αυτό δεν το ζητάνε μόνο οι επιχειρήσεις με τουριστικά λεωφορεία, αλλά και οι επιχειρήσεις εστίασης. Το σωστό είναι λοιπόν να μην δοθούν αυτές οι επιχορηγήσεις υπό μορφή δανείου, αλλά να δοθεί μία δωρεάν χρηματοδότηση όπως έχει γίνει σε χώρες του εξωτερικού για να στηριχτούν αυτές οι επιχειρήσεις.

Γιατί τι νόημα έχει αν δεν εισπράττεις και δεν έχεις τζίρο, κάποια στιγμή μετά να σου πούνε ότι όλα αυτά μεταφέρονται πιο πίσω και ξεκινάς μετά να πληρώσεις δόσεις;
Με ποια λογική θα πρέπει να δώσεις όταν δεν θα έχεις καθόλου εισπράξεις; Αυτή τη στιγμή σαν τουριστικό γραφείο έχουμε 0 ευρώ εισπράξεις από 01/01/20. Δεν έχουμε κόψει ούτε ένα τιμολόγιο, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα, από τα έτοιμα ως πότε θα ζεις».

ΜαρίαΑνυφαντή «ΖαφειρόπουλοςTours» –  Γραμματέας Σωματείου Ιδιοκτητών Λεωφορείων  Τουριστικών Γραφείων Ηλείας Αμαλιάδα

«Ο κόσμος ρωτάει, ενημερώνεται, δύσκολα όμως αποφασίζει. Έρχονται την τελευταία στιγμή να δηλώσουν πράγμα που δεν βοηθάει στις κρατήσεις. Καλούμαστε λοιπόν να παίρνουμε το ρίσκο να κάνουμε την εκδρομή, να χρησιμοποιήσουμε δικά μας χρήματα.

Υπάρχει έλλειψη ρευστού και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Δεν φοβάται τόσο τον covid. Οι τιμές στα καράβια δεν έχουν μειωθεί και οι τιμές στα ξενοδοχεία πολύ λίγο. Και εμείς καλούμαστε να κάνουμε εκδρομές, όχι γκρουπ πια, αλλά 15 ατόμων που δεν αποτελούν γκρουπ.

Ελπίζουμε πλέον Ιούλιο – Αύγουστο να κινηθούμε ελάχιστα για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα πάγια μας έξοδα.

Είμαστε σε επαγρύπνηση για τα αιτήματα του κλάδου. Τα έχουμε εκθέσει στον περιφερειάρχη και στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Κοροβέση. Ζητάμε αρωγή. Δεν γίνεται τίποτα. Δεν γίνεται με 800 ευρώ. Ζητάμε να δοθεί για τα λεωφορεία μας τριετής παράταση λήξης άδειας, ένα νέο αίτημα που θέτουμε στους αρμόδιους»

Βασίλης Καλδίρης ΚαλδίρηςTravel Αμαλιάδα

«Δεν υπάρχουν κρατήσεις, δεν υπάρχουν εκδρομές, δεν υπάρχει τίποτα. Από τον Μάρτιο που άρχιζε κατά κάποιο τρόπο η σεζόν και είχαμε υπογράψει για εκδρομές, όλα ακυρώθηκαν. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον από τον κόσμο να πάει εκδρομή, αλλά από Αθήνα. Από Ηλεία τίποτα. Είναι περιορισμένος ο κόσμος. Δεν μπορούμε να έχουμε 100% πληρότητα, μας αφήνουν με το 65 % να ταξιδεύουμε, δηλαδή με 35 άτομα που αν βγάλεις τα έξοδα του αυτοκινήτου, πετρέλαια, διόδια, ΦΠΑ, δεν μένει σχεδόν τίποτα»

Άγγελος Παπαδόπουλος – AmaliasTravel Αμαλιάδα

«Δύσκολα τα πράγματα φέτος, είχαμε ακυρώσεις. Ευελπιστούμε μέσα στον Ιούλιο, μέσα από κάποια ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, αλλά και κρατήσεις ξενοδοχείων να κινηθούμε κάπως. Ο κόσμος και να θέλει να πάει κάπου, φοβάται και παράλληλα δυσκολεύεται και οικονομικά και υπολογίζει το παραμικρό. Είναι πολύ λίγες οι κρατήσεις. Στην Ηλεία δεν κινείται τίποτα»