Ηλεία

Ηλεία: Τίμησαν τους νεκρούς ήρωες – Συγκίνηση στην ημέρα μνήμης πεσόντων πυροσβεστών

Ακούστε το άρθρο

Τη μνήμη των πυροσβεστών που χάθηκαν προσπαθώντας να σώσουν συμπολίτες τους, τίμησαν χθες το πρωί οι αρχές της Ηλείας στο Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών στη διασταύρωση Ερυθρού Σταυρού & Τ.Πετροπούλου στον Πύργο, εκφράζοντα την προσδοκία να μη θρηνήσουμε ξανά νεκρό πυροσβέστη.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και χθες το πρωί, οι πυροσβέστες του νομού απέτισαν φόρο τιμής στους αδικοχαμένους συναδέλφους τους Φώτη Αναγνώπουλο, Ιωάννη Δρακόπουλο, Αθανάσιο Νιάρχο, Ανδρέα Τζούμα, Ιωάννα Τασοπούλου, Γεώργιο Διονυσόπολο και Κων/νο Φωτακόπουλο.

Λίγα μέτρα μακρύτερα, φυσικά, ήταν οι συγγενείς των θυμάτων, με δάκρυα στα μάτια, παρόντες για να τιμήσουν τις ψυχές των δικών τους ανθρώπων. Ο διοικητής ΠΥ Ηλείας, Γιάννης Καραμαλίκης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη τους, δήλωσε ότι για κάθε πυροσβέστη η χθεσινή ημέρα είναι μέρα μνήμης και τιμής.

Στεφάνι για τους δικούς τους ανθρώπους κατέθεσαν ο κ. Ιωάν. Αναγνώπουλος και η Χρ. Δρακοπούλου

«Το Σώμα μας τιμά τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Θεωρούμε ότι είναι ύψιστη τιμή για εμάς να τους τιμούμε και να τους θυμόμαστε γιατί έτσι μας δίνει δύναμη και κουράγιο να μπορέσουμε να είμαστε άξιοι συνεχιστές τους και να μην έχουμε άλλα νέα θύματα στον βωμό του καθήκοντος», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηλείας, Σωτ. Παπαηλιού, αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της ημέρας και στάθηκε στην ανάγκη θωράκισης του επαγγέλματος.

«Στις 12 Νοεμβρίου του 1942 χάθηκε ο πρώτος πυροσβέστης σε κατάσβεση πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη. Την ημέρα αυτή τιμούμε τους αδικοχαμένους συναδέλφους μας και ο θλιβερός αυτός κατάλογος που άνοιξε το 1942 συνεχώς μεγαλώνει και περιλαμβάνει συναδέλφους και από την Ηλεία. Οι ευχές δεν αρκούν και παρά τη σχετική βελτίωση στα μέσα και τις συνθήκες εργασίας, η αγάπη, η εκτίμηση και η στήριξη των τοπικών κοινωνιών είναι αυτή που καλύπτει κενά και αδυναμίες της πολιτείας. Η αυτοθυσία και η αυταπάρνηση είναι στη φύση της δουλειάς μας. Θα θυμόμαστε και θα τιμούμε πάντα τους αδικοχαμένους συναδέλφους μας» σημείωσε.

Η Θεοδώρα Δρακοπούλου μητέρα του θανόντο; εποχικού πυροσβέστη Ιωάννηξ Δρακόπουλου δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου Πύραρχο Ιωάννη Καραμαλίκη για την ξεχωριστή ημέρα μνήμης που διοργάνωσε φέτος και τις τιμές πραγματικών ηρώων που απέδωσε στους πεσόντες πυροσβέστες. Θεωρώ ότι αυτό εκφράζει όλους όσους βρίσκονταν εκεί».

Τίμησαν τους νεκρούς συναδέλφους τους οι πυροσβέστες της Ηλείας και οι Αρχές της Ηλείας

Στεφάνια και παρουσίες

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Επίσκοπος Ωλένης, Αθανάσιος, με τον π. Γεώργιο Λαγκαδινό. Στεφάνι κατέθεσαν επίσης εκ μέρους του Αρχηγού του ΠΣ ο διοικητής ΠΥ Ηλείας, πύραρχος Ιωάννης Καραμαλίκης, εκ μέρους τη Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Ηλείας ο Σωτ. Παπαηλίου, εκ μέρους του Σωματείου πυροσβεστικών Υπαλλήλων 5ετούς υποχρέωσης, ο Π. Γκουλής, εκ μέρους του Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών Πελ/σου ο πρόεδρος Π.Τζούβαλης, εκ μέρους του Συλλόγου Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος ο πρόεδρος Χαρ. Αλεξανδρόπουλος, εκ μέρους του Φώτη Αναγνώπουλου ο πατέρας του Ιωάννης Αναγνώπουλος, εκ μέρους του Ιωάννη Δρακόπουλου η αδελφή του Χριστίνα Δρακοπούλου, εκ μέρους του Αθανασίου Νιάρχου ο επιπυραγός Γ. Κωνσταντακόπουλος, εκ μέρους του Ανδρέα Τζούμα ο ανθυποπυραγός Παρασκευάς   Κοτονόπουλος, εκ μέρους της Ιωάννας Τασσοπούλου ο επιπυραγός Νικ. Σμαρνάκης, εκ μέρους του Γεωργίου Διονυσόπουλου ο επιπυραγός Αναστ. Κοτσώνης.

Παρόντες ήταν επίσης ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Μπαξεβανάκης, ο δήμαρχος Πύργου, Γ. Λιατσής, ο βοηθός Περ/ρχη Πολιτισμού & Αθλητισμού, Δ. Κωσταριάς, οι αντιδήμαρχοι Πύργου, Ανδρ. Σκαρτσιάρης και Π. Μπόμπορης, ο Π. δασάρχης Πύργου, Π.Λάττας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, κ.ά.

Όλη η επικαιρότητα