Χωρίς κατηγορία

Ηλεία: Υπερχείλισε το φράγμα του Πηνειού

17589_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της πλημμύρας είναι οι εκτάσεις στον Ηλειακό κάμπο, αφού από προχθές το απόγευμα υπερχείλισε το φράγμα του Πηνειού και οι ποσότητες ύδατος που «τρέχουν» ανεξέλεγκτα στις διώρυγες είναι μεγάλες.


Το νερό ξεπέρασε το «φράγμα» των 93 μέτρων, που είναι το ανώτατο όριο, και πλέον το νερό τρέχει από τον υπερχειλιστή, καθώς είναι αδύνατον να συγκρατηθεί εντός των πλαισίων του φράγματος. Αυτό σημαίνει ότι οι ποσότητες του νερού που βρίσκονται εντός των ορίων του φράγματος, έχουν ξεπεράσει τα 390 εκατομμύρια κυβικά!

Δεν βοήθησαν τα θυροφράγματα

Κάτι το οποίο δεν προκαλεί έκπληξη, αφού φέτος οι βροχοπτώσεις ήταν συχνές και έντονες, ενώ έχουν σημειωθεί και εκτεταμένες χιονοπτώσεις στα ορεινά, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευθεί μεγάλες ποσότητες νερού και ήταν αναμενόμενο ότι το φράγμα θα ξεπερνούσε το ανώτατο όριο.

Αν και πριν από είκοσι ημέρες περίπου είχαν ανοίξει τα θυροφράγματα και παραμένουν ανοιχτά, διοχετεύοντας περίπου 20 κυβικά το δευτερόλεπτο στην παλιά κοίτη του ποταμού, αυτό αποδεικνύεται πώς δεν είναι αρκετό, αφού το φράγμα υπερχείλισε αδυνατώντας να κρατήσει όλες τις ποσότητες ύδατος.


Είναι η τρίτη φορά, μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, που υπερχειλίζει το φράγμα του Πηνειού, αφού τα τελευταία αυτά τρία χρόνια σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις στο νομό Ηλείας, αλλά και χιονοπτώσεις.

Από την ανομβρία στην υπερχείλιση

Το φράγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία, είχε υπερχειλίσει στις 25 Μαρτίου του 1999 και ενώ τα τελευταία χρόνια γινόταν μεγάλος αγώνας να διατηρηθούν τα αποθέματα νερού εξαιτίας της ανομβρίας, έχουμε περάσει πλέον στο αντίθετο άκρο, να χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού, εξαιτίας των πολλών ποσοτήτων που συσσωρεύονται την τελευταία τριετία.


Η πρώτη υπερχείλιση, μετά το 1999, καταγράφηκε έντεκα χρόνια μετά στις 11 Φεβρουαρίου του 2010, για να ακολουθήσει μία ακόμη το 2012 και φέτος είναι η τρίτη φορά που καταγράφεται υπερχείλιση.


Σε αυτή τη φάση, η υπερχείλιση θεωρητικά είναι ελεγχόμενη, αφού ο όγκος νερού που φεύγει από τον υπερχειλιστή δεν είναι πολύ μεγάλος.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει τα επόμενα εικοσιτετράωρα, εάν καταγραφούν νέες έντονες βροχοπτώσεις, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πλημμυρίσουν μεγάλες εκτάσεις στον Ηλειακό κάμπο. Γι\’ αυτό και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν παν ενδεχόμενο.

Πάντως, οι εικόνες από την υπερχείλιση είναι εντυπωσιακές, γι\’ αυτό και πολλοί ήταν αυτοί χθες που επισκέφθηκαν το φράγμα για να δουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί, ενώ κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να ψαρέψουν ψάρια, βάζοντας ωστόσο σε κίνδυνο την ζωή τους.

Πριν από τρία χρόνια άλλωστε, αυτή η διαδικασία είχε στοιχίσει την ζωή σε έναν Βούλγαρο που είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά, στην προσπάθειά του να ψαρέψει μέσα στη διώρυγα.

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα