Ηλεία

Ηλεία: Ζυμώνουν στο σπίτι – Πτώση στην αγορά ψωμιού

Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη του κορονοϊού βρίσκεται πλέον το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων του Πύργου, με τον Covid-19 να λογίζεται πλέον ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, περισσότερο και από την οικονομική κρίση του 2009.

Με τις επιχειρήσεις να χαρακτηρίζονται ως η «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας του τόπου, λογικό και επόμενο είναι η κρίση που προκαλεί ήδη και εκτιμάται πως θα προκαλέσει το επόμενο διάστημα η πανδημία, να είναι τεράστια. Αυτή είναι και η σκέψη που βασανίζει περισσότερο τους επιχειρηματίες, που βλέπουν τον κίνδυνο για τις επιχειρήσεις τους να μεγαλώνει καθημερινά.

Στους λίγους μήνες που βρίσκεται στο προσκήνιο ο ιός αυτός, έχει καταφέρει να προκαλέσει ουσιαστικά προβλήματα σε κυβερνήσεις, οργανισμούς, εταιρείες και επιχειρήσεις και να μειώσει σε σημαντικό βαθμό το διεθνές εμπόριο και την επιχειρηματική δραστηριότητα, τα χρηματιστήρια, ενώ προκαλείται και καθημερινή δυσλειτουργία λόγω περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις και στην εργασία των στελεχών/εργαζομένων.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να δείξει σε παγκόσμιο επίπεδο μια αξιοζήλευτη διαχείριση του προβλήματος, η οποία την έχει βοηθήσει να διατηρήσει τον αριθμό νεκρών και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σημαντικό ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν σίγουρα και οι κινήσεις της κυβέρνησης μετά το τέλος της πανδημίας και η βοήθεια που θα προσφέρει σε όσους έχουν πληγεί.

Ανεπανόρθωτο πλήγμα για τα αρτοποιεία

Η κρίση αυτή δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστα τα αρτοποιεία της περιοχής, που βλέπουν να «βυθίζονται» ολοένα και περισσότερο στον «οικονομικό βούρκο». Χαρακτηρίζοντας όλες τις επιχειρήσεις ως μια αλυσίδα, εκτιμούν πως τα προβλήματα σε κάθε κλάδο προκαλούν σημαντικό ρήγμα που μπορεί να σπάσει την αλυσίδα, ενώ στην πλειοψηφία τους καλούν την κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα ανά κλάδο, ανάλογα με τη ζημιά που έχουν υποστεί. Τέλος, δε θα μπορούσαν να μη σταθούν και στη μειωμένη κίνηση, που οφείλεται και στο γεγονός πως οι πολίτες έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και το γεγονός αυτό τους οδηγεί σε πειραματισμό. Παρακάτω οι δηλώσεις τους στην «Π» για αυτή την πρωτόγνωρη κρίση:

Χαράλαμπος Κυριακόπουλος-Πρόεδρος Αρτοποιών Πύργου: «Η κίνηση έχει 80-90% πτώση στα παρελκόμενα και περί 30% πτώση στο ψωμί. Όσο προχωρά η κατάσταση αυτή, το ποσοστό θα μεγαλώνει. Ο κόσμος που παραμένει σπίτι, λογικό είναι να πειραματίζεται. Θα ζυμώσει, θα μαγειρέψει και θα κάνει ευχάριστες δραστηριότητες για να καλύψει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο. Ο καθένας δίνει το δικό του αγώνα από το μετερίζι του».

Ανδρέας Παπανδρέου-«Αρτοποιείο Παπανδρέου»: «Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι δραματική. Όταν δεν επιτρέπεται να κυκλοφορήσει ο κόσμος έξω, να πάει για ψώνια, για βόλτα ή οτιδήποτε επιθυμεί, λογικό είναι τα πάντα να νεκρώσουν. Πόσο θα συνεχιστεί αυτό και πού θα βγει; Κανένας δεν γνωρίζει. Η μείωση λόγω κορονοϊού φτάνει περίπου 60-70%, σε προϊόν που είναι αναγκαίο καθημερινά. Η κίνηση είναι ανύπαρκτη όταν δεν κυκλοφορεί κόσμος ή άνθρωποι από χωριά. Το κακό που έχει φέρει αυτή η κατάσταση είναι γενικό και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά. Ποιον να πρωτοβοηθήσει; Η αντιμετώπιση της κρίσης ανά κλάδο είναι αντικείμενο των οικονομολόγων, με τη χώρα να έχει βγει από μια κρίση δέκα χρονών και όπως όλα δείχνουν οδεύει σε μεγαλύτερη. Δε βλέπω φως στο τούνελ».

Βασίλειος Γιαννακόπουλος-«Αρτοποιείο Β.Ν. Γιαννακόπουλος»: «Η κίνηση έχει παρουσιάσει τεράστια μείωση. Έχουν κλείσει διάφορες επιχειρήσεις, των οποίων αναλαμβάναμε εκδηλώσεις. Θεωρώ πως ο κόσμος πειραματίζεται στο ζύμωμα, μικραίνοντας περισσότερο την κίνηση. Η παραμονή στο σπίτι αναγκάζει τους ανθρώπους να σκέφτονται την εξοικονόμηση χρημάτων. Η ζημιά όμως είναι γενική. Οι επιχειρήσεις είναι αλυσίδα. Αν σπάσει ένας κρίκος, σπάει και η αλυσίδα. Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει τρόπους να επανέλθουμε. Δε νομίζω να υπάρχει επιχείρηση που δεν έχει ζημιωθεί».

Σωτήρης Ράττας-«Αρτοποιείο ΡΑΤΤΑΣ ΣΩΤ.-ΔΑΒΒΟΣ ΘΕΟΔ.»: «Είναι σαφές πως η κίνηση έχει επηρεαστεί τουλάχιστον 20-30%. Ο κόσμος φοβάται. Πολλά πράγματα τα αγοράζει από σούπερ μάρκετ, μαζί και το ψωμί. Πελάτες έρχονται κάθε δεύτερη με τρίτη μέρα και η ροή της κίνησης δεν είναι συνεχόμενη όπως παλιά. Ωστόσο, το κατάστημα έχει φροντίσει υγειονομικά να είναι καλυμμένο. Ο κλάδος μας είναι φανερά επηρεασμένος και κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή. Η κυβέρνηση οφείλει να κοιτάξει πως έχει επηρεαστεί κάθε κλάδος και να κινηθεί ανάλογα».

Γιάννης Σκαρτσιάρης-«Αρτοποιείο ARTOS»: «Δε θα μπορούσαμε να μείνουμε ανεπηρέαστοι από όλη αυτή την κατάσταση. Είμαστε όμως πλάι στους πολίτες και τηρούμε κάθε μέτρο υγειονομικής προστασίας, ώστε να νιώθουν ασφάλεια. Τηρούμε σειρά προτεραιότητας για να μην υπάρχει συνωστισμός. Τόσο ο κόσμος, όσο και εμείς είμαστε φοβισμένοι όχι μόνο για την προσωπική μας υγεία, αλλά και για των ανθρώπων μας. Όσοι βρίσκονται σπίτι, λογικό είναι να πειραματίζονται στην κουζίνα τους, καθώς και να κάνουν διάφορες δραστηριότητες που τους ευχαριστούν. Τώρα στο επαγγελματικό κομμάτι, όλοι έχουν δεχθεί πλήγμα, μεγάλο ή μικρό. Οι επιχειρηματίες έχουνε άμεσα ανάγκη για οικονομική ενίσχυση, γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά και να καλύψει τις απαιτήσεις τους. Σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι που δε θα καλυφθούν απόλυτα, ωστόσο η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους».

Βαγγέλης Έξαρχος-«Αρτοποιείο Έξαρχος»: «Ο κορονοϊός μείωσε την πελατεία περίπου 40%. Η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη κάποια μέτρα, ωστόσο τα αποτελέσματά τους θεωρώ πως θα φανούν στην πορεία. Ο κλάδος μας σίγουρα έχει επηρεαστεί σημαντικά και είναι θετικό ότι η κυβέρνηση μας ενέταξε στις επιχειρήσεις με ζημιά. Μένει να δούμε και πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο τις επόμενες ημέρες. Δεν θεωρώ πως είναι η κορυφαία βοήθεια, αλλά ήταν αναμενόμενο. Η λύση θα έρθει από την κυβέρνηση. Εκτιμώ πως οδεύουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Μακάρι ο κόσμος να τηρήσει τα μέτρα και όλο αυτό να τελειώσει σύντομα. Ο οικονομικός αντίκτυπος περιμένω να είναι τεράστιος και σίγουρα δε θα μπορέσει η αγορά να επιστρέψει άμεσα στα πρότερα επίπεδα με το ξεκίνημα της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Δε θέλω να είμαι απαισιόδοξος, αλλά πιστεύω πως η αγορά θα στρώσει μετά το καλοκαίρι και αν».

Όλη η επικαιρότητα