Ηλεία

Ανάπτυξη για την Ηλεία: Διαβάστε τις προτάσεις που κατατέθηκαν για την ανάπτυξη της Αρχ. Ολυμπίας

Ακούστε το άρθρο

Το (θετικό) αποτύπωμα
της Αναπτυξιακής Ημερίδας
στην Αρχαία Ολυμπία

Με θετικό – κατά κοινή ομολογία – πρόσημο, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημερίδας – από τις επτά που θα διεξαχθούν συνολικά – για την «Ανάπτυξη της Ηλείας».

Στόχος της ημερίδας ήταν να αναδειχθούν και να τεκμηριωθούν επιστημονικά οι πολύπλευρες αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας  και να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις για την αξιοποίησή τους (στους τομείς της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής, της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, της καινοτόμου οικονομικής δραστηριότητας κ.λπ.).

Κυρίως όμως να στηριχθεί η τοπική κοινωνία και να ακουστεί η φωνή όλων των δημοτών της περιοχής. Για να θέσει τις δημότισσες και τους δημότες της Ολυμπίας στο επίκεντρο, για να αναδείξει τις αγωνίες, τα προβλήματα, τις σκέψεις, τις δράσεις και τις ανησυχίες τους, για να προβάλλει τις διεξόδους και τις προοπτικές.

Πρόκειται για μια προσπάθεια χωρίς πολιτικές εξαρτήσεις, που ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες, οι οποίοι είχαν – και θα έχουν και στις επόμενες ημερίδες –  τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις, τις θέσεις τους και τις προτάσεις τους.

Η ανταπόκριση της Περιφέρειας, των Δήμων, των φορέων της Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων, αλλά κυρίως των πολιτών δείχνει την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία για το μέλλον του τόπου μας.

Η ημερίδα της Ολυμπίας αποτελεί το ξεκίνημα μιας  μεγάλης προσπάθειας που στόχο έχει να υπάρξει ένας αναπτυξιακός σχεδιασμός  για αειφόρο και ήπια ανάπτυξη του νομού, η οποία θα βασίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής που προσδίδουν η πλούσια φυσική και πολιτιστική της κληρονομιά και οι τοπικές παραγωγικές της δυνατότητες.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία, κατά την οποία τοπικοί φορείς, Επιμελητήριο, σωματεία, Αυτοδιοίκηση και πολίτες έρχονται σε ενεργό επαφή με την κεντρική διοίκηση.

Τόσο  οι βουλευτές όσο και οι αιρετοί εκπρόσωποι των δυο βαθμών της αυτοδιοίκησης που έλαβαν μέρος είχαν την ευκαιρία να συνθέσουν μια σφαιρική εικόνα για τα αναπτυξιακά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής Ολυμπίας, η οποία θα τους επιτρέψει να επεξεργαστούν με σαφήνεια συγκεκριμένες προτάσεις  για την ανάπτυξη της.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της ημερίδας οι αιρετοί είχαν στενή επαφή με πλήθος τοπικών φορέων και πολίτες γεγονός που βοήθησε να κατανοήσουν επί μέρους ζητήματα και να δρομολογήσουν την επίλυσή τους κάτι που δημιούργησε ευρύτερα θετικό αντίκτυπο.

Η διαδικασία ήταν ανοιχτή και στη διάρκειά της διεξήχθη ένας ουσιαστικός και  γόνιμος διάλογος, χωρίς περιορισμούς ή αποκλεισμούς, στη διάρκεια του οποίου κατατέθηκαν και καταγράφηκαν πολλές καινοτόμες προτάσεις.

Είθισται έπειτα από κάθε Ημερίδα  ή Συνέδριο να διαπιστώνουμε τα προβλήματα αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες, καθώς και τους πλούσιους υλικούς και ανθρώπινους πόρους που κρύβει η περιοχή μας.

Έπειτα από κάθε τέτοια προσπάθεια ενισχύεται η πεποίθησή μας ότι αν κινηθούμε με σχέδιο, αν αξιοποιήσουμε με τρόπο συντονισμένο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και κινητοποιήσουμε με τρόπο στοχευμένο τις δυνάμεις που κρύβει η κάθε περιοχή, τότε μπορούμε να βγούμε από το τέλμα της υπανάπτυξης.

Η πρώτη αυτή ημερίδα  έδειξε όχι μόνο την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία αλλά αποκάλυψε και μια ωρίμανση που φαίνεται να έχει συντελεστεί μέσα από τη δοκιμασία της κρίσης, μια συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι ο διάλογος και η συνεργασία που υπερβαίνει τις κομματικές περιχαρακώσεις είναι προϋπόθεση για να «έρθει» η ανάπτυξη, είναι όρος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής.

Και αυτό γιατί η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων κατά κανόνα απαιτεί τη συνέργεια Δήμων, Περιφέρειας, κράτους και κοινωνίας. Όσο πιο εναρμονισμένη και συντονισμένη είναι η δράση όλων αυτών των φορέων τόσο πιο εφικτό είναι να επιτύχουμε θετικό αποτέλεσμα.

Με απλά λόγια αποδείχτηκε «λυτρωτικό» το να διαβουλευόμαστε δημόσια, με τη γλώσσα της «αλήθειας» προκειμένου οι κάτοικοι της Ηλείας να μην αισθάνονται «μοιραίοι κι άβουλοι» θεατές αποφάσεων, που ενδεχομένως λαμβάνονται για την περιοχή μας ερήμην τους.

Οι τοπικοί φορείς που συμμετείχαν έδειξαν ότι θέλουν να είναι συμπρωταγωνιστές στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Το εγχείρημα που έδωσε τη δυνατότητα στους φορείς, στην παραγωγική βάση και σε μεμονωμένους πολίτες να έρθουν σε άμεση επαφή με αιρετούς,  όπως διεφάνη από την πρώτη ημερίδα  θεωρούμε ότι ήταν επιτυχές, αρκεί οι προοπτικές τις οποίες δημιούργησε να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

  • Ο πολίτης βρίσκεται στο επίκεντρο
  • Ο διάλογος θα πρέπει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών
  • Η επικοινωνία με τους πολίτες είναι η «λυδία λίθος»
  • Η ανάπτυξη για να προχωρήσει θέλει ειλικρίνεια
  • Το «κλειδί» της επιτυχίας είναι η σωστή και σε βάθος επικοινωνία με τους πολίτες
  • Κάθε λέξη, κάθε συζήτηση και κάθε δράση για την ανάπτυξη προσελκύει το ενδιαφέρον μας. Ακούμε Καταγράφουμε Διεκδικούμε
  • Απώτερος στόχος των επτά ημερίδων που θα γίνουν στο νομό μας  είναι να συμβάλλουν στην αλλαγή του συγκεντρωτικού μοντέλου διακυβέρνησης, στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης και της συμμετοχικής διαδικασίας.

Προτάσεις που σκοπό έχουν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του Νομού Ηλείας και μέσα από αυτές να διεκδικηθούν ουσιαστικές λύσεις, που θα δώσουν σε κάθε δήμο αυτό που έχει ανάγκη στους τομείς του Τουρισμού, του Πολιτισμού και των Υποδομών, αλλά και στην βελτίωση ποιότητας ζωής των δημοτών, κατέθεσαν φορείς και πολίτες στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

Η ημερίδα, ήταν η πρώτη από τις επτά συνολικά που θα πραγματοποιηθούν στους δήμους της Ηλείας και οι οποίες διοργανώνονται με πρωτοβουλία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βαρουξή, με τίτλο «Ανάπτυξη για την Ηλεία» με απώτερο στόχο να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου, αναδεικνύοντας και χτίζοντας επάνω στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.

Η πρώτη ημερίδα ξεκίνησε από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, όπου το απόγευμα της  Δευτέρας, φορείς και πολίτες παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε παρουσία της βουλευτού Ηλείας της Ν.Δ, Θεοδώρας-Διονυσίας Αυγερινοπούλου, του βουλευτή Μιχάλη Κατρίνη από το Κιν.Αλ. του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας  Βασίλη Γιαννόπουλου, του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργου Γεωργιόπουλου,του Δημάρχου Ζαχάρως Κώστα Αλεξανδρόπουλου, των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού Νίκου Κοροβέση και Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλου, του πρώην βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ  Μάκη Μπαλαούρα, των επικεφαλή της Αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Ολυμπίας Θύμιου Κοτζιά και Γιώργου Αηδόνη, του προέδρου του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστα Νικολούτσου, των αντιδημάρχων του Δήμου Χάρη Σπηλιόπουλου, Παναγιώτη Φλέσσα, Βασίλη Αρβανίτη, Ρόης Αντωνοπούλου, του προέδρου  του Θεματικού Πάρκου Ολυμπιονικών Δημήτρη Κωνσταντίνου, του προέδρου  του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας Νίκου Ζαρόκωστα,  του πρόεδρου της τοπικής κοινότητας Ολυμπίας Παναγιώτη Μαντά, της πρόεδρου της τοπικής κοινότητας Στρεφίου Αθανασίας  Κούρβα, του Προέδρου του  Συλλόγου Φωτακτίς Δημήτρη Παπαϊωάννου, του πρόεδρου του Αθλητικού Σωματείου Άρης Στρεφίου  Παναγιώτη Κούρβα καθώς και αρκετών πολιτών τόσο από την ευρύτερη περιοχή της  Αρχαίας Ολυμπίας όσο και από άλλες περιοχές του Νομού μας.

«Πολύ ορθά όλοι μας μιλούμε για ένα καλύτερα αύριο. Μόνο που πολλές φορές ξεχνάμε το σήμερα. Προσωπικά πιστεύω στο τρίπτυχο: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – κι αυτό ήρθαμε να κάνουμε σήμερα- ΔΡΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. Καταγράφουμε με τεχνοκρατική αντίληψη τις πραγματικές ανάγκες με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου  – όπως εσείς μας τις υποδείξατε, δουλεύουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, πολύ για να βρούμε τη βέλτιστη λύση και περιμένουμε από τους θεσμικούς παράγοντες αποτέλεσμα. Όλοι σήμερα εδώ καλούμαστε να συνδυάσουμε το άμεσο με το μακροπρόθεσμο. Την καθημερινότητα με την ανάπτυξη. Να διεκδικήσουμε έργα που θα δημιουργήσουν   νέες προοπτικές  και θα βοηθήσουν την περιοχή να αναβαθμιστεί. Με την ίδιο όμως σεβασμό και την ίδια σοβαρότητα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και την καθημερινότητα των πολιτών» ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Ομίλου Βαρουξή, Λεωνίδας Βαρουξής. Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Δημοσιογραφικού Ομίλου Βαρουξή, Λευτέρης Βαρουξής, στην ομιλία του καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε πως μέσα από αυτή την συνάντηση, στόχος είναι να αναπτυχθούν ουσιαστικές και στοχευμένες προτάσεις για την Αρχαία Ολυμπία που θα την βοηθήσουν να αναδείξει τόσο το τουριστικό προϊόν της όσο και τις ιδιαιτερότητές της. Επίσης ανέφερε ότι πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλους τους δήμους της Ηλείας, κατά τη διάρκεια των οποίων θα παρουσιασθούν προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. «Ανάπτυξη μόνο με λόγια δεν μπορεί να γίνει. Εύχομαι του χρόνου όταν ξαναβρεθούμε εδώ να έχουμε καταφέρει κάτι…», κατέληξε ο κ. Βαρουξής.

Οι προτάσεις ανάπτυξης

Στην ημερίδα που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, κατατέθηκαν ορισμένες προτάσεις, που έχουν υποβάλλει οι ίδιοι οι φορείς και οι πολίτες κατά τη διάρκεια εξέλιξης της «καμπάνιας» που έχει ξεκινήσει ο Δημοσιογραφικός Όμιλος Βαρουξή, το προηγούμενο χρονικό διάστημα και αφορά τους δήμους όλης της Ηλείας, στους οποίους αναμένεται να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες ημερίδες.

Οι προτάσεις αυτές, κατηγοριοποιήθηκαν ως αιτήματα προς την Κυβέρνηση, αιτήματα προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αιτήματα προς τον Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και αφορούσαν συγκεκριμένα:

Αιτήματα προς Κυβέρνηση:

-Ολυμπία Οδός: H Αρχαία Ολυμπία όπως και ο υπόλοιπος νομός στερείται ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που να φθάνει μέχρι και την Ολυμπία.

-Υποδομές: Συνεδριακό Κέντρο – Αθλητικό Κέντρο – Χώρος εκδηλώσεων τα οποία στερείται η Αρχαία Ολυμπία.

-Δρόμος προς Αρκαδία: Η Ολυμπία είναι «αποκομμένη». Για παράδειγμα δεν υπάρχει σύγχρονος δρόμος που να την συνδέει με την Αρκαδία.

-Αξιακό Όνομα – Brand Name

-Θεσμοθέτηση Αφής Ολυμπιακής Φλόγας: Aναγκαία η θεσμοθέτηση της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΕΟΕ,ΔΟΕ) προκειμένου να υπάρξει ένα πλαίσιο δράσεων και χρηματοδοτήσεων προς τον Δήμο.

-Δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής ή τμημάτων summer school. Να εξεταστούν οι δυνατότητες ίδρυσης Πανεπιστημιακής Σχολής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών ή Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

-Αεροδρόμιο Επιταλίου: Μπορεί να εξυπηρετήσει μικρά αεροπλάνα με επιβάτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

-Σύνδεση Ιόνιων Νησιών με Ολυμπία(Κατάκολο): Αφορά το σχεδιασμό ημερήσιας κρουαζιέρας που τα Ιόνια Νησιά, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, αντίστοιχης με αυτές σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, για επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία.

-Συνεδριακός τουρισμός: Είναι γεγονός ότι ενώ παγκοσμίως η ζήτηση για συνεδριακό τουρισμό αυξάνει, στην χώρα μας η ανάπτυξή του είναι πολύ περιορισμένη.

-Οικοτουρισμός: Η Ελλάδα, με το απαράμιλλο σε πλούτο φυσικό περιβάλλον της και τις παραδοσιακές δομές, πρωταγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο στον τομέα της αειφόρας ανάπτυξης.

-Γαστρονομικός τουρισμός: Δημιουργία γαστρονομικών και οινοτουριστικών διαδρομών. Επισκέψεις σε μονάδες και εργαστήρια παραγωγής και μεταποίησης τοπικών προϊόντων (παραδοσιακά ελαιοτριβεία, αγροκτήματα, αμπελουργικές ζώνες, οινοποιεία, εργαστήρια κ.λπ.). Γευσιγνωσία. Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις.

«Ξένιος Ζευς»: Παραχώρηση του κτιρίου «Ξένιος Ζευς» που βρίσκεται στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ένα κτίριο Κωνσταντινίδη, στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

-Πολεοδομική και οικιστική αναβάθμιση Αρχαίας Ολυμπίας: Σήμερα η εικόνα της Αρχαίας Ολυμπίας είναι απογοητευτική γιατί χαρακτηρίζεται από πολεοδομική αταξία. Πρέπει να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που ακόμη εκκρεμεί, και κυρίως να ακολουθήσει άμεσα η εφαρμογή του.

-Υιοθέτηση εφαρμογών ολογραμμάτων-τρισδιάστατων απεικονίσεων: Θα βελτιωθεί η κατανόηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και θα ενισχυθεί σημαντικά η πραγματική ευρωπαϊκή διεπιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση για την πολιτιστική Ευρωπαϊκή ιστορία.

-Λοιπές εκπαιδευτικές και αθλητικές συνέργειες: Η ίδρυση και λειτουργία Γυμναστικής Ακαδημίας, με επιδίωξη να ενταχθούν στη διδασκαλία και Ολυμπιονίκες. Αξιοποίηση της Ολυμπίας και από τη σχολή Μουσειολογίας για τη συντήρηση αρχαιοτήτων και ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών Δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων κλασικών σπουδών σε συνεργασία με επιφανή ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, π.χ.Ηarvard, Stanford, Oxford, Cambridge και Σορβόννη ή Université de Montpellier.

-Θεματικό Πάρκο  Αρχαίας Ολυμπίας, Μοναδικό σημείο συγκέντρωσης όλων των πολιτισμών.

-Η Ολυμπία ως διεθνές συνεδριακό και διπλωματικό κέντρο: Δημιουργία συνεδριακού χώρου, Δημιουργία περισσότερων κλινών και εγκαταστάσεων, Δημιουργία στο Δήμο νομικού προσώπου διαχείρισης του συνεδριακό χώρου και διεθνών σχέσεων

-Η Ολυμπία και οι κοινότητές της ως πόλη και ύπαιθρο να ζεις: Υποδομές, Πόλη πρότυπο, Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων – Θεματικό/Βιωματικό πάρκο.

-Αγροτουρισμός – Οινοτουρισμός: Βελτίωση-Συντήρηση-Χάραξη περιπατητικών διαδρομών και μονοπατιών, Ανάπλαση του Ολυμπιακού Τοπίου (οικισμός Δρούβα, Κλαδέος, Αλφειός κλπ).

-Θέσπιση ειδικού βραβείου: Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα δίδεται κάθε δύο χρόνια κατά την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Υποψήφιοι για το βραβείο θα είναι προσωπικότητες της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

-Ολυμπιακή Εκεχειρία: Κάθε τέσσερα χρόνια παράλληλα με τις εκδηλώσεις της Αφής προτείνεται να πραγματοποιείται συνέδριο με θέμα την «εκεχειρία και την σύγχρονη εποχή».

-Ολυμπιάδα Τεχνών: Η Ολυμπιάδα Τεχνών προτείνεται ως κορυφαία διοργάνωση πνευματικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα, με ευρύτατη διεθνή απήχηση, καθώς θα συμμετέχουν σ’ αυτήν τόσο Νομπελίστες ποιητές και λογοτέχνες καθώς και ακαδημαϊκοί που έχουν κατακτήσει λογοτεχνική και επιστημονική αναγνώριση όσο και νέοι ποιητές, καλλιτέχνες και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Θα τελείται κάθε τέσσερα χρόνια, οι δε εκδηλώσεις της θα αρχίζουν από το πρώτο ολυμπιακό έτος και θα κορυφώνονται το τέταρτο έτος, πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

-Ολυμπιάδα Επιστημών: Αφορά τη διοργάνωση Ολυμπιάδων Επιστημών με αντικείμενο την ιατρική, τα μαθηματικά και τη φυσική.

-Ειδικό Φορολογικό Καθεστώς: Θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τις ορεινές περιοχές προκειμένου οι νέοι να παραμείνουν στα χωριά τους αναπτύσσοντας αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες.

-Μετατόπιση ορίων καταφυγίου άγριας ζωής. Μακριά από κατοικημένες περιοχές, Εξάλειψη γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Αδειοδότηση σταυλικών εγκαταστάσεων: Να δημιουργηθούν σύγχρονες και ανταγωνιστικές μονάδες στις ορεινές περιοχές.

Αιτήματα προς Περιφέρεια

-Οδικό Δίκτυο: Άμεσες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο που ανήκει στην δικαιοδοσία της Περιφέρειας.

-Θέμα Καυκανία: Ζήτημα Κατολισθήσεων

-Δρυοδάσος Φολόης: Θησαυρός αναξιοποίητος. Προτείνεται η ένταξη της περιοχής σε μελέτες και προγράμματα αγροτουρισμού, εναλλακτικών αθλητικών δράσεων, κατασκευής χώρων αναψυχής.

-Καταρράκτες Νεμούτας: Ιδιωτική πρωτοβουλία έως τώρα μόνο. Έλλειψη υποδομών και προβολής. Ένταξη  σε ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα.

-Δρόμος Λάσδικα – Κρυονέρι: Δημοπράτηση του έργου που απεντάχθηκε.

-Δρόμος Λάλα-Δούκα-Μηλιά

Αποτελεί αίτημα των κατοίκων της περιοχής

-Σχολικές εγκαταστάσεις: Βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολείων της περιοχής

-Αντιπλημμυρικά έργα: Ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων του Αλφειού ποταμού για την διασφάλιση των παρόχθιων καλλιεργειών.

-Προβλήματα υδροδότησης: Σε κάποιες τοπικές κοινότητες υπάρχουν προβλήματα ύδρευσης όπως στο Μάγειρα, στη Πέρσαινα, στη Νεράιδα και στο Άνω Λούβρο.

Σύνδεση με το δίκτυο του Ερύμανθου.

-Βελτίωση Δικτύου Μεταφορών: Οι ιδιομορφίες της περιοχής (ορεινός όγκος-δύσκολη πρόσβαση) δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις των κατοίκων. Προτείνεται η δημιουργία δικτύου μεταφορών  μέσω διαδημοτικής συγκοινωνίας.

-Τουριστική προβολή: Στοχευμένη Τουριστική προβολή. Συμμετοχή της Ολυμπίας στις εκθέσεις που συμμετέχει μέρος η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

-Επεκτάσεις εξηλεκτρισμού: Επέκταση εξηλεκτρισμού στις ορεινές περιοχές όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Αιτήματα προς Δήμο

-Καθαριότητα: Συχνότερη αποκομμιδή απορριμμάτων.

-Δημοτικός Φωτισμός: Κοινό αίτημα είναι η βελτίωση του δικτύου και η τοποθέτηση λαμπτήρων ενεργειακής απόδοσης –led.

-Αγροτική Οδοποιία: Βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας.

-Δημιουργία χώρου παρκινγκ στην Ολυμπία: Μέτρο που θα επιφέρει κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων για το ταμείο του Δήμου.

-Νέες τεχνολογίες: Ελεύθερο wifi στην πόλη και 3D εικονικές αναπαραστάσεις του αρχαιολογικού χώρου.

-Αντιπυρικές ζώνες: Δημιουργία και συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών.

-Δίκτυο ύδρευσης: Συντήρηση του δικτυού ύδρευσης και αντικατάσταση των σημείων που υπάρχουν ακόμα αμιαντοσωλήνες.

Οι τοποθετήσεις των φορέων

Στις παραπάνω προτάσεις οι παρευρισκόμενοι φορείς τοποθετήθηκαν, ενώ αρκετοί κατέθεσαν και τις δικές τους προτάσεις, οι οποίες τέθηκαν προς συζήτηση.

Συγκεκριμένα η βουλευτής Ηλείας, Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, επεσήμανε πως η πρωτοβουλία του Δημοσιογραφικού Ομίλου Βαρουξή, διευκολύνει το έργο των βουλευτών χαρακτηρίζοντας ως σημαντικές αντίστοιχες διαβουλεύσεις. Σε ότι αφορά τις προτάσεις, η κ. Αυγερινοπούλου, τόνισε ότι η Αρχαία Ολυμπία θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο προτείνοντας την δημιουργία μιας «ομπρέλας» όπως είπε, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στην περιοχή. Αυτή μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κ. Αυγερινοπούλου, θα είναι και η δική της παρέμβαση – πρόταση προς την Κυβέρνηση.

Διαβάστε τις προτάσεις της Βουλευτή Ηλείας Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

Ο βουλευτής του Κιν.Αλ., Μιχάλης Κατρίνης, αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Δημοσιογραφικού Ομίλου Βαρουξή, τόνισε ότι η Αρχαία Ολυμπία διαθέτει μια πολύ σημαντική ολυμπιακή κληρονομιά και αυτή είναι που πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο ισχυροποιώντας ακόμα περισσότερο το Brand Name της ενώ πρότεινε την δημιουργία ενός μεγάλου Σταδίου για meeting παγκόσμιας εμβέλειας το οποίο θα φιλοξενεί μεγάλα γεγονότα. Τόνισε δε ότι αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να γίνει πράξη μέσω ιδιωτών – χορηγών.

Τα έργα υποδομής όπως η Ολυμπία Οδός, η σύνδεση της Αρχαίας Ολυμπίας με τον Μορέα αλλά και η δημιουργία Σιδηροδρομικού Δικτύου, σύγχρονου συνεδριακού κέντρου και γενικότερα η ανάπτυξη της τουριστικής προβολής του δήμου συνολικά, ήταν η άποψη που εξέφρασε και υποστήριξε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του. «Δεν αρκεί να προσκαλούμε τον τουρίστα να έρθει στην περιοχή να δει αξιοθέατα αλλά να αποδεικνύουμε εμπράκτως αυτό που προβάλλουμε και προσφέρουμε στους επισκέπτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Δημοσιογραφικό Όμιλο Βαρουξή για την πρωτοβουλία του γόνιμου διαλόγου ώστε να ακουστούν προτάσεις που χρήζουν συζήτησης και διεκδίκησης, τόνισε μεταξύ των άλλων ότι η Αρχαία Ολυμπία συνολικά θα πρέπει να γίνει μέρος ενός Εθνικού Σχεδιασμού που θα την αναβαθμίσει, ένας σχεδιασμός, που όπως είπε, λείπει από την περιοχή. «Μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιόπουλος.

Η σωστή τουριστική προβολή του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, χάριν στην πλούσια ποικιλομορφία και την εξωστρέφεια που διαθέτει, είναι το σημείο πάνω στο οποίο θα σταθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με σκοπό την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών της περιοχής, ανέφερε στην τοποθέτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Κοροβέσης. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι: «Πρέπει να δείξουμε στον σύγχρονο τουρίστα αυτά που θέλει να δει» και ανέφερε πως το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναλαμβάνει πρωτοβουλία συνάντησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ανά δήμο με σκοπό την συζήτηση προτάσεων και θέσεων ανάπτυξης της κάθε περιοχής.

Στον εθνικό σχεδιασμό για την αγροτική ανάπτυξη του Νομού Ηλείας συνολικά, στάθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Θοδωρής Βασιλόπουλος, κατά τη διάρκεια της δικής του τοποθέτησης. Εκείνο που έθιξε ο κ. Βασιλόπουλος ήταν τα προνόμια που διαθέτει ο Νομός ως προς την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα με την Περιφερειακή Ενότητα, όπως σημείωσε να είναι το Κέντρο της Αγροτικής Ανάπτυξης της Ηλείας.

Από την πλευρά του ο πρώην  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, επεσήμανε πως ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, θα πρέπει να επιστρέψει στο Καποδιστριακό καθεστώς ώστε να μπορεί να διεκδικεί ακόμα περισσότερα πράγματα στο θέμα των υποδομών, αλλά και τουριστικά να διαθέτει προσβάσεις για τους επισκέπτες του. Επίσης στάθηκε στη δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης των έργων που πρόκειται να γίνουν ώστε να ξεπερνιούνται γρήγορα τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα παρουσιάζονται. «Η δημιουργία ενός νέου χωριού που θα απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να διαχειμάζονται στην Αρχαία Ολυμπία, αποτελεί μια σημαντική αναβάθμιση της περιοχής», επεσήμανε ο κ. Μπαλαούρας.

Διαβάστε τις προτάσεις του πρώην Βουλευτή Ηλείας Μάκη Μπαλαούρα

Τις προτάσεις του κατέθεσε και ο Βουλευτής Ηλείας του Σύριζα, Διονύσης Καλαματιανός. Μπορείτε να διαβάσετε τις προτάσεις – απόψεις προς διαβούλευση αναφορικά με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας ως προς την ανάπτυξη και την ανάδειξη του σε φάρο αθλητισμού, παιδείας και πολιτισμού.

Για τα προνόμια που διαθέτει η Αρχαία Ολυμπία και πρέπει να τα δείξει και προς τα έξω προκειμένου να αναβαθμιστεί το προϊόν της που είναι ο τουρισμός, μίλησε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος. «Η Αρχαία Ολυμπία έχει βάθος στον τουρισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη γαστρονομία της, τον οινοτουρισμό και τον θεματικό τουρισμό, σημεία που θα πρέπει να αναπτύξει περισσότερο. Επίσης ο κ. Νικολούτσος στάθηκε στην καινοτομία που πρέπει να αναδείξει η Αρχαία Ολυμπία και η οποία θα αποτελέσει για την περιοχή σταθμό ανάπτυξης.

Ως θέα από το «μπαλκόνι» της Ζαχάρως παρομοίασε την Αρχαία Ολυμπία, ο Δήμαρχος Ζαχάρως – Φιγάλειας, Κώστας Αλεξανδρόπουλος, ο οποίος μόλις έλαβε τον λόγο, σχολίασε ότι η σύνδεση των δύο αυτών περιοχών θα πρέπει να γίνει με την ανάπτυξη των έργων υποδομής ενώ ανέφερε πως θα πρέπει το οποιοδήποτε έργο να έχει ως αφετηρία τις παραλίες που διασχίζουν αυτές τις περιοχές.

«Η Ηλεία διαθέτει 160 χλμ παραλία και σε κανένα της σημείο δεν υπάρχουν αποδυτήρια  για να μπορεί ο επισκέπτης να αλλάζει ρούχα», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού – Πολιτισμού Αρχαίας Ολυμπίας, Χάρης Σπηλιόπουλος.

Ο κ. Σπηλιόπουλος πρότεινε δε να πραγματοποιούνται συναντήσεις διαλόγου και μέσα από αυτούς να λύνονται το πολύ δύο με τρία προβλήματα ώστε να υπάρχει και στοχευμένη παρέμβαση ενώ σχολίασε αρνητικά το γεγονός πως εδώ και πολλά χρόνια η Αρχαία Ολυμπία έχει γίνει τόπος εξαγγελιών χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει υλοποιηθεί κανένα έργο. «Πρέπει να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη για τα προβλήματα του δήμου», κατέληξε στην τοποθέτησή του.

Ως πάγιο αίτημα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας  ποσοστό από τις οικονομικές απολαβές που εισπράττει το υπουργείο Πολιτισμού να χορηγείται στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, έθεσε στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, Παναγιώτης Φλέσσας.

Στον σωστό σχεδιασμό ενός κοινού στόχου που θα προβάλει τα πραγματικά προβλήματα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στάθηκε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, Νίκος Ζαρόκωστας. Ο κ. Ζαρόκωστας σημείωσε πως ο αθλητικός νόμος θα έπρεπε να έχει διαφυλάξει την Ολυμπιακή Φλόγα, ενώ σχολίασε πως σημαντική παράμετρος για την ανάπτυξη της Ολυμπίας είναι να υπάρξει το Σχέδιο Πόλης που θα λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Σημαντική παρέμβαση στην ημερίδα έκανε και ο πρόεδρος του Θεματικού Πάρκου Ολυμπιονικών, Δημήτρης Κωνσταντίνου, ο οποίος παρουσίασε το έργο του πάρκου συνδέοντας τον ρόλο του με την ανάπτυξη και αναβάθμιση του τουρισμού στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχαιοφυλάκων, Θοδωρής Αρέστης, αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του στις υποδομές και τον τουρισμό, σημεία που όπως είπε θα πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα προκειμένου ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας να προχωρήσει σε ουσιώδη ανάπτυξη.

«Είμαστε λίγοι για να διαχειριστούμε το κομμάτι της Αρχαίας Ολυμπίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Αλεξανδρόπουλος αρχιτέκτων μηχανικός , κατά την πολύ σημαντική  τοποθέτησή , επεσήμανε πως εδώ και χρόνια όλοι οι φορείς «κλωτσάμε το χαλί κάτω από τα πόδια μας» χωρίς να το γνωρίζουμε, επισημαίνοντας ότι δεν δύναται να μιλάμε για περαιτέρω ανάπτυξη στην περιοχή όσο υπάρχουν οι ανεπίτρεπτοι  περιορισμοί που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, το οποίο ουσιαστικά αναστέλλει κάθε αναπτυξιακή προοπτική τόσο για την περιοχή της Ολυμπίας όσο και για την παραθαλάσσια περιοχή του Δήμου Ζαχάρως.

Συνάμα ο κ Αλεξανδρόπουλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός αναπτυξιακού σχεδίου από την περιοχή της Ολυμπίας μέχρι και τα όρια του Νομού στην Νέδα, το οποίο θα θέσει τις βάσεις για περαιτέρω αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών της περιοχής.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Στρεφίου, Αθανασία Κούρβα, έριξε το βάρος της τοποθέτησής της στο ζήτημα πως θα πρέπει οι τοπικές κοινότητες να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία προτείνοντας την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και την αποκέντρωση της λήψης αποφάσεων. Επίσης έγγραφη τοποθέτηση στην ημερίδα έκανε και ο πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου Άρης Στρεφίου, Παναγιώτης Κούρβας, ο οποίος μεταξύ των άλλων στάθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει σε όλους τους φορείς από όλες τις τοπικές κοινότητες ώστε οι διεκδικήσεις να ισχυροποιούνται ακόμα περισσότερο.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σε παρεμβάσεις τους ο πρόεδρος του Συλλόγου Φωτακτίς, Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο κάτοικος Αρχαίας Πίσσας, Νίκος Μιχαλόπουλος, έκαναν αναφορά στις ομορφιές που διαθέτει ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και ως κάτοικοι κοινοτήτων κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους για την αναβάθμιση και ανάπτυξη τόσο του τουρισμού όσο και των υποδομών συνολικά.

Γιούλη Ηλιοπούλου, Πηγή Γιακουμέλου, Νίκος Λώλος

Όλη η επικαιρότητα