ΕΠΣ Ηλείας

Ηλειακό Ποδόσφαιρο: Πάνω από 40 οµάδες «διαλύθηκαν» τα τελευταία 9 χρόνια

Η ποδοσφαιρική Ηλεία αυτή την στιγμή έχει στη δύναμη της  56  ενεργά  σωματεία σε όλα τα τοπικά και εθνικά πρωταθλήματα, τα οποία κρατούν ζωντανό τον Νομό μας, στο πιο φημισμένο άθλημα σε όλον τον Κόσμο το Ποδόσφαιρο.

Πριν μερικά χρόνια πάντως, τα σωματεία στην Ε.Π.Σ.Η, ήταν πολύ περισσότερα(ξεπερνούσαν τα 90), αλλά με την πάροδο του χρόνου και ιδίως την τελευταία δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης,  δεν υπάρχουν πλέον στο «χάρτη…».  Θυμάμαι τον Εθνικό Πύργου η ΠΑΕ Πύργος, όπως μετονομάστηκε μετά… έχοντας φτάσει να αγωνιστεί στην Β΄ εθνική, με παρουσία επίσης στην Δ΄ εθνική, όπως και η ΑΕΚ  Πύργου, ο Εθνικός  Αμαλιάδας, ο Α.Ο. Κάστρου και ο Π.Φ.Ο. Πανόπουλου! Επίσης  τον Οινόμαο Μιράκας να πρωταγωνιστεί στην Α΄ τότε κατηγορία, όπως επίσης τον Κένταυρο Μαγούλας στην Α1 κατηγορία , τον Α.Ο. Χάβαρι, και  τελευταία τον Ενιπέα Λατζοίου, που έφτασε στη Γ΄ εθνική παίρνοντας τη θέση του Ξενοφώντα Κρεστένων, αλλά στην οποία δεν αγωνίστηκε ποτέ!

Ποιες ομάδες «έχουν σβήσει» πριν τη σεζόν 2010 -11

Γενικά όταν γίνεται κουβέντα για τις ομάδες που έχουν «σβήσει» οι αναμνήσεις είναι πολλές και σίγουρα από αυτές που μπορούν να κρατήσουν ώρες, μεταξύ των φιλάθλων. Σήμερα θα κάνουμε μια αναδρομή στις ομάδες που αυτή την στιγμή είναι αδρανοποιημένες και που οι πιο παλιοί τις θυμούνται. Ορισμένοι όμως νεότεροι, είμαστε σίγουροι ότι δεν ήξεραν καν ότι υπήρχαν κάποτε αυτές οι ομάδες. Ο Εθνικός Πύργου είναι μια από τις πιο γνωστές ομάδες, που έχουν σβήσει… από τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Αυτή η ομάδα, έχει κατακτήσει και κύπελλο Ηλείας το 1985, επικρατώντας με 2-1 του Αστέρα Αμαλιάδας, ενώ αργότερα μετονομάστηκε σε ΠΑΕ Πύργος και Α.Ο. Πύργος, φθάνοντας μέχρι και την Β΄ Εθνική, επί εποχής του αείμνηστου Ιορδάνη Γιαντζόγλου. Από εκεί και πέρα, ο Οινόμαος Μοιράκας που με πρόεδρο τον Κάββουρα, έφθασε να πρωταγωνιστεί την δεκαετία του 90’στην Α’ Κατηγορία Ηλείας, επίσης δεν υπάρχει πια. Άλλες ομάδες που δεν υπάρχουν και οι περισσότεροι πιθανόν, τώρα να μάθουν την ύπαρξη του, ήταν, η Θύελλα Θολού, ο Σιρόκος Γρανιτσείκων, ο Αχιλλέας Αρβανίτη, ο ΑΟ. Αγ. Ηλίας Πύργου, η Ολυμπιάδα Πύργου, ο Παπυργιακός Πύργου, ο Α.Ο. Πλατιάνας, η ΣΕΦΑ Λεχαινών, ο ΆΟ. Αρχαίας Ολυμπίας και η Θύελλα Αρετής. Πιο γνωστά ονόματα ομάδων που έχουν αδρανοποιηθεί, είναι ο Ατρόμητος Αυγείου, ο Κόροιβος Κοροίβου, ο Ατρόμητος Βουνάργου, η Δόξα Σαμικού, ο Ίφιτος Λευκοχωρίου, η ΑΕΚ. Κ. Παναγιάς, τα Λέτρινα 90’, ο Α.Ο. Νεμούτας, η Αναγέννηση Πέρσαινας, Α.Ο. Κούμανη, ο Α.Ο. Σιμόπουλου, η Νέδα Χαβαρίου, ο Ατρόμητος Σοπίου , η Ήλιδα Γαστούνης, ο Ιονικός Λυγιάς , ο  Άτλας Ανεμοχωρίου, η Α.Ε.Ν. Ζαχάρως, η Ανατολή Κολιρίου , ο Ποσειδών Κουρούτας, ο Κένταυρος Λάλα, ο Αστέρας Βάρδας , ο Τυφών Μουζακίου η Αναγέννηση  Αμαλιάδας και  η Α.Ε. Μυρτουντίων!

Από  τον Π.Φ.Ο. Πανόπουλου έως  το Χάβαρι και τον Ενιπέα !

Τα τελευταία χρόνια και από τη σεζόν 2011- 12, δηλ. τότε που ξέσπασε ουσιαστικά η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, και έως σήμερα(μέσα σε 9 σεζόν),  διαλύθηκαν…  πολλές και ιστορικές ομάδες, με θητεία ακόμα και στην Δ΄ εθνική όπως ο «εκρηκτικός» για όσο εμφανίστηκε στα γήπεδα της Ηλείας Π.Φ.Ο. Πανόπουλου! Ακόμα εκείνη τη σεζόν αποχώρησαν οι:  Ηφαιστος Βουνάργου, Ηρακλής  Ρουπακίου, Άρης Ξυλοκέρας, Α.Ο. Μαγούλας, Κόκκινη Θύελλα  Ζαχάρως, Αναγέννηση Παλαιοχωρίου, Δόξα Αγ. Μαύρας και Αναγέννηση Κορυφής! Την επόμενη περίοδο 13- 14, έφυγαν οι: Ν. Ατρόμητος Λαστείκων, Πάνθηρες Αμαλιάδας και Κένταυρος  Καπελέτου! Και την επόμενη 14 – 15 οι: Ηρακλής Π/Β, Πανωλενιακός, Νέδας Γιαννιτσοχωρίου, Απόλλων Δουνείκων και Ηρακλής Πύργου.

Τη σεζόν 2015 – 16 εγκατέλειψαν οι ομάδες: Εθνικός  Αμαλιάδας, Α.Ο. Ανδρίτσαινας, Πήγασος Πρασίνου, Α.Ο. Περιστερίου , Ελπίδα Βαρθολομιού και Κεραυνός Καλλικώμου! Πολλές ομάδες   αποχώρησαν και τη σεζόν 2016  – 17, όπως οι: Α.Ο. Χελιδόνια, Α.Ο. Αρετής, Α.Ο. Κουτσοχέρας, Απόλλων Γαστούνης, και Α.Ο. Ν. Ζαχάρως !

Στο τέλος της σεζόν 2017 – 18 , εγκατέλειψαν η Αλφειονίδα Αλφειούσας, η ΑΕΚ  Πύργου, ο Α.Ο. Αμπελώνας και η Βάρδα 2015! Ενώ τη σεζόν 2018 – 19, εγκατέλειψαν από την Α1 ο Κένταυρος Μαγούλας(δεν ξεκίνησε καθόλου), και η Α.Ε. Πηνείας,  και από τη Β΄ κατηγορία ο Ολυμπιακός Λαμπετίου και ο Ατρόμητος Καβασίλων! Τέλος την σεζόν 2019 – 20(περασμένη περίοδο Κορωνοιού), εγκατέλειψαν πέντε ιστορικά σωματεία, όπως είναι ο Α.Ο. Χάβαρι , ο Ενιπέας Λατζοίου ο οποίος αντί για τη Γ΄ εθνική, βρέθηκε στα  «αζήτητα», ο Ολυμπιακός Μυρτιάς ο Α.Ο. Κάστρου  και η Πρόοδος Σαλμώνης !  Άραγε  ποιος η ποιοι,  έχουν σειρά! Αυτά για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι…

Όλη η επικαιρότητα