Ηλεία

Ηλειακός Κάμπος: Ο καύσωνας τους έκαψε καρπούζια και ο ΕΛΓΑ τους «τρέλανε…»

Αγρότες: «Παίζουν με τον υδράργυρο και τα νεύρα μας!» -Ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης δημιουργεί Γραφείο Στήριξης του Αγρότη

Είναι αγρότης κανονικού καθεστώτος και φέτος καλλιέργησε στην περιοχή Καπελέτο-Κουρτέσι περίπου 60 στρέμματα καρπούζι αλλά ο καύσωνας του κατέστρεψε την καλλιέργεια με αποτέλεσμα σήμερα δικαίως να ζητά αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ αφού η καλλιέργειά του ήταν ασφαλισμένη.

Όμως ο ΕΛΓΑ του δηλώνει ότι αποζημιώνει μόνο αν το θερμόμετρο δείξει 40 βαθμούς και όχι 39,8 όπως υποστηρίζει ότι κατέγραψε στην περιοχή. Ο αγρότης που είχε μετρήσει 41 βαθμούς όπως υποστηρίζει εκείνες τις ημέρες, έχει υποστεί ζημιά περίπου 70.000 ευρώ, δηλώνει απογοητευμένος και σκέφτεται να καταθέσει τα βιβλία του.

«Παίζουν με το θερμόμετρο»

Συναντήσαμε τον πληγέντα αγρότη τον κ. Παπαδόπουλο Σταύρο και μαζί με άλλους συναδέλφους του βρεθήκαμε στις καλλιέργειές του. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε: «Συνολικά έχω καλλιεργήσει 55 στρέμματα καρπούζι στην περιοχή το οποίο καταστράφηκε από τον καύσωνα στις 7-8 Αυγούστου και μιλάμε για 41 βαθμούς κελσίου. Έχω πληρώσει στον ΕΛΓΑ περίπου 4.500 ευρώ ασφαλιστική κάλυψη. Απευθύνθηκα στις αρμόδιες υπηρεσίες για αποζημίωση αλλά ο υπάλληλος μου ανακοίνωσε ότι η θερμοκρασία στην περιοχή ήταν 39,8 βαθμούς Κελσίου. Την στιγμή που εγώ είχα μετρήσει 41 βαθμούς γιατί εγώ καιγόμουν. Παίζουν με τα θερμόμετρα…Λοιπόν τρελάθηκα με την κοροϊδία. Ο νόμος λέει αποζημιώνει με 40 βαθμούς! »

Παραλογισμός

Και ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται σε έναν παραλογισμό του ΕΛΓΑ: «Πέρυσι που εγώ είχα δηλώσει τις ασφαλιστικές μου εισφορές προς τον ΕΛΓΑ με 0.27 λεπτά του ευρώ στα πρώιμα καρπούζια που είχα πάθει μεγάλη ζημιά από τις πλημμύρες στις 10 Ιουνίου, γιατί με αποζημιώσανε με 0,14 λεπτά του ευρώ: Εγώ λοιπόν τώρα δεν ζητώ χάρη, ζητώ τα αυτονόητα. Ζημιά έχουν υποστεί και άλλοι αγρότες αλλά βαρέθηκαν να φωνάζουν και μου είπαν ότι σκέφτονται να αποχωρήσουν. Δεν ξέρω…Ίσως να κάνω και εγώ το ίδιο…»

Υπηρεσία στο πλευρό του Αγρότη

Στο πλευρό των αγροτών ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Παναγιώτης Χατζής ο οποίος  δήλωσε μεταξύ άλλων: «Εκπροσωπώ την Δημοτική Αρχή και είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τους αγρότες. Θα δημιουργήσουμε υπηρεσία για την στήριξη του αγρότη και του κτηνοτρόφου για να μπορούμε να παρέμβουμε. »

Όλη η επικαιρότητα