Συνεντεύξεις

Ηλίας Ανδριόπουλος-Συνέντευξη στην «Π»: «Ανήκω στην τελευταία γενιά των μεγάλων οραμάτων»

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο συνθέτης μίλησε για τη δική του πορεία, το νέο του δοκίμιο και για τα επόμενα σχέδιά του.
Ακούστε το άρθρο

·      Βαθιά κατάθεση αγάπης  το νέο του Δοκίμιο «ΣΚΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ»

·      Την Τετάρτη στις 8 το βράδυ η επίσημη παρουσίαση στον  Πύργο

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος δεν χρειάζεται συστάσεις.

Ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες μουσικοσυνθέτες και άξιος εκπρόσωπος του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος, στην πολύχρονη μουσική του πορεία έχει μελοποιήσει ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Διονύσιου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου αλλά και στίχους του Μάνου Ελευθερίου, του Νίκου Γκάτσου και του Μιχάλη Μπουρμπούλη.

Έχει συνεργαστεί με τον Νίκο Ξυλούρη, τον Μανώλη Μητσιά, τον Αντώνη Καλογιάννη, τη Σωτηρία Μπέλλου, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τη Νένα Βενετσάνου.

Ύστερα από δεκαετίες σεμνής αλλά ουσιαστικής παρουσίας στα μουσικά μας πράγματα, ο Ηλίας Ανδριόπουλος συνεχίζει να προβληματίζεται, να δημιουργεί και να εμπνέει, τόσο στο μουσικό όσο και στο συγγραφικό πεδίο.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο συνθέτης μίλησε για τη δική του πορεία, το νέο του δοκίμιο και για τα επόμενα σχέδιά του.

 «ΣΚΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ». ΤΟ ΝΕΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΣΑΣ, ΤΟ 5Ο. .  ΜΙΑ ΓΝΩΡΙΜΊΑ ΜΕ  ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ  ΜΙΑ «ΜΑΤΙΑ» ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΠΟΧΗ. ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΟΣΗ ΝΟΣΤΑΛΓΊΑΣ. ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙ ΑΥΤΟ

Κοιτάξτε.  Νομίζω πως το τελευταίο μου Δοκίμιο αποτελεί μία βαθιά κατάθεση αγάπης, μία εξομολόγηση  ντυμένη με τα χρώματα, αν θέλετε, της νοσταλγίας, για όλα εκείνα που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη ζωή μου και με διαμόρφωσαν ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη.  Βέβαια  κυρίαρχο ρόλο σε μένα παίζει πάντα η μουσική και η τέχνη.  Αυτό συνδυάζεται και με άλλες επιρροές και παραμέτρους, που όλα μαζί  συνθέτουν και συγκροτούν την καλλιτεχνική μου φύση.  Τα θέματα που με απασχολούν σε αυτό το βιβλίο είναι η ελληνικότητα ως καλλιτεχνικό-πνευματικό αίτημα, ο λαϊκός πολιτισμός και η παράδοση, η ιστορία μας, ο συγχρονος πολιτισμός , η τέχνη, η μουσική, και πώς η πολιτική καθορίζει την μοίρα της νεότερης Ελλάδας.

Αν παίρνει κάποια σημασία ο γραπτός λόγος ενός καλλιτέχνη, είναι γιατί η ματιά του είναι διαφορετική και δίνει άλλη ερμηνεία στα πράγματα και στην εποχή του.  Ξέρετε ο καλός καλλιτέχνης δεν είναι ούτε πολιτικός, ούτε τεχνοκράτης.  Και αυτό σημαίνει ότι τον ενδιαφέρουν τα καθαρά συναισθήματα των συνανθρώπων του και με αυτά προσπαθεί να είναι σε επαφή και να επικοινωνεί.

Ανήκω στην τελευταία  γενιά των μεγάλων οραμάτων.  Η γενιά μου ονειρεύτηκε στην νεότητά της την πολιτιστική αναγέννηση, όπου η καλλιτεχνική έκφραση στο μέλλον, θα έπαιρνε τα χαρακτηριστικά της ποιότητας και της ευγένειας, σε μία αντίστοιχη κοινωνία.  Αυτό κάποια στιγμή, στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, πήγε να γίνει.  Μετά χάλασε. Και φοβούμαι  με την κατεύθυνση  που έχουν πάρει τα πράγματα, δεν θα επανέλθει.

Είχα την τύχη , ως νέος, να καθίσω στο τραπέζι δίπλα σε πολύ σημαντικούς ανθρώπους όπως ο Γκάτσος, ο Ελύτης, ο Χατζιδάκις , ο Θεοδωράκης, ο Μόραλης,, ο Τσαρούχης, ο Ελευθερίου, οι οποίοι άσκησαν μεγάλη επιρροή στην εξέλιξή μου και με έκαναν αυστηρό και επιλεκτικό στις επιλογές μου.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ  ΗΛΕΙΑ;

Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για εμένα που ο Δήμος Πύργου διοργανώνει στο θέατρο Απόλλων , την Τετάρτη στις 8 το βράδυ εκδήλωση, προκειμένου να γίνει η επίσημη παρουσίαση του Δοκιμίου μου «Σκηνές και Εικόνες μιας Εποχής» στην πόλη  του Πύργου.  Τον ευχαριστώ , όπως ευχαριστώ και τους διακεκριμένους ομιλητές, οι οποίοι θα αναλύσουν το περιεχόμενο του βιβλίου.  Τον Θοδωρή Παναγόπουλο , διευθυντή της Μικτής Χορωδίας Πύργου, τον δικηγόρο Νίκο Λαϊνόπουλο, και την κ. Νίκη Κατσιάπη, διευθύντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου.  Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Πέλυ Μπεβούδα.

Αξίζει νομίζω να πούμε ότι στο τέλος της βραδιάς, η Μικτή Χορωδία Πύργου θα ερμηνεύσει διαλεχτές συνθέσεις μου.

ΜΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ;

Αυτό τον καιρό βρίσκομαι σε έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα.  Να τα πάρουμε με τη σειρά.  Την Τετάρτη όπως είπαμε, γίνεται η παρουσίαση του βιβλίου μου στον Απόλλωνα. Επίσης γράφω μουσική για τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή,, που θα ανεβάσει η θεατρική ομάδα «Προσκήνιο» στην Αρχαία Ολυμπία στις 5 Αυγούστου.

Τέλος Σεπτεμβρίου θα δοθεί μία συναυλία μου στο Ηρώδειο, όπου θα αναφέρεται σε ολόκληρη  την μουσική μου διαδρομή.   Ακόμα μία ενδιαφέρουσα συναυλία θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 17 Οκτωβρίου.  Βλέπετε δεν ησυχάζω.  Βέβαια σε σχέση με το παρελθόν όπου έδινα δεκάδες συναυλίες το χρόνο, τώρα κάνω λιγότερα πράγματα και πολύ αυστηρά επιλεγμένα.  Με ενδιαφέρει να γίνει γνωστή η άλλη πλευρά της μουσικής μου, η πιο έντεχνη , που κινείται πέραν του τραγουδιού.

Εδώ θα ήθελα να σας πω κάτι, που νομίζω έχει ενδιαφέρον. Πριν λίγο καιρό με τίμησε η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου με δύο σπουδαίες συναυλίες, που δόθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού και στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.  Διηύθυνε ο Μίλτος Λογιαδης, συμμετείχαν χορωδίες από τα Μουσικά Σχολεία της Κύπρου, σπουδαίοι ερμηνευτές όπως ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Θεοδώρα Μπάκα έργα Προσανατολισμοί Ο. Ελύτη, Ωδαί Α. Κάλβου κα.  ΄Ηταν μία μοναδική εμπειρία, που με γέμισε χαρά και ευτυχία

ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΌΣΕΤΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ;

Στον Πύργο έχουν αναπτυχθεί τρεις σπουδαίες θεατρικές ομάδες, τις οποίες κατά καιρούς έχω παρακολουθήσει.  Δεν θα έλεγα ότι είναι ερασιτεχνικές.  Κάθε άλλο.  Είναι άψογα επαγγελματικές.  Και χαίρομαι που στον Πύργο έχει γίνει τέτοια πρόοδος στα καλλιτεχνικά πράγματα.

Μία από αυτές είναι το Προσκήνιο του φίλου μου  Νίκου Λαϊνόπουλου, που ανεβάζει φέτος το καλοκαίρι τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή.  Απευθύνθηκαν σε εμένα και δέχθηκα ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στην ευγενική τους προσπάθεια, να τους γράψω την μουσική, παρότι μου το ζήτησαν αργά και ο χρόνος μου είναι αρκετά πιεσμένος.

Στον Οιδίποδα , αλλά και σε κάθε θεατρική παράσταση, τον πρώτο ρόλο τον έχει ο σκηνοθέτης, δεν τον έχει ο συνθέτης. Ο συνθέτης καλείται να γράψει μουσική, παίρνοντας υπόψη του το περιεχόμενο του έργου, και εδώ πρόκειται για αρχαία ελληνική τραγωδία, άρα πρέπει να προσαρμόσει την μουσική του στην εποχή που διαδραματίζεται και πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον σκηνοθέτη.  Στην αρχαία τραγωδία δεν μπορείς να γράψεις μία οποιαδήποτε μουσική, πρέπει να προσαρμοστείς στο κλίμα και στον χρόνο.  Ελπίζω να προκύψει μία ωραία παράσταση και να την απολαύσουμε όλοι.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΚΟΥΒΑΛΑΤΕ ΜΕ ΟΜΟΡΦΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ;

Είναι πιστεύω τέσσερα –πέντε πράγματα, τα οποία υπερυψώνονται έναντι των άλλων και αυτά αποτελούν τους σταθμούς της πορείας μου. Δεν θα ήθελα να υποτιμήσω τα υπόλοιπα .  Θα  αναφέρω το πρώτο μου βάπτισμα στο θέατρο Ακροπόλ , τον Μάρτιο του 1975 όπου με παρουσίασε στο Αθηναϊκό κοινό ο Μάνος Κατράκης.  Τις τρείς συναυλίες που έδωσα τον Αύγουστο του 1978 στο θέατρο Λυκαβηττού, οι οποίες αποτέλεσαν μεγάλο βήμα για την καθιερωσή μου.  Τα Λαϊκά Προάστια και η γνωριμία μου με την Σωτηρία Μπέλλου, στιγμές ανεπανάληπτες από την ηχογράφηση στο στουντιο. Μεγάλος σταθμός η συναυλία μου το 1994 στο Ηρώδειο με Προσανατολισμούς, Γράμματα στο Μακρυγιάννη, Λαϊκά Προάστια, συμφωνική ορχήστρα και χορωδία της ΕΡΤ , και σπουδαία ερμηνεία από την ΄Αλκηστη Πρωτοψάλτη .  Τέλος , στο Λονδίνο 2002,  Queen Elizabeth Hall,  Ωδαί Ανδρέα Κάλβου πρώτη διεθνή παρουσίαση και ένα κοινό σηκωμένο όρθιο,  να χειροκροτεί ασταμάτητα.

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος (1950) γεννήθηκε  το Λαντζόι, δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία. Εκεί πέρασε τα παιδικά και τα μαθητικά του χρόνια. Τις μουσικές σπουδές του τις ξεκίνησε και τις ολοκλήρωσε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών.

Δάσκαλοί του, η Ελένη Γαϊδεμβέργερ, ο Μιλτιάδης Κουτούκος, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος.

Βήμα για την καθιέρωσή του αποτέλεσαν οι τρεις συναυλίες που έδωσε ως νέος συνθέτης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών τον Αύγουστο του 1978, στο Θέατρο Λυκαβηττού.

Από τότε τη μουσική του διαδρομή αποτυπώνουν 17 δίσκοι-Cd, μεταξύ των οποίων τα “Γράμματα στο Μακρυγιάννη”, οι “Ξένες πόρτες”, τα “Λαϊκά προάστια”, οι “Προσανατολισμοί”, οι “Αργοναύτες”, οι “Ωδές”, μελοποιήσεις ποιημάτων του Μίκη Θεοδωράκη, του Διονύση Καρατζά και άλλα. Ανέκδοτα έργα του, η συμφωνιέτα “Ανταύγειες”, η “Μουσική για σαντούρι και ορχήστρα”, η σονάτα “Ελληνικό καλοκαίρι”, τα “Επιθαλάμια”. Εξαιρετικές και φημισμένες ορχήστρες έχουν παρουσιάσει το έργο του, όπως η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Suisse Romande της Γενεύης, η English Players του Λονδίνου, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ), κλπ. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (1994-1997) και καλλιτεχνικός διευθυντής στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας (1997-1998), μέσω του οποίου παρουσίασε πρωτότυπες και μοναδικές εκδηλώσεις.

Όλη η επικαιρότητα