Ηλεία Πολιτισμός

Ηλίας Γκρης: Με διάθεση κοινωνική, υπαρξιακή, φιλοσοφική…

Ακούστε το άρθρο

Ο Ηλίας Γκρης είναι Έλληνας ποιητής που ανήκει γενεαλογικά στη “Γενιά του ’70”. Εκτός από ποίηση, έχει εκδώσει ακόμη πεζογραφία, δοκίμια για την ποίηση και τέσσερις θεματικές ανθολογίες

Ο Ηλίας Γκρης, ποιητής  που ανήκει γενεαλογικά στην ‘Γενιά του ‘70’, γεννήθηκε στην Κρέστενα και έζησε εκεί τα παιδικά του χρόνια και μέχρι την ηλικία των 17 ετών.  Τελείωσε το 7ο εξατάξιο γυμνάσιο στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), δουλεύοντας παράλληλα ως οικοδόμος.

Ως φοιτητής στη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε ενεργά στην εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973.

Άσκησε από το 1975 τη δημοσιογραφία σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης και κυρίως στην τηλεόραση της ΕΡΤ, όπου μεταξύ άλλων έκανε έρευνες, εκπομπές ιστορικού περιεχομένου και τέλος, οργάνωσε και παρουσίασε την πολιτιστική εκπομπή ΜΟΡΦΕΣ ΤΕΧΝΗΣ (1999-2003), με πορτραίτα λογοτεχνών και συνθετών.

Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1977 με την πρωτόλεια συλλογή ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ που αποκήρυξε.

Έκτοτε εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές: ΡΗΜΑΓΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, 1980. ΣΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, 1982. ΕΧΘΡΙΚΟ ΤΟΠΙΟ, 1983. ΛΗΘΑΡΓΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, 1987. Η ΕΦΕΣΟΣ ΤΩΝ ΑΛΟΓΩΝ, 1993. ΑΛΦΕΙΟΣ ΠΡΟΓΟΝΟΣ, 2005 και τη συγκεντρωτική έκδοση ΛΗΘΑΡΓΟΣ ΚΟΣΜΟΣ (1977-1987), 2014.

Εξέδωσε επίσης τα βιβλία πεζογραφίας: ‘ΟΙ ΑΓΛΥΚΑΝΤΟΙ’ , ‘ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ’, ‘ΑΡΣΕΝΙΚΗ ΕΡΗΜΟΣ’ .

Οργάνωσε και επιμελήθηκε τον τόμο-αφιέρωμα: ΤΑΚΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: “Ένοικος τώρα του παντοτεινού, κεκυρωμένος”.

Κυκλοφόρησε τέσσερις θεματικές ανθολογίες. Το 2009 κυκλοφόρησε τον τόμο δοκιμίων του “ΠΕΡΙ ΠΟΙΗΣΕΩΣ”, ενώ με την σύζυγό του Κερασία Κάραλη μετέφρασε ποιήματα του Ρούπερτ Μπρούκ.

Μέρος του έργου του έχει συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και έχει δημοσιευθεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Μέρος της ποίησης του Ηλία Γκρη έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά, Ιταλικά, Βουλγαρικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Ισπανικά, Περσικά, Γαλλικά, Αλβανικά.

Το 2006 κυκλοφόρησε στη Βουλγαρία ένας τόμος επιλογή ποιημάτων του από τις εκδόσεις “Μπαλκάνι”,  το 2014 στην Ιταλία από τις εκδόσεις “Φερμέντι” και στην Αλβανία από τις εκδόσεις “Νεράιδα”.

Το 1986 συμμετείχε στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Συγγραφέων στη Σόφια και το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, σε σχολεία και σε πανεπιστήμια.

Επιστρέφει με την νέα του ποιητική συλλογή ‘Σαν άλλος Οιδίποδας’ που κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Γκοβόστη.

Διετέλεσε μέλος στην Επιτροπή Σεναρίων της ΕΡΤ, (1993-1995), στην Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας της Κύπρου, (2003-2005) και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, 2010-2013.

Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Εταιρείας Συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών.

Η ποίηση του Ηλία Γκρη είναι κοινωνική, υπαρξιακή, φιλοσοφική. Σε όλο το έργο του ποιητικό-πεζογραφικό υπάρχει εν εξελίξει ένα υπέδαφος με αυτές τις τρεις παραμέτρους.

Όλη η επικαιρότητα