Ηλεία

Ηλίας Παναγούλης: «Απαιτείται βελτίωση των υπηρεσιών υποστήριξης των αστυνομικών της Ηλείας»

Ακούστε το άρθρο

Επιτακτική αναγκαιότητα είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης των αστυνομικών της Ηλείας, σύμφωνα με όσα δηλώνει στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, Ηλίας  Παναγούλης, με αφορμή το θλιβερό συμβάν με τον 46χρονο ένστολο στους Αγίους Αναργύρους.

Ο κ. Παναγούλης υπογραμμίζει το έντονο στρες που πηγάζει από τις συνθήκες εργασίας των αστυνομικών και ζητά την καλύτερη οργάνωση στην παροχή των υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης.

«Σε επίπεδο Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν δύο ψυχολόγοι που έχουν αναλάβει το έργο της επαφής με το αστυνομικό προσωπικό για την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Οι αστυνομικοί που υπηρετούν στη Δυτική Ελλάδα είναι περίπου 2.000 και δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και τρόπος ώστε να έρχονται οι ψυχολόγοι σε επαφή με όλο το προσωπικό», εξηγεί ο κ. Παναγούλης και προσθέτει μια νέα διάσταση στις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουν οι ψυχολόγοι της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Γίνεται λίγο πρόχειρα η δουλειά και το ζητούμενο δεν είναι να εξετάζονται μόνο περιπτώσεις συναδέλφων που μπορεί να υποδειχθούν ως παθογόνες περιπτώσεις, αλλά επειδή το επάγγελμα του αστυνομικού είναι ιδιαίτερα στρεσογόνο, θα έπρεπε ο ρόλος του ψυχολόγου να είναι διαφορετικός. Θεωρώ ότι πρέπει να είναι συχνότερη η επαφή με τον κάθε αστυνομικό και να παρέχεται επαρκής ψυχολογική υποστήριξη και συνδρομή, προκειμένου να αποδίδουν καλύτερα στην εργασία τους. Δεν αρκεί οι ψυχολόγοι να μπαίνουν μόνο σε μια διαδικασία να εξετάζουν αν οι αστυνομικοί είναι καλά, αλλά να υποστηρίζουν και να βοηθούν πιο αποτελεσματικά, διότι το άγχος, το στρες και η πίεση που απορρέουν από το επάγγελμα του αστυνομικού είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα», σημείωσε ο κ. Παναγούλης.

Άγχος, αυτοκτονίες και γραμμή υποστήριξης

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) με θέμα την επικινδυνότητα του αστυνομικού επαγγέλματος τον περασμένο Φεβρουάριο, το 30% των αστυνομικών αναπτύσσουν ψυχικά τραύματα, είτε σε οξέα με τα συμπτώματα να διαρκούν 1-3 μήνες, σε χρόνια τραύματα με συμπτώματα που ξεπερνούν τους τρεις μήνες και υστερόχρονα που εμφανίζονται τουλάχιστον 6 μήνες μετά το τραυματικό συμβάν, και τα οποία εκδηλώνονται με ακραίους τρόπους όπως ο αλκοολισμός, η κατάθλιψη, η ένταση στις διαπροσωπικές σχέσεις και οι τάσεις αυτοκτονίας.

Για τον λόγο αυτό λειτουργεί από τον περασμένο Μάρτιο λειτουργεί και επίσημα η 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης, Συμβουλευτικής & Ενημέρωσης, ως δομή παροχής φροντίδας στον τομέα Ψυχικής Υγείας με αντικείμενο την παροχή ψυχολογικής φροντίδας στους δικαιούχους, με χαρακτήρα συμβουλευτικό και υποστηρικτικό με δικαίωμα ανώνυμης επικοινωνίας και τήρησης του απορρήτου και της εμπιστευτικότητας των συνομιλιών, δρώντας συμπληρωματικά στο κλινικό έργο που παρέχουν οι Ειδικοί Ψυχικής Υγείας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η δομή στελεχώνεται από εννέα αστυνομικούς Γενικών Καθηκόντων, οι οποίοι κατέχουν προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές καθώς και κλινική εμπειρία στο αντικείμενο της Ψυχολογίας, της Ψυχολογίας, ενώ έχουν ειδική εκπαίδευση σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, αυτοκτονικότητας και αυτοκαταστροφικότητας. Μέχρι τώρα, εχει χρησιμοποιηθεί από 241 ενστόλους, κυρίως για συμβουλευτική αλλά και ψυχολογική υποστήριξη.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές από την Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας οι δύο Ψυχολόγοι, με βαθμό Αστυνομικού Β’, εξετάζουν το προσωπικό και –όπου κρίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα- παραπέμπουν στην αρμόδια επιτροπή για περαιτέρω έλεγχο. Όπως τονίστηκε στην εφ. «Πατρίς», οι ψυχολόγοι επισκέπτονται όλες τις υπηρεσίες για να μιλήσουν με το προσωπικό, ενώ  υπενθυμίζεται και η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής.

Όλη η επικαιρότητα