Ηλεία

Ήλιδα – Σπάρτη σε δρόμο… Τριανταφυλλιάς!

Θερμής υποδοχής και φιλοξενίας έτυχε χθες ο δήμαρχος Σπάρτης και πρώην Υπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας στην πόλη της Αμαλιάδας και συγκεκριμένα στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας, υπογράφοντας προγραμματική σύμβαση από κοινού με τον δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη.

Θερμής υποδοχής και φιλοξενίας έτυχε χθες ο δήμαρχος Σπάρτης και πρώην Υπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας στην πόλη της Αμαλιάδας και συγκεκριμένα στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας, υπογράφοντας προγραμματική σύμβαση από κοινού με τον δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη που εστίασε ιδιαίτερα στη σημασία της σχέσης των δυο δήμων και σε πιθανή μελλοντική τους συνεργασία σε διάφορα ζητήματα και πρωτότυπες εκδηλώσεις και δευτερευόντως στη συμφωνία για τη μεταφορά των απορριμμάτων.

Ειδικότερα, οι δυο άνδρες αφού συζήτησαν για σημαντικά ζητήματα συνεργασίας των δήμων τους και αντάλλαξαν πολλάκις φιλοφρονήσεις, υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δήμων τους, Ήλιδας και Σπάρτης, προκειμένου να μεταφερθούν 2.500 χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων από τη Λακωνική Πρωτεύουσα με σκοπό την επεξεργασία στο εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς.

Η ισχύ της συγκεκριμένης σύμβασης, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις των δυο δημάρχων είναι μέχρι και τις 8 Φεβρουαρίου, διάστημα στο οποίο θα έχει παραδοθεί και θα λειτουργεί το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δίνοντας λύση στη δυσχερή κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η πόλη της Σπάρτης.

«Κανένα απολύτως θέμα επιβάρυνσης του κυττάρου»

Το λόγο έλαβε πρώτος ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, που μίλησε για την υπογραφή της εκεχειρίας ανάμεσα σε Ήλιδα-Αρχαία Ολυμπία-Σπάρτη στο Δίσκο του Ιφίτου. Εστίασε στην πολιτική των χαρακωμάτων στην οποία ο κ. Δούκας πλέον βρίσκεται μετά την παρουσία του ως Υπουργός Οικονομικών παλαιότερα, επισημαίνοντας πως αυτό θα τον βοηθήσει να παρατηρεί ευκολότερα τα προβλήματα της κοινωνίας και με τη γνώση του να μπορέσει να συμβάλλει ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να ανέβει επίπεδο. Ακολούθως, επικεντρώθηκε στους 2.500 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων που θα έρθουν από τη Σπάρτη προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα που έχουν, έως ότου ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία του εργοστασίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σχολίασε ωστόσο και τις ποσότητες που θα κληθεί να υποδεχθεί η Τριανταφυλλιά, εκτιμώντας πως δε θα υπάρξει κανένα απολύτως θέμα επιβάρυνσης του κυττάρου και πρόβλημα στη διαχείρισή τους. Τέλος, επικεντρώθηκε στις υπουργικές αποφάσεις για τη λήψη των σκουπιδιών και τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη.

«Να καταφέρουμε άμεσα να λειτουργήσουμε τη δική μας μονάδα»

Με τη σειρά του ο κ. Δούκας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ήλιδας για τη  βοήθειά του και την επίλυση ενός θέματος υψίστης σημασίας που απειλεί άμεσα την υγεία των κατοίκων του Δήμου του, επισημαίνοντας πως «ελπίζουμε να μην στείλουμε όλη την ποσότητα απορριμμάτων για επεξεργασία στο εργοστάσιο της Ηλείας, αλλά να καταφέρουμε άμεσα να λειτουργήσουμε τη δική μας μονάδα». Κλείνοντας, εκτιμά πως η καταληκτική ημερομηνία της σύμβασης ίσως να μη χρειαστεί να φτάσει έως το τέλος, μιας και το εργοστάσιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου ίσως επαναλειτουργήσει νωρίτερα.

Δώρα και μελλοντικοί σχεδιασμοί

Στο τέλος της συνάντησής τους οι δυο άνδρες αντάλλαξαν δώρα, δίνοντας υπόσχεση πως  η  μεταξύ τους σχέση δε θα περιοριστεί μονάχα στη συγκεκριμένη υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, αλλά θα επεκταθεί και σε κοινές δραστηριότητες. Ο κ. Δούκας μάλιστα επεσήμανε πως γίνονται προσπάθειες μεταξύ των δυο πλευρών για την υλοποίηση μέγα Μαραθωνίου που θα ξεκινά από την Αρχαία Ήλιδα και θα καταλήγει στη Σπάρτη, γεγονός που όπως ανέφερε αποτελεί όνειρο για πολλούς λάτρεις του αθλήματος.

Όλη η επικαιρότητα