Ηλεία

Ήλιδα: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με… λιποθυμίες!

simvoulioo.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

 

 

Στη σκιά των απολύσεων δημοτικών υπαλλήλων και εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, η οποία σημαδεύτηκε από το λιποθυμικό επεισόδιο απολυμένης εκπαιδευτικού του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας και μάλιστα έγινε και μικρή διακοπή για να αντιμετωπιστεί το περιστατικό.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία απολυμένων σχολικών φυλάκων, δημοτικών αστυνομικών και εκπαιδευτικών του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, οι οποίοι αφού εξήγησαν στο Σώμα τι συνεπάγονται οι απολύσεις αυτές, ζήτησαν την έκδοση ψηφίσματος κατά των απολύσεων.

Απόφαση η οποία ελήφθη επί της ουσίας κατά πλειοψηφία, καθώς ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Λυμπέρης πρότεινε στο Σώμα την υιοθέτηση ψηφίσματος στο πλαίσιο των όσων ανέφεραν οι απολυμένοι και στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΚΕΔΕ, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Σάκης Κότσιφας και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Άγγελος Κολόσακας, προχώρησαν στην κατάθεση κοινού ψηφίσματος σε καταγγελτικό ύφος αναφορικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ζήτησαν συμπαράσταση

Στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Λυμπέρης ενημέρωσε το Σώμα για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η ΚΕΔΕ στις απολύσεις εργαζόμενων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι εκφράστηκε έντονα η αντίθεσή της, έκανε λόγο για παραλογισμό και εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι εκτός του ότι άνθρωποι χάνουν την δουλειά τους, σε τέτοιες κρίσεις διακυβεύεται η συνοχή της κοινωνίας και τέτοιες αυταρχικές αποφάσεις οδηγούν σε ακραία γεγονότα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα της αξιολόγησης που πρέπει να γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας κ. Κώστας Κωνσταντούλας, ο οποίος παρουσίασε την δουλειά που γίνεται στο συγκεκριμένο σχολείο το οποίο κινδυνεύει με λουκέτο, καθώς καταργείται και η ειδικότητα της πληροφορικής, και πέρα από τους εκπαιδευτικούς που χάνουν την δουλειά τους, καταδικάζονται τα παιδιά. Ζήτησε δε να εκδοθεί από το Δ.Σ. ψήφισμα συμπαράστασης να μην καταργηθούν οι ειδικότητες, να μην γίνουν απολύσεις γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν περισσεύει κανείς εκπαιδευτικός και κανένας μαθητής.

Ακολούθως τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ  κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο οποίος τάχθηκε κατά της διαδικασίας της αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι το επόμενο διάστημα με την νομιμοποίηση της αξιολόγησης θα μπουν στο στόχαστρο πάνω από 15.000 άτομα και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι αξιολογούνται καθημερινά από την προσφορά τους και κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει σαφή θέση ενάντια στις απολύσεις.

Το λόγο στην συνέχεια πήραν οι εργαζόμενοι του και ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Βούλγαρης έκανε λόγο για «ξαφνικό θάνατο» σε εργαζόμενους που οδηγεί σε «ξαφνικό θάνατο» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση που θα λέει «όχι» στην έκδοση διαπιστωτικών πράξεων, να λάβει απόφαση για την αναγκαιότητα της υπηρεσίας του υφιστάμενου προσωπικού και ότι υπάρχουν επιπλέον ανάγκες και να προσφύγει στο ΣτΕ για την μη εφαρμογή του Νόμου 4172/2013, λόγω αντισυνταγματικότητας.

Οι επικεφαλής

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Σάκης Κότσιφας, χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις και τα ψηφίσματα εκπαιδευτικών και υπαλλήλων του δήμου «απολογητικά», επεσήμανε ότι η κυβέρνηση τους βλέπει σαν αριθμούς και τους κάλεσε να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με καταγγελτικό τρόπο και να σταθούν με σκληρότητα απέναντι στην κυβέρνηση και να προχωρήσουν σε δυναμικές κινήσεις.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Άγγελος Κολόσακας τόνισε ότι η συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθείται καταστρέφει την εργατική τάξη και πρότεινε ως λύση τον ενωμένο ταξικό αγώνα των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ χαρακτήρισε επικίνδυνη την λογική της αξιολόγησης γιατί συνεπάγεται απόλυση.

Σε ήπιο τόνο ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Νικολόπουλος, αναγνώρισε τα προβλήματα των απολυμένων και κάλεσε το Συμβούλιο να βρει λύσεις.

Στην δευτερολογία του ο κ. Λυμπέρης υπεραμύνθηκε της λογικής της αξιολόγησης, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για να μην βρεθούν εργασίας οι υπάλληλοι και οι εκπαιδευτικοί.

Διακοπή μετά τη λιποθυμία

Λίγο πριν το Συμβούλιο προχωρήσει σε ψηφοφορία, καθηγήτρια του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας αισθάνθηκε αδιαθεσία και παρουσίασε λιποθυμικό επεισόδιο λόγω της έντασης που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, μεταφέρθηκε στο μπαλκόνι του Δημαρχείου και κλήθηκε και ο κ. Λυμπέρης με την ιδιότητα του γιατρού να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, ενώ η συνεδρίαση διακόπηκε για λίγη ώρα. Η καθηγήτρια μεταφέρθηκε από συναδέλφους της στο Νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε μετά από λίγο, με το Σώμα να ψηφίζει κατά πλειοψηφία την πρόταση του κ. Λυμπέρη.

 

Και η Ήλιδα στη συζήτηση

Στην συζήτηση των ερωτήσεων προ ημερήσιας διάταξης που ακολούθησε, ο κ. Κότσιφας κατήγγειλε στο Σώμα ότι αρχαιολογικά ευρήματα από την Αρχαία Ήλιδα και το Μουσείο μεταφέρθηκαν στο νέο Μουσείο του Πύργου. Χαρακτήρισε την κίνηση αυτή παράνομη και ανήθικη και κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να καταγγείλει αυτό που έγινε εις βάρος της πόλης. Ο κ. Λυμπέρης από την πλευρά του ανέφερε ότι δεν έχει σχετική πληροφόρηση και το θέμα παραπέμφθηκε για την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Γιάννης Χριστόπουλος για την ύδρευση, ο κ. Λυμπέρης απάντησε ότι τα προβλήματα στην πόλη παρουσιάζονται εξαιτίας των βλαβών που έχουν σημειωθεί στον αγωγό Κακοταρίου, ενώ επεσήμανε ότι προχωρά η κατασκευή του δικτύου από το διυλιστήριο του Πηνειού και αντιμετωπίζονται τα προβλήματα.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ με θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Όλη η επικαιρότητα