Κόσμος

ILO: Στα 202 εκατ. οι άνεργοι παγκοσμίως, δυσοίωνο και το 2014

sta_202_ekat._oi_anergoi_pagkosmios_dysoiono_kai_to_2014.jpg
Η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη δεν έχει ωφελήσει την απασχόληση παγκοσμίως, ούτε είναι σε θέση να δημιουργήσει επαρκείς θέσεις εργασίας για να αναχαιτιστεί η τρομακτική ανεργία, διαπιστώνει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) στην ετήσια έκθεσή του.

Ο αριθμός των ανέργων παγκοσμίως έφτασε τα 202 εκατομμύρια το 2013 υπογραμμίζει, εστιάζοντας στην «ιδιαιτέρως ανησυχητική» ανεργία στους νέους.

Πρέπει «να ξανασκεφτούμε τις πολιτικές μας. Οφείλουμε να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας για να επιταχυνθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας» τονίζει ο γενικός διευθυντής του ILO, Γκάι Ράιντερ.

Στην έκθεση του ILO για τις παγκόσμιες τάσεις της απασχόλησης το 2014 αποκαλύπτεται επίσης ότι η ανάπτυξη του τομέα της απασχόλησης παραμένει αδύναμη και ότι η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως μεταξύ των νέων, όπως και ότι πολλοί αποθαρρημένοι εργαζόμενοι (23 εκατομμύρια) παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας.

Με τον σημερινό ρυθμό, 200 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας θα έχουν δημιουργηθεί ως το 2018, σύμφωνα με την έκθεση του ILO. Ωστόσο ο αριθμός αυτός είναι κατώτερος από αυτόν που απαιτείται για να απορροφηθεί ο αυξανόμενος αριθμός των νεοαφιχθέντων στην αγορά εργασίας.

«Αυτό που έχουμε αμέσως ανάγκη είναι να ξανασκεφτούμε τις πολιτικές μας. Οφείλουμε να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας για να επιταχυνθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας και να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας», υπογραμμίζει στην έκθεση αυτή ο Γενικός Διευθυντής του ILO, Γκάι Ράιντερ.

Σχεδόν 74,5 εκατομμύρια άνθρωποι της ηλικιακής ομάδας 15-24 ετών είναι άνεργοι και το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων ανήλθε σε 13,1% το 2013, δηλαδή είναι σήμερα το υπερδιπλάσιο του ποσοστού της ανεργίας για όλες τις ηλικιακές ομάδες παγκοσμίως.

Η παγκόσμια ανάκαμψη των αγορών εργασίας αναχαιτίζεται από ένα έλλειμμα στην παγκόσμια ζήτηση. Σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, οι δραστικές μειώσεις των δημοσίων δαπανών και οι αυξήσεις των φόρων εισοδήματος και των φόρων κατανάλωσης βαραίνουν πολύ τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, επισημαίνει τέλος στην έκθεσή του ο διεθνής Οργανισμός.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Όλη η επικαιρότητα