Αρθρογραφία

Είμαστε οι πιο «φτωχοί» και «πονηροί» φορολογούμενοι!

«Οι τελευταίοι στο μ.ο. εισοδήματος σε όλη την Ελλάδα. ‘’Τρελάναμε’’ και τα στελέχη του Υπ. Οικονομικών…»

Και όμως, εξακολουθεί να είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα παρά το γεγονός ότι έχουμε περάσει ήδη μια δεκαετία κρίσης και κάποιοι –στην πλειοψηφία τους πολιτικοί παράγοντες- μας διατυμπανίζουν ότι περάσαμε ή σύντομα θα περάσουμε στην «απέναντι όχθη» της ανάκαμψης και της ανάπτυξης…

Το μέσο εισόδημα για τους κατοίκους δεκατεσσάρων Νομών της χώρας είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ, αντίθετα πάντως με εκείνους των μεγαλουπόλεων που δηλώνουν υψηλότερες απολαβές και αντιστοίχως καλούνται να πληρώσουν και περισσότερους φόρους.

Δείτε τώρα και το πιο εντυπωσιακό: Ο τελευταίος των 14 Νομών και ουραγός για το μ.ο. εισοδήματος στην Ελλάδα είναι η Ηλεία. Ο συνολικός αριθμός φορολ. δηλώσεων στον τόπο που ζούμε ανέρχεται στις 81.407 και το μέσο εισόδημα «αγγίζει» τα 8.124 ευρώ. Λιγότερα στην επικράτεια δεν θα βρούμε πουθενά αλλού. Ο μέσος φόρος παράλληλα εμφανίζεται στα 642 ευρώ!

Τι δείχνουν τα παραπάνω; Ότι στην «πλούσια» από τουρισμό και πρωτογενή παραγωγή Ηλεία, οι κάτοικοί της αντιστρόφως, είναι στην πιο «φτωχή» ζώνη των στατιστικών αριθμών και αποτελεσμάτων.

«Τρελάθηκαν» και τα ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών όταν διαπίστωσαν κάτι τέτοιο και μάλιστα όχι για πρώτη φορά. Για τους ίδιους κατακτάμε ενίοτε και το… «βραβείο» των πιο «πονηρών» φορολογικά Ελλήνων. Με τους Αιτωλοακαρνάνες από την ίδια Περιφέρεια να βρίσκονται μια θέση μόλις παραπάνω με μ.ο. τα 8.416 ευρώ.

Στην Εφορία ακόμη αναρωτιούνται πως οι Ηλείοι δηλώνουν τόσο μικρά εισοδήματα ακόμη και από Νομούς όπως η Ευρυτανία, η Καστοριά, η Πέλλα και η Ροδόπη που βρίσκονται επίσης σε μια από τις τελευταίες θέσεις, αλλά αναμενόμενα και όχι απροσδόκητα όπως στη δική μας περιοχή;

Να σημειωθεί ότι ο εθνικός μέσος όρος είναι 11.556 ευρώ εισόδημα σε ένα ελληνικό σύνολο φορολογουμένων 6.370.099 πολιτών, με τις κατά τόπους ΔΟΥ να προβληματίζονται για τις «μαύρες απολαβές» ή για όσους τελικά βρίσκουν τρόπους να ξεφεύγουν από «τα ραντάρ» της υπηρεσίας.

Να τονισθεί επίσης όπως δηλώνουν και τα στελέχη του Υπ. Οικονομικών ότι εκεί που οι κάτοικοι δηλώνουν πολύ λιγότερα δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε φοροδιαφεύγουν. Αποτελεί όμως ένα κίνητρο περαιτέρω διερεύνησης.

Στο μεταξύ σε κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού βρέθηκε την περ. χρονιά το 31,8% του πληθυσμού μας ένα ποσοστό πολύ υψηλό αλλά και μειωμένο σε σχέση με το 2017, το οποίο ωστόσο τοποθετεί τη χώρα μας –βάσει της Eurostat- στην τρίτη θέση της Ε.Ε. με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να βρίσκονται στην πρώτη και τη δεύτερη θέση αντιστοίχως.

Σε σύγκριση με το 2008 στην αρχή δηλ. της «περιπέτειας»  το ποσοστό των Ελλήνων σε κίνδυνο φτώχειας κατέγραψε 3,7 μονάδες αύξηση ενώ η μεγαλύτερη έχει παρατηρηθεί το 2014 όταν έφθασε στις 7,9 μονάδες. Τότε το όριο κοινωνικού αποκλεισμού ήταν στο 36% των πολιτών.

Για την ιστορία και μόνο οι χώρες με τους λιγότερο φτωχούς κατοίκους απεδείχθησαν η Τσεχία, η Σλοβενία και η Σλοβακία…

Όλη η επικαιρότητα