Ελλάδα Έρευνα

«Είμαστε μετανάστες της τεχνολογίας»! – «Ταξίδι» με τον Σιμόπουλο!

Ακούστε το άρθρο

Ταξίδι από τις προβλέψεις του 1988 σε αυτές του… 2038, με «πιλότο» τον Ηλείο αστροφυσικό Διον. Σιμόπουλο! – Τι προβλέπει για τα κανάλια, τις εφημερίδες και… το Νetflix και το youtube

Πριν από τριάντα χρόνια, το 1988, ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος από τον Γρύλλο του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων ήταν ομιλητής σε εκδήλωση συμπατριωτών του στην Κρέστενα με θέμα τους νέους ορίζοντες στο διάστημα. Στο περιθώριο της εκδήλωσης έδωσε συνέντευξη στην εφ. «Πατρίς», στον κ. Αλέξη Χριστόπουλο, αναλύοντας τις προβλέψεις του για το μέλλον της τηλεόρασης στην Ελλάδα και στον κόσμο γενικότερα.

Ο κ. Σιμόπουλος έκανε λόγο τότε για «επαναστατικοποίηση» μέσω των δορυφορικών συστημάτων και προέβλεπε ότι μέσω τηλεφώνου θα έχουμε πρόσβαση σε μια τεράστια βιντεοτράπεζα πληροφοριών, «μια υπέροχη βιντεοεγκυκλοπαίδεια», όπως είχε πει χαρακτηριστικά!

«Τέσσερις ήταν συνολικά τέσσερις οι προβλέψεις. το Διαδίκτυο, το WEB-TV, το TV-on-demand και η συνδρομητική TV! Ωστόσο, δεν μπορούσαμε τότε να υπολογίσουμε τη ραγδαία εξέλιξη του διαδικτύου, το 1988 ούτε καν το φανταζόμασταν!» δηλώνει σήμερα στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Σιμόπουλος και επιχειρεί νέες προβλέψεις για την επόμενη εικοσαετία σχετικά με τις τηλεπικοινωνίες και την επίδραση τους στην καθημερινότητά μας.

Σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο, οι τηλεοράσεις με τη μορφή που τις ξέρουμε σήμερα, ακόμα και οι λεγόμενες «plasma», θα υποσκελιστούν από το κινητό τηλέφωνο.

«Βασιλιάς θα είναι το κινητό τηλέφωνο. Στα επόμενα 20 χρόνια δεν θα υπάρχουν τα κανάλια TV που ξέρουμε σήμερα, ενώ για το άμεσο μέλλον το Netflix, το Amazon και το Υoutube είναι ο βασιλιάς, η βασίλισσα και ο διάδοχος των τηλεοπτικών καναλιών του σήμερα, με κύριο σύμμαχο τα smartphones και τις smart TVs, καθώς και άλλες παρόμοιες συσκευές που σήμερα, εάν υπάρχουν, είναι σε νηπιακή μορφή (VR, ολογραφία κλπ). Οι τωρινές συσκευές είναι υπ’ ατμόν» εξηγεί  στην εφ. «Πατρίς».

Το ερώτημα όμως είναι πόσοι θα έχουν πρόσβαση σε τέτοιες υπηρεσίες.

«Σταδιακά όλοι, διότι είναι θέμα κόστους. Όταν θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά το κόστος, θα αποκτήσουν όλοι εκεί τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε τέτοιες συσκευές. Θα έχουμε έναν ολόκληρο τοίχο με μια λεπτή ζελατίνα, ένα είδος πλαστικού με μέγεθος όσο το παράθυρο, και θα μπορούμε να βλέπουμε ό,τι εικόνα θέλουμε. Δεν θα είναι μόνο μια αναπαράσταση πληροφοριών ή ταινιών αλλά ουσιαστικά θα αλλάζει ανάλογα με το πώς αισθανόμαστε και θα χρησιμοποιούμε μια ταινιοθήκη ή το youtube», αναφέρει ο κ. Σιμόπουλος, ο οποίος σημειωτέον το 1988 προέβλεπε πως «μια τηλεοπτική συσκευή με διπλάσια ευκρίνεια από τις σημερινές, με ενσωματωμένο δορυφορικό δείκτη απομνημόνευσης 156 καναλιών-προγραμμάτων μαζί με την απαραίτητη δορυφορική κεραία δεν θα κοστίζει περισσότερο από 250.000 δρχ»!

Τέλος τα κανάλια
και οι εφημερίδες!

Παρακολουθώντας την ιστορία με τις άδειες των καναλιών, ο Ηλείος αστροφυσικός επισημαίνει με χιούμορ ότι γίνεται πολύ κακό για το τίποτα.

«Τα κανάλια έχουν πλάκα. Πληρώσανε τόσα χρήματα για δέκα χρόνια. Με τη λήξη της προθεσμίας σε δέκα χρόνια, θα τελειώσει και η βασιλεία τους. Θα το βλέπει τότε κάποιος, θα κοιτάει το 2015 και θα λέει “μα τι ηλίθιοι που ήταν”. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτές οι επιχειρήσεις κοιτάνε μόνο το τέλος κάθε έτους τι γίνεται και όχι σε βάθος τριών ετών την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Το άμεσο μέλλον είναι το streaming TV, ενώ οι ειδήσεις στην τηλεόραση δεν θα είναι όπως σήμερα. Θα υπάρχουν εταιρείες που θα συγκεντρώνουν  και θα διοχετεύουν την πληροφορία».

Παρότι λάτρης της εφημερίδας, ο Διονύσης Σιμόπουλος δεν είναι αισιόδοξος.

«Δυστυχώς δεν θα υπάρχει. Εμένα μου αρέσει η όλη διαδικασία, να την αγοράσω, να την ξεφυλλίσω και να τη διαβάσω, να μυρίσω το χαρτί. Όμως για τις νεότερες γενιές η διαδικασία αυτή είναι άγνωστη. Δεν τους ενδιαφέρει ο τρόπος», μας εξηγεί και μας εξιστορεί ένα χαρακτηριστικό περιστατικό.

«Έδωσα στην εγγονή μου ένα περιοδικό και πατούσε με το δάχτυλό της τις εικόνες πιστεύοντας ότι κάτι θα βγει από μέσα! Εμείς είμαστε μετανάστες της τεχνολογίας, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας είναι ιθαγενείς. Όλα θα αλλάξουν άρδην», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι η επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι πιο κοντά από όσο πιστεύουμε.

«Θα κυριαρχήσει το internet of things, δηλαδή το κασκόλ ή το μπουφάν θα συνδέεται με το διαδίκτυο και θα μπορείς να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία»!

Όλη η επικαιρότητα