Categories: Ηλεία

«Είμαστε υπέρ του νόμου, χωρίς καμία εξαίρεση» – Τι δηλώνουν πολίτες και καταστηματάρχες στον Πύργο για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Share

Σε ισχύ είναι από χθες και επίσημα ο νέος αντικαπνιστικός νόμος, ο οποίος δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει ο νόμος, το κάπνισμα απαγορεύεται τελείως σε κλειστούς χώρους με τα πρόστιμα να ξεκινάνε από τα 100 και να φτάνουν μέχρι και τα 1.000 ευρώ. Το πρόστιμο των 50 που ήταν σε ισχύ από τον νόμο του 2010 «αναβαθμίζεται» στα 100 ευρώ με τον καινούργιο νόμο και αφορά κάθε παράβαση σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ), σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.

Ποια είναι όμως η άποψη τόσο των πολιτών, όσο και των καταστηματαρχών για τον αντικαπνιστικό νόμο; Είναι υπέρ του ή εναντίον του; Οι περισσότεροι είναι υπέρ της πιστής εφαρμογής του νόμου, αν και στο ρεπορτάζ που κάναμε … πέσαμε κυρίως πάνω σε μη καπνιστές, αφού οι λίγοι καπνιστές που συναντήσαμε δεν θέλησαν να μας πουν την άποψή τους!

Τι λένε οι πολίτες

Γιώργος Σταματόπουλος
«Συμφωνώ απολύτως να απαγορευτεί τελείως το κάπνισμα μέσα σε κλειστούς χώρους. Παντού και χωρίς καμία εξαίρεση. Ούτε με θερμάστρες που λένε, ούτε με τίποτα. Όποιος θέλει να καπνίζει να βγαίνει έξω, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη».

Γιαννόπουλος Κώστας
«Συμφωνώ και εγώ απόλυτα με την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Για θέμα υγείας. Δεν είναι δυνατόν όσοι δεν καπνίζουν να εισπνέουν υποχρεωτικά τον καπνό του άλλου. Θα πρέπει να μην καπνίζει κανείς μέσα σε κλειστούς χώρους».

Βασίλης Πετρόπουλος
«Συμφωνώ απόλυτα με την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Ο καπνός είναι επιβλαβής σε όσους είναι δίπλα στους καπνιστές. Έτσι καλώς και απαγορεύεται το κάπνισμα σε χώρους που είναι κλειστοί».

Θεόδωρος Κόρδας
«Συμφωνώ με αυτόν τον νόμο και όπως όλοι οι νόμοι πρέπει να τηρούνται, γιατί να μην τηρείτε και αυτός; Οι καπνιστές νομίζουν ότι θίγονται, αλλά οι περισσότεροι που είμαστε αντικαπνιστές πρέπει να απολαμβάνουμε των ωφελειών του νόμου και πιστεύω ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις και παρερμηνείες».

Γιώργος Βένδρας
«Γνωρίζω πολύ καλά ως βιολόγος τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία του καπνιστή, το έχω ζήσει και στο δικό μου οικογενειακό περιβάλλον και κατά συνέπεια είμαι κατά του καπνίσματος. Πολύ περισσότερε δε όταν είναι σε κλειστό χώρο».

Τάκης Σπηλιόπουλος
«Συμφωνώ με τον αντικαπνιστικό νόμο και επαυξάνω. Πρέπει να απαγορεύεται το τσιγάρο μέσα σε κλειστούς χώρους, και να επιτρέπεται μόνο έξω. Διότι μέσα στον κλειστό χώρο υπάρχουν και μικρά παιδιά και δεν πρέπει να καπνίζει κάποιος σε αυτούς. Ακόμη και στις καφετέριες που έχουν απλά ένα τζαμάκι θα πρέπει να απαγορευτεί εκεί το κάπνισμα».

Γιώργος Κουτσαντωνάκης
«Συμφωνώ με τον αντικαπνιστικό νόμο, και όχι μόνο σε κλειστούς χώρους και εκεί που είναι παιδιά, αλλά και έξω στους δρόμους. Να απαγορευτεί και εκεί το τσιγάρο. Τελείως!».

Κώστας Τζαβάρας
«Όχι απλά συμφωνώ με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου … Ο νόμος αυτός δεν είναι καινούργιος, αλλά πολύ παλιός. Το θέμα είναι αν θα εφαρμοστεί ή έπειτα από λίγο θα τον ξεχάσουμε. Η πολιτεία να φροντίσει πάση θυσία να εφαρμοστεί ο νόμος. Είναι ότι καλύτερο μπορούσε να κάνει. Να γλυτώσει ο κόσμος από αυτή την μάστιγα που λέγεται τσιγάρο. Ήμουν 25 χρόνια όχι απλά καπνιστής αλλά δεν ήξερα τι κάπνιζα».

Τι λένε οι καταστηματάρχες

Ανδρέας Δημητρόπουλος ιδιοκτήτης του καφενείου Κέντρον
«Ο νόμος από την μια πλευρά είναι σωστός. Όμως υπάρχουν άνθρωποι που καπνίζουν χρόνια τώρα και δεν μπορείς από την μια στιγμή στην άλλη να τους απαγορεύσεις να καπνίζουν. Συνήθως την … πληρώνουν τα μαγαζιά. Όταν κάποια μαγαζιά τηρούν τις προϋποθέσεις και μπορεί να έχουν χώρο και για τους καπνιστές και για τους μη καπνιστές έπρεπε να δοθεί μια λύση. Πολλά μαγαζιά μικρά, όπως τα μπαράκια, όπου το ποτό συνοδεύεται με το τσιγάρο θα έχουν πρόβλημα. Κάποια στιγμή θα βάλουν λουκέτο. Είμαστε σε μια δύσκολη εποχή. Πρέπει να δοθεί μια πιο ευνοϊκή λύση. Αν θέλουν να εφαρμόσουν τον νόμο γιατί δεν βάζουν στον πελάτη ένα μεγάλο πρόστιμο και στο μαγαζί πιο λίγο. Αν μπουν μέσα στο μαγαζί μου και δουν πέντε ανθρώπους να καπνίζουν θα καταστραφώ. Δεν μπορώ εγώ να γίνω αστυνόμος και να κυνηγώ τον πελάτη για να μην καπνίσει. Το μέτρο για μένα δεν είναι ολοκληρωμένο».

Αλέκος Τομαρόπουλος ιδιοκτήτης της καφετερίας Black Rabbit
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι από την μια πλευρά θα μας δημιουργήσει έντονο οικονομικό πρόβλημα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι οι υπόλοιποι να μπούμε στην νοοτροπία ότι δεν πρέπει σε κλειστό χώρο να καπνίζουμε. Όλα τα χρόνια της ζωής μου θυμάμαι ότι είμαι παθητικός καπνιστής. Αυτό είναι ότι το χειρότερο γιατί δεν είναι επιλογή μου. Θα προτιμήσω να πέσει η δουλειά μου, αλλά μακροπρόθεσμα να μπορέσουμε να επιτύχουμε κάποια πράγματα. Και αυτή την στιγμή πρέπει να έχουμε κλειστούς χώρους που θα είναι καθαροί για να φιλοξενήσουμε παιδιά και κάποιους ανθρώπους που δεν θέλουν να καπνίζουν. Πρέπει να το σεβαστούμε όλοι αυτό. Όχι μόνο οι καταστηματάρχες».