WEB tv Ηλεία

Ημέρα γιορτής για τα μαθηματικά στην Ηλεία (βίντεο)

Βραβεύτηκαν την Κυριακή οι μαθητές-τριες που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στους μαθηματικούς διαγωνισμούς Θαλής, Μικρός Ευκλείδης (Παιχνίδι και Μαθηματικά) και Πυθαγόρας.
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα γιορτής για τα μαθηματικά στην Ηλεία, ήταν η βράβευση των μαθητών και μαθητριών που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στους μαθηματικούς διαγωνισμούς Θαλής, Μικρός Ευκλείδης (Παιχνίδι και Μαθηματικά) και Πυθαγόρας.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής από το παράρτημα της Μαθηματικής Εταιρείας στην Ηλεία στο συνεδριακό κέντρο της περιφερειακής ενότητας, έφερε μεγάλη χαρά στα δεκάδες παιδιά που βραβεύτηκαν και απέδειξαν ότι το μέλλον όχι μόνο της Ηλείας, αλλά όλης της Ελλάδας, μπορεί να είναι εντυπωσιακό, αρκεί να στηριχτούμε στην νεολαία μας και να τις δώσουμε τις κατάλληλες βάσεις και φυσικά ευκαιρίες.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Ιωάννης Λυμπέρης, η γενική γραμματέας του δήμου Ήλιδας κ. Νίκη Κοκκαλιάρη, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Φωτεινόπουλος και αρκετοί διευθυντές γυμνασίων και Λυκείων του νομού, όπως φυσικά εκπαιδευτικοί και γονείς των παιδιών που βραβεύτηκαν.

«Νιώθουμε υπερήφανοι για το έργο που επιτελεί η μαθηματική εταιρεία»

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του παραρτήματος Ηλείας, της Μαθηματικής Εταιρείας, κ. Ιωάννης Τσόπελας τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η σημερινή ημέρα, είναι μία ημέρα γιορτής. Γιορτή για τους μαθητές μας που θα βραβευτούν για τις επιδόσεις τους στους μαθηματικούς διαγωνισμούς Θαλής, Παιχνίδι και Μαθηματικά και Πυθαγόρας. Γιορτή για τους γονείς τους που βλέπουν τα παιδιά τους να αναπτύσσουν ενδιαφέροντα που θα τα βοηθήσουν στα επόμενα βήματα της ζωής τους. Γιορτή και για τους εκπαιδευτικούς που βλέπουν τις προσπάθειές τους να αποδίδουν καρπούς. Εμείς τα μέλη της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, νιώθουμε υπερήφανοι για το έργο που επιτελεί η εταιρεία και το οποίο στηρίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό των μελών της. Στη βάση του εθελοντισμού και της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης προσφοράς, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το παράρτημα μας διοργανώνει σε Πύργο και Αμαλιάδα το 2ο θερινό μαθηματικό σχολείο Ηλείας. Σε αυτό θα μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές που την επόμενη σχολική χρονιά θα φοιτήσουν στην ΣΤ Δημοτικού και σε όλες τις τάξεις του γυμνασίου. Το σχολείο θα διεξαχθεί από 11 έως και 15 Ιουλίου στο 2ο ΓΕΛ Πύργου και στο 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, ώρες 9:00 έως 12 το πρωί. Ειδικά στην Αμαλιάδα αφιερώνουμε το θερινό μαθηματικό σχολείο στον αλησμόνητο συνάδελφό μας μαθηματικό Μανώλη Αγιομυργιαννάκη του οποίου η απώλεια συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη δοκιμασία της ανθρωπότητας ,την πανδημία».

Ακολούθως ο κ. Τσόπελας αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες γύρω από το θερινό μαθηματικό σχολείο, ενώ κλείνοντας την ομιλία του διάβασε ένα μικρό απόσπασμα από το λόγο που εκφώνησε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου πολυτεχνείου Ανδρέας Μπουντουβής, στην ίδια αίθουσα, πριν από δύο χρόνια σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το παράρτημα μαζί με το δήμο Πύργου προς τιμή του.

«Τα μαθηματικά βρίσκονται παντού …»

Ακολούθως πήρε τον λόγο η κ. Αθηνά Καλαμπόκα, μαθηματικός, φροντιστής μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας που τόνισε μεταξύ άλλων.

«Μυαλό, μία πολυδιάστατη έννοια. Και αν αφήσουμε στην άκρη την Ανθρωπολογία, είναι αυτό που μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, να αποκτούμε εμπειρίες, να σκεφτόμαστε και να προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε αυτά που νιώθουμε και που μας δίνουν την ικανότητα της συνείδησης και της σκέψης. Υπάρχουν διάφορα μυαλά και αν εξαιρέσεις μικρά, κοινά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχουν μεταξύ τους, τα περισσότερα διαφέρουν ως προς τον τρόπο σκέψης και κυρίως ανάλυσης των γεγονότων. Υπάρχουν πρακτικά μυαλά, τα ρεαλιστικά, τα γεμάτα φαντασία, τα παράλογα, αλλά υπάρχουν και τα μαθηματικά μυαλά μερικά εκ των οποίων θα βραβεύσει η ΕΜΕ σήμερα. Είναι μία ενδιαφέρουσα κατηγορία αφού μπορούν να σκέφτονται ταυτόχρονα με τρόπο αναλυτικό και εύστροφο. Είναι οι άνθρωποι που μπορούν να αναλύσουν μία κατάσταση γρήγορα, με έναν τρόπο τόσο περίπλοκο και λογικό ταυτόχρονα, που στο τέλος θα μείνεις με ανοιχτό το στόμα να αναρωτιέσαι γιατί δεν το είχες δει και εσύ έτσι. Τα μαθηματικά είναι ο εφιάλτης πολλών και η λατρεία λίγων. Τα μαθηματικά βρίσκονται παντού …».

Στην συνεχεία είχαμε την τοποθέτηση των επίσημων προσκεκλημένων, που όλοι τους στάθηκαν στην μεγάλη σημασία των μαθηματικών σε όλους τους τομείς της ζωής και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την βράβευση των παιδιών.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

BRABEYSH 1
BRABEYSH TSOPELAS
BRABEYSH NIKOLAKOPOYLOS
BRABEYSH LYBERHS
BRABEYSH KATRINHS
BRABEYSH KALABOKA
BRABEYSH GIANNOPOYLOS
BRABEYSH 2
BRABEYSH ANTONAKOPOYLOS
BRABEYSH FOTEINOPOYLOS

Όλη η επικαιρότητα