Ηλεία

Ημερίδα για τον Αλιευτικό Τουρισμό: Να αξιοποιηθεί στην Ηλεία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στο συνεδριακό κέντρο  της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο η  ημερίδα για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού, που διοργάνωσε  το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ARIEL..

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν  τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική δράση που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του  προγράμματος και αφορά στη δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου για τον αλιευτικό τουρισμό.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκε η αναγκαιότητα της στήριξης και της ενδυνάμωσης της προσπάθειας για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού ενώ οι αλιείς ενημερώθηκαν για το νομικό πλαίσιο που διέπει αυτή την δράση.

 «Ο αλιευτικός τουρισμός, πρέπει να αναπτυχθεί και προς όφελος των αλιέων μας προκειμένου να αυξηθεί το εισόδημα τους. Είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που οφείλουμε να στηρίξουμε με τον σωστό τρόπο και την δέουσα προσοχή. Η συνεργασία της Περιφέρειας  με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και των συναρμόδιων σε αυτό τον τομέα, είναι υποχρέωσή μας κι έτσι θα συνεχίσουμε» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού-Πολιτισμού Νίκος Κοροβέσης κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό που απεύθυνε.

Όπως ανάφερε κατά την ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλός  «παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε μια πολύ μεγάλη σε μήκος ακτογραμμή και μοναδικές λιμνοθάλασσες και έχουμε το πλεονέκτημα να έχουμε τη θάλασσα δίπλα μας, εντούτοις δεν έχουμε αναδείξει την αλιευτική μας παράδοση και δεν έχουμε  αξιοποιήσει τη δυνατότητα που μας προσφέρει η αλιευτική δραστηριότητα.

Η προοπτική ανάπτυξης του αλιευτικού τουρισμού, που εφαρμόζεται ήδη σε πολλά μέρη της Ευρώπης, αποτελεί ζητούμενο για εμάς και τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε επιτέλους δράση, για να επωφεληθούμε από όλα όσα μπορεί να μας προσφέρει ο αλιευτικός τουρισμός.

Είμαι σίγουρος πως, με τους κατάλληλους χειρισμούς από τη μεριά μας αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε και σε αγαστή συνεργασία με τους αλιείς μας, η Δυτική Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας σημαντικός διεθνής αλιευτικός προορισμός.

Ηλεία, Αχαία και Αιτωλοακαρνανία μπορούν να προσελκύσουν πολλούς επιπλέον τουρίστες από ότι σήμερα, οι οποίοι εκτός από τις ομορφιές του τόπου μας θα μπορούν να απολαύσουν το  ψάρεμά τους, σε χώρους που θα έχουν διαμορφωθεί για αυτό το σκοπό.

Η ανάπτυξη αλιευτικών δραστηριοτήτων από τους επαγγελματίες αλιείς με σκοπό την ψυχαγωγία των τουριστών και τη διάδοση της αλιευτικής κουλτούρας προσφέρει σημαντικά οφέλη στον κλάδο, αλλά και στην τοπική κοινωνία».

Όλη η επικαιρότητα