Κόσμος

Ινδία: Περισσότεροι από 3.000 αγνοούμενοι σπό τις πλημμύρες θα κηρυχθούν νεκροί

india_491_355.jpg
Ακούστε το άρθρο

Οι συνολικά 3.068 άνθρωποι οι οποίοι αγνοούνται έπειτα από τις πλημμύρες που σάρωσαν τον Ιούνιο το βόρειο ομόσπονδο κρατίδιο, Ουταραχάντ, θα κηρυχθούν και επίσημα νεκροί εάν δεν έχουν εντοπιστεί από τις αρχές έως την 15η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του κρατιδίου αυτού.

Ο Βιτζάι Μπαχουγκούνα είπε στο ινδικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NDTV διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή διοικητικού χαρακτήρα θα δώσει την δυνατότητα στην τοπική κυβέρνηση να αρχίσει να διανέμει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων.

Χιλιάδες προσκυνητές που όπως κάθε χρόνο επισκέπτονται ινδουιστικούς τόπους λατρείας στα Ιμαλάια, τουρίστες και κάτοικοι του κρατιδίου βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις καταρρακτώδεις βροχές των μουσώνων στα μέσα του Ιουνίου, όταν καταγράφηκαν καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Ο μέχρι σήμερα επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 900 νεκρούς· όμως ο Μπαχουγκούνα είχε δηλώσει πρόσφατα ότι ο ακριβής απολογισμός ενδέχεται να μην γίνει δεκτός ποτέ.

Ο Μπαχουγκούνα είπε ότι πολλοί άνθρωποι αγνοούνται στην κοιλάδα Κενταρνάτ, όπου ενδέχεται να θάφτηκαν εκατοντάδες. “Θα γνωρίζουμε μόνον όταν απομακρυνθούν τα συντρίμμια”, επισήμανε ο ίδιος.

Η ινδική μετεωρολογική υπηρεσία έχει προειδοποιήσει ωστόσο ότι αναμένεται να σημειωθούν και νέες σφοδρές βροχοπτώσεις στην περιοχή τις αμέσως προσεχείς ημέρες, κι η κακοκαιρία αναμένεται να δυσχεράνει τις επιχειρήσεις για την απομάκρυνση των ερειπίων και των συντριμμιών αλλά και για την εξεύρεση και την καύση σορών και την παροχή βοήθειας σε περίπου 1.200 χωρικούς που εκτιμάται ότι παραμένουν αποκλεισμένοι, είπαν αξιωματούχοι.
Η περίοδος των μουσώνων στην Ινδία διαρκεί συνήθως από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο.

Όλη η επικαιρότητα