Έρευνα Υγεία

Είναι επικίνδυνα τα αντηλιακά;

Ακούστε το άρθρο

Ο καρκίνος του δέρματος είναι από τους πλέον συνήθεις καρκίνους και ένας από τους πολλούς τρόπους πρόληψης είναι η σωστή και συχνή χρήση αντηλιακού.

Όλα καλά μέχρι εδώ, όμως σύμφωνα με μια νέα έρευνα που είδε το φως (το πιάσατε) του ήλιου πρόσφατα, κάποια από τα χημικά των αντηλιακών περνούν στο αίμα, διαπίστωση που προκάλεσε ανησυχίες.

Μέχρι το τέλος του έτους, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων αναμένεται να παρέχει επίσημες οδηγίες, όσον αφορά το κατά πόσο είναι όντως επικίνδυνες οι ουσίες αυτές.

Όμως τι κάνουμε εμείς εν μέσω καλοκαιριού είναι το θέμα.

Κρατήστε λοιπόν το εξής: Μέχρι στιγμής, ο μόνος αποδεδειγμένος επιστημονικά κίνδυνος για την υγεία είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, τόσο για τις πιο λευκές επιδερμίδες όσο και για τα «μελανούρια» της παρέας, και όχι η χρήση αντηλιακών.

Όσον αφορά τα συστατικά τους, αν θέλετε ακόμα καλύτερη προστασία τότε αναζητείστε τις λέξεις zinc oxide (οξείδιο του ψευδαργύρου) και titanium dioxide (διοξείδιο του τιτανίου) στη συσκευασία. Πρόκειται για φυσικά, ανόργανα φίλτρα που αντανακλούν την ακτινοβολία αντί να την απορροφούν.

Επιστρέφοντας στην έρευνα που προκάλεσε ανησυχία στον FDA, οι χημικές ουσίες που ερευνήθηκαν ήταν η οξυβενζόνη, η αβοβενζόνη και οκτοκρυλένιο και εκαμσούλη. Τα επίπεδά τους στο αίμα όσων συμμετείχαν στην έρευνα ξεπέρασαν τα 0.5 νανογραμμάρια ανά ml από την πρώτη μέρα εφαρμογής, όριο που έχει τεθεί από τον FDA ως το ελάχιστο επιτρεπτό πριν μια ουσία περάσει από περαιτέρω τοξικολογικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι επικίνδυνη ή όχι.

Παρ’ όλα αυτά, οι συγκεκριμένες τιμές δεν αποτελούν ένδειξη ότι τα αντηλιακά είναι επικίνδυνα. Είναι πολύ πιθανό οι ποσότητες που απορροφήθηκαν στο αίμα να είναι απόλυτα ασφαλής. Για την ακρίβεια, δεδομένης της ευρείας κυκλοφορίας αντηλιακών, και τη έλλειψης στοιχείων που να αναφέρονται σε κινδύνους από τη χρήση τους, οι ποσότητες αυτές είναι ασφαλείς.

Όμως αυτό δε σημαίνει πώς τα αποτελέσματα από αυτήν την «εισροή» ουσιών στο αίμα δεν θα ελεγχθούν περαιτέρω. Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο FDA αναμένεται να ανακοινώσει την τελική του απόφαση μέσα στο έτος.

Προς το παρόν, ο ισχύων κανονισμός αναφέρει πως μόνο τα αντηλιακά που περιέχουν τα συστατικά para-aminobenzoic acid (πιθανό αλλεργιογόνο) και trolamine salicylate (μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία σε συνδυασμό με κάποια φάρμακα), δεν θα πρέπει να αναγράφουν στη συσκευασία τους πως είναι ασφαλή για τον γενικό πληθυσμό.

Ο κανονισμός επίσης αναφέρει πως αντηλιακά με zinc oxide (οξείδιο του ψευδαργύρου) και titanium dioxide (διοξείδιο του τιτανίου) θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλή. Αυτά τα ανόργανα στοιχεία δεν απορροφώνται από το σώμα και παραμένουν στο δέρμα προστατεύοντάς το από τις ακτίνες.

Συμπερασματικά, βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών μέχρι στιγμής, η χρήση αντηλιακού σε συνδυασμό με άλλα μέσα προστασίας, όπως τα ρούχα που καλύπτουν επαρκώς το σώμα, τα γυαλιά ηλίου, το καπέλο και η σκιά τις ώρες που ο ήλιος είναι ντάλα, προτείνονται ως προληπτικές κινήσεις προστασίας από τον καρκίνο του δέρματος.

Αναλυτικά οι οδηγίες εδώ.

Πηγή: nytimes.com

Όλη η επικαιρότητα