Ηλεία

Οινοποιεία Ηλείας: Βαρύ το πλήγμα… ζητούν τη στήριξη της Αγοράς!

Ακούστε το άρθρο

Βαρύ είναι το πλήγμα για τους οινοπαραγωγούς της Ηλείας από την έλευση της πανδημίας του Κορωναιού και την «ομηρία» του lockdown.

Όπως οι ίδιοι δηλώνουν το μέγεθος της ζημιάς έως σήμερα ξεπερνά το 80% κι αυτό που μένει να φανεί το επόμενο διάστημα δεν είναι άλλο από το πόσο μπορεί αυτό το ποσοστό να περιοριστεί…

Η περίοδος της καραντίνας ουσιαστικά νέκρωσε την κίνηση του κλάδου που όπως τονίζουν οι οινοπαραγωγοί δεν απευθύνεται σε μαζικές πωλήσεις (σ.σ. αφού συνήθως δεν εκπροσωπούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ) αλλά διοχετεύεται κυρίως σε καταστήματα εστίασης, ξενοδοχειακές μονάδες και εξάγεται… Σημειώνεται πως η περίοδος του Πάσχα –που συνέπεσε με την καραντίνα- είναι πολύ σημαντική για το ελληνικό κρασί, καθώς παραδοσιακά υπάρχει τουριστική κίνηση και αυξημένη κατανάλωση.

Με κλειστά τα μαγαζιά διαταράχθηκε η αλυσίδα των πληρωμών, που φτάνει μέχρι τους παραγωγούς του κρασιού, ενώ ένα άλλο πρόβλημα για τους οινοποιούς είναι ότι, ενώ δεν υπήρχαν έσοδα, οι εργασίες στα αμπέλια συνεχίζονταν…

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας (σ.σ. κυρίως στη Κρήτη), η πανδημία απειλεί και τον τρύγο, αφού αν δεν αδειάσουν οι δεξαμενές των οινοποιών, δεν θα έχουν που να βάλουν τα καινούρια κρασιά (σ.σ. από το αρμόδιο υπουργείο εξετάζονται ρυθμίσεις που θα αποτρέψουν την συσσώρευση των αποθεμάτων επιτρέποντας και την ομαλή διεξαγωγή του τρύγου, σύμφωνα με δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιοδικό «Οινοχόος»)…

Καθώς τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα μπαρ και άλλα καταστήματα εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησαν να λειτουργούν πάλι και οι εξαγωγές ξεκίνησαν δειλά-δειλά, καταγράφεται αύξηση της κατανάλωση κρασιού, δημιουργώντας αισιοδοξία για κάτι καλύτερο στη συνέχεια και –φυσικά- μετριασμό της ζημιάς…

Ένας σημαντικός παράγοντας που αναμένεται να βοηθήσει στο να «γιατρευτεί» το πλήγμα των οινοποιών του νομού μπορεί να είναι και η στήριξη που θα παράσχει το καταναλωτικό κοινό της Ηλείας στα κρασιά που παράγει η περιοχή μας. Παράγοντας που αποτελεί και ζητούμενο από πλευράς οινοπαραγωγών…

«Κτήμα Μερκούρη» (Κορακοχώρι)

Ο Βασίλης Κανελλακόπουλος, εκ των ιδιοκτητών του κτήματος Μερκούρη τόνισε πως «Το γεγονός ότι άνοιξε η εστίαση είναι θετικό αν και η πρώτη εβδομάδα ήταν υποτονική πλην όμως λόγω και του τριήμερου του Αγίου Πνεύματος καταγράφηκε μια κινητικότητα. Ελπίζουμε ότι θα είναι η αφετηρία για να κινηθούμε σε υψηλότερα επίπεδα, χωρίς να λέω ότι θα φτάσουμε τα περσινά γιατί κάτι τέτοιο γνωρίζουμε ότι θ` αργήσει να συμβεί. Στο επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει και κόσμος και αναφέρομαι στον εσωτερικό τουρισμό στον οποίο στηριζόμαστε κυρίως σε αυτή τη φάση. Αργότερα, τον Ιούλιο, περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και με τις ξενοδοχειακές μονάδες, εκτός από τις μεγάλες που αναμένεται να ανοίξουν σχετικά γρήγορα.

Παρ` όλο που υπήρξε πολύ μεγάλο εμπορικό πλήγμα στις οινοποιητικές επιχειρήσεις διότι για 2-3 μήνες ήταν μηδενική η κίνηση και όχι μόνο στην τοπική και εσωτερική αγορά αλλά αναφέρομαι και στις εξαγωγές που είχαν μπλοκαριστεί (χαρακτηριστικό παράδειγμα η αγορά των ΗΠΑ), μπορώ να πω ότι είμαι συντηρητικά αισιόδοξος κι ελπίζω ότι τα πράγματα θα πάνε κατά το δυνατόν καλύτερα. Κι αυτό χωρίς να έχουμε στην Ελλάδα κάποιο πισωγύρισμα του ιού ώστε να σώσουμε μια παρτίδα που ακόμα είναι επί ξηρού ακμής. Αν από το περσινό 100% φτάσουμε φέτος στο 60% θα έχουμε δυνατότητες επιβίωσης.

Νομίζω πως η Κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε, διαχειρίστηκε το θέμα από άποψη υγειονομική και οικονομική πάρα πολύ θετικά και θεωρώ ότι μας βοήθησε. Δεν έλυσε το πρόβλημα διότι δεν είναι δυνατόν τα προβλήματα της οικονομίας να λυθούν με επιδόματα, μας βόηθησε όμως να κρατηθούμε».

«Κτήμα Μπριντζίκη» (Λατζόι)

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Κτήματος Μπριντζίκη, Μάρτιν Μακ Ντάρρεν, δήλωσε ότι «Από ότι φαίνεται η πανδημία πήρε μαζί της ολόκληρη τη φετινή χρονιά. Το δυστύχημα είναι ότι δεν δίνεται πρακτικά καμία κρατική βοήθεια, ενώ στις περισσότερες χώρες ο ΦΠΑ της εστίασης, του οίνου και των περισσότερων διατροφικών προϊόντων έχει πέσει στο ελάχιστο. στην Ελλάδα, είναι ακόμα σ΄αυτό το τραγικό 24%… και βεβαίως δεν υπάρχει καμία μέριμνα ούτως ώστε ο τεράστιος κλάδος της οινοποιίας να μπορέσει να επιβιώσει. Δεν έχει γίνει τίποτα που να μπορεί να αναπληρώσει το τεράστιο κενό που σχηματίστηκε ανάμεσα στις συμπληγάδες του σχεδόν παγκόσμιου κατ οίκον εγκλεισμού και της καταβαράθρωσης της αγοράς.

Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά προβλήματα που έχουν προκύψει καθώς οι ελάχιστοι που έχουμε απομείνει, δουλεύουμε 16 με 18 ώρες την ημέρα. Βλέπετε οι αμπελώνες πρέπει να καλλιεργηθούν, οι δεξαμενές να ελέγχονται και να ψύχονται κι όλα αυτά ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε συνθήκες κόστους και κόπου. Από την άλλη μεριά, το τραγικό είναι ότι οι λίστες κρασιών των μεγάλων Ελληνικών εστιατορίων, πλημμυρίζουν με εισαγόμενα κρασιά αγνοώντας επιδεικτικά εξαιρετικές ελληνικές ποικιλίες και οίνους.

Τώρα περισσότερο από ποτέ θα πρέπει να αποκτήσουμε αγοραστική συνείδηση και να κατανοήσουμε ότι αν δεν υποστηρίξουμε τα τοπικά προϊόντα και την τοπική αγορά είμαστε καταδικασμένοι σε έναν μαθηματικά βέβαιο και αναπόφευκτο οικονομικό μαρασμό. Πρέπει με κάθε τρόπο να υποστηρίξουμε την τοπική οικονομία και σε Εθνικό επίπεδο να προωθούμε και να προάγουμε αμιγώς ελληνικά προϊόντα. Αν δεν κάνουμε τα απαραίτητα, το μέλλον μπροστά μας μοιάζει να είναι εξαιρετικά δύσκολο».

 

«Κτήμα Σταυρόπουλου» (Παλαιοχώρι Γαστούνης)

Ο εκπρόσωπος του Κτήματος Σταυρόπουλου, Μενέλαος Σταυρόπουλος, είπε ότι «Το επίπεδο της ζημιάς δεν μπορεί να εκτιμηθεί επακριβώς ακόμα αλλά η ουσία είναι ότι ένα μικρό οικογενειακό οινοποιείο, όπως το δικό μας, δεν απευθύνεται στη μαζική πώληση (σούπερ μάρκετ) αλλά κυρίως στο τουριστικό κομμάτι. Η πανδημία και το lockdown συνέπεσαν με την περίοδο των παραγγελιών και του προγραμματισμού των ξενοδοχειακών μονάδων με αποτέλεσμα την δημιουργία πολλών και σοβαρών προβλημάτων.

Από τη στιγμή που ο ορίζοντας προγραμματισμού μικραίνει τα πράγματα περιορίζονται πολύ και για εμάς.

Τα μέτρα είναι πολλά και είναι χρήσιμο να νιώθεις ότι υπάρχει στήριξη αλλά το σημαντικό για τον επιχειρηματία είναι να βλέπει ορίζοντα μπροστά. Πρέπει να λειτουργήσει μια κανονικότητα δεν μπορείς να περιμένεις τα πάντα από το κράτος. Η κατάσταση για τα οινοποιεία του δικού μας μεγέθους είναι αρκετά δύσκολη.

Το κρασί από τη φύση του ένα προϊόν που χρειάζεται τη συνεύρεση, τη συνάντηση, κι αυτό δεν είναι ότι καλύτερο για μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε. Θα έλεγα ότι χρειάζεται ένα υποστηρικτικό κομμάτι πώλησης πχ σε ένα εστιατόριο ή ένα ξενοδοχείο να προτείνονται τα κρασιά μας με το κατάλληλο φαγητό φυσικά. Ας μην ξεχνάμε πως τα κρασιά μας διαθέτουν ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά, δεν είναι μαζικά, και χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση στον καταναλωτή. Αν ας πούμε στα σούπερ μάρκετ υπήρχε κάποιος που θα μπορούσε να στρέψει τον καταναλωτή προς τα προϊόντα μας θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Συμβαίνει μόνο σε εξειδικευμένα καταστήματα όπως πχ τα wine bars».

Οινοποιία «Μαρκόγιαννη»  (Σκιλλουντία)

Η εκπρόσωπος Αντωνία Χριστοπούλου ανέφερε πως «Η ζημιά ήταν καταστροφική. Οι μεγάλες καταναλώσεις των οινοποιείων γίνονται στους χώρους εστίασης κι εφόσον –μαζί με τα ξενοδοχεία- ήταν κλειστά η ζημιά έφτασε στο 80%. Το άνοιγμα της εστίασης έχει σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει η κίνηση, όλοι είναι αισιόδοξοι, αλλά γενικώς οι καταναλώσεις είναι σε χαμηλή κλίμακα –όχι βέβαια όπως την περίοδο του lockdown- διότι ο κόσμος ακόμα προσπαθεί να βρει τα πατήματα του. Δεν βγαίνουν ακόμα όλοι από το σπίτι τους και ξέρουμε ότι οι έξοδοι έχουν περιοριστεί διότι η οικονομία γενικώς αντιμετωπίζει δυσκολίες. Όταν κάποιος δε δουλεύει και δεν έχει εισόδημα δεν θα βγει έξω, είναι αλυσίδα αυτό που επηρεάζει και εμάς.

Η ζημιά είναι μεγάλη γιατί δουλεύουμε και με τις εξαγωγές που ακόμα δεν κινείται τίποτα και όλοι βρίσκονται σε αναμονή. Εκεί που σε δυο μήνες θα εξάγαμε μια ποσότητα φιαλών στο εξωτερικό τώρα πάμε πέντε μήνες μετά.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο βοήθησε αρκετά στην περίοδο του lockdown αφού η όποια κατανάλωση προήλθε από εκείνη την περίοδο προήλθε από αυτό.

Αυτό που ελπίζω είναι ο χώρος της εστίασης της περιοχής μας να στηρίξει την παραγωγή των τοπικών οινοποιείων της Ηλείας. Κι αυτό γιατί αν δεν διοχετευθεί το προϊόν στην Αγορά δεν θα μπορέσουμε να αγοράσουμε κι εμείς σταφύλια από τους παραγωγούς που συνεργαζόμαστε… είναι η αλυσίδα στην οποία αναφέρθηκα πριν. Πρέπει οι τοπικές επιχειρήσεις να αλληλοστηριχθούν και να στηρίξουν και τις τοπικές παραγωγικές μονάδες. Προσπαθούμε να προωθήσουμε λίστες κρασιών στα καταστήματα της περιοχής μας από τα οινοποιεία της Ηλείας».

«Κτήμα Δρούβα» (Άγιος Γεώργιος Πύργου)

Η Τζούλια Δρούβα, εκπρόσωπος του κτήματος σχολίασε πως «Το 2020 είχε ξεκινήσει με πολύ αισιόδοξα μηνύματα για το χώρο του Τουρισμού αλλά η έλευση της πανδημίας ακύρωσε τα πάντα. Ακολούθησε η περίοδος του lockdown με την κίνηση στις πωλήσεις να φτάνει στο ναδίρ. Μετά την έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης έχει αρχίσει και αναπτύσσεται μια κινητικότητα το μέγεθος της οποίας μένει να διαφανεί μέσα στο επόμενο διάστημα αφού ακόμα δεν υπάρχουν ξεκάθαρα δεδομένα. Αισιοδοξία πάντως υπάρχει κι ελπίζουμε ότι οι προσδοκίες θα δικαιωθούν έτσι ώστε η ζημιά να έχει το μικρότερο δυνατό μέγεθος.

Γενικότερα η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν είναι καθόλου ευχάριστη και η οινική βιομηχανία της χώρας έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα σημαντικό ποσοστό του οποίου δεν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί.

Θα έλεγα πως ο κλάδος θα πρέπει να στηριχθεί μέσω μιας γενικότερης καμπάνιας προβολής των προϊόντων του κάτι που αποτελεί και πανευρωπαϊκά το βασικότερο αίτημα του κλάδου.

Επίσης θα καλέσω τους συντοπίτες μου Ηλείους να στηρίξουν την παραγωγή των Ηλειακών οινοποιείων επιλέγοντας τα κρασιά τους είτε για το σπίτι τους είτε στην έξοδο τους, είτε για πώληση στα καταστήματα τους».

Όλη η επικαιρότητα